Share this project

Done

Share this project

Done
Nu är det här! Drakar och Demoner 2016! Köp i RiotShop
Nu är det här! Drakar och Demoner 2016! Köp i RiotShop
1,435 backers pledged SEK 783,683 to help bring this project to life.
Last updated

About

SEK 783,683

1,435

Nu är den här! Kickstarten som ska väcka liv i det gamla Drakar och Demoner!

Genom åren har mängder av olika utgåvor och versioner getts ut, men det finns en som man aldrig glömmer: den som först gavs ut 1984, sen 1985 och därefter 1987, med omslag av Michael Whelan krönt av texten: FÖRST, STÖRST, BÄST.

Vi minns 1980-talet. Vi minns Depeche Mode, Iron Maiden och The Cure. Vi minns E.T och Mad Max, tonårsrummen, mörka källare och heltäckningsmattor.

Vi minns Drakar och Demoner.

 Comment for English speakers:

Drakar och Demoner is a Swedish RPG and it will only be written in Swedish. English version at the end of this page.

Vi vill göra en nyutgåva av Drakar och Demoner, den version som kallas för 87:an.

Vi tror visserligen att reglerna behöver ”fixas till” och att göra nya illustrationer. Kanske ska vi blanda in lite element från Expert eller -91:an men i stort hålla så mycket som möjligt intakt.

Vi tänker oss en box, en bok, ett äventyr, tärningar, rollformulär och siluettfigurer. Vi tror på devisen: Enkelt, kul, spännande – Drakar och Demoner. Vi tänker oss ett spel som är kompatibelt med det gamla Drakar och Demoner-materialet. Gamla spelare ska känna igen sig fullt ut och nya ska ha lätt att ta det till sig.

Tror du på idén? Vill du hjälpa till att återuppliva en gammal legend? Isåfall, hjälp oss gärna!

Fråga: Den viktigaste frågan av alla: kommer ankor att finnas med?
Svar: Dum fråga. Se nedan.

Fråga: Varför 87an och inte 91an?
Svar: Vi tänker att ett enklare system gör det lättare att sprida spelet vitt och brett, precis som det en gång gjordes och ju enklare man håller det, desto fler kommer att kunna spela. Det är inte omöjligt att vi gör ett litet häfte med alternativregler för de som vill ha lite djup och/eller variation.

Fråga: Är detta en engångsgrej eller kommer ni även att släppa fler produkter till retro-Drakar?
Svar: Vi skulle gärna göra flera projekt. Vi har börjat planera för en remake på Ereb Altor, en större kampanjbox och kanske en monsterbok, men vi får ta en sak i taget. Lyckas vi sälja in spelet till bokhandeln som det är tänkt så kommer vi såklart att släppa fler produkter.

Fråga: Hur länge har ni planerat det här?
Svar: Vi har haft det i våra tankar i ett par års tid. Vi vill gärna se en hel linje med nya "gamla" DoD produkter, både spel och böcker och vi hoppas att detta är starten på det.

Fråga: Hur mycket kommer ni att göra om i själva spelet?
Svar: Vi kommer att försöka hålla oss så nära det gamla som det bara går. Vi kommer givetvis att ändra på rena felaktigheter eller om det finns saker som helt förstör balansen och upplevelsen. Vi kommer att snegla på Expert och 91:an men vill ändå behålla enkelheten som 87:an hade.

Fråga: Hur blir det med omslaget och illustrationer?
Svar: Vi jobbar på att kunna använda det gamla klassiska omslaget. Det ser bra ut! Går inte det får vi hitta en lösning. Illustrationerna kommer att vara nya och göras av Johan Egerkrans som bland annat har illustrerat boken Nordiska Väsen. Logotypen kommer att vara den gamla klassiska.

Fråga: När kommer den? 
Svar: Vi vill gärna göra en så genomarbetad produkt som möjligt, speltesta och känna oss fram. Vi borde kunna ha en komplett box för leverans till alla som supportar oss i augusti 2016, kanske tidigare.

Om vi lyckas med vår Kickstarter räknar vi med att kunna leverera de första boxarna i augusti 2016 till alla som har stöttat oss på Kickstarter (kanske tidigare). Butiker kommer att få spelet lagom till julhandeln.

Observera att det är bara de som stöttar Kickstartern som får numrerade exemplar, så även om du senare kommer att kunna köpa spelet i butik är Kickstartern enda chansen att få en samlarutgåva.

NYHET! På Johan Egerkrans initiativ kommer alla som deltar i supporten av vår Kickstarter för Drakar och Demoner att vara med i utlottningen av originalteckningar från Johan Egerkrans. Vi kommer att lotta ut totalt 10 original och alla som deltar med sin ”pledge” har möjlighet att få ett. Vinnarna kommer att meddelas när Kickstartern är stängd.

Detta är också en unik chans att klä sig i den fantastiska drakar-tisshan: den med drakar-loggan! Nu har vi uppdaterat så att du får välja vilken färg du vill ha när kickstartern är slut.

Kaptenen Bard Paddslukare på det lilla fraktskeppet är orolig. Hans två närmaste män står böjda över en karta. Oväntat och kraftfullt drabbades havet av storm och skeppet ni färdas på fick betala ett högt pris. Tre av männen spolades över bord, skeppet kom kraftigt ur kurs och den stora masten bröts itu och försvann ut till sjöss med storsegel och allt. ”Vi måste hit”, säger Bard Paddslukare och pekar på den gamla kartan. Bards män tittar orolig på varandra. ”Vi kan inte åka dit”, säger den ena. ”Vi kan inte åka till Gastarnas ö”, fyller den andra i. Kapten Bard Paddslukare tittar bekymrat på sina kamrater. ”Jag vet, det är inget jag önskar, men som jag ser det har vi inget val.”

Vi tänker att grundboxen utan stretch-goals innehåller följande:

 • En box som allt ligger i
 • En regelbok
 • Häfte med spelexempel
 • Introduktionsäventyret Gastarnas ö + bonusäventyr av Magnus Seter
 • 5 rollformulär
 • Tärningar
 • Ark med siluettfigurer

 Vi är förstås omåttligt glada om vi lyckas återuppväcka den gamla Drakar och Demoner-boxen. Når vi dessutom bortom detta tänker vi att pengarna ska användas till att fylla spelet och boxen med fler godsaker. Följande är våra s.k. stretch-goals.

UPPLÅST! Tack!
Vi gör en spelledarskärm i 4-färg med alla nödvändiga tabeller som behövs för att spela och som skyddar spelledarens hemliga anteckningar.

UPPLÅST! Tack!
Ett bra SLP-formulär är bra att ha för att hålla reda på alla mustiga strider med orcher och vargmän. Vi gör det enkelt att kopiera.

UPPLÅST! Tack!

Om man inte vill kopiera utan ha de klassiska rollforumlären är detta häfte prefekt! Innehåller 30 fräscha färglada rollforumlär.

UPPLÅST!  Tack! 

Silluettfigurer är prefekt om man inte vill köpa och måla tenngubbar. En klassiker i Drakar och Demoner-boxen helt enkelt. Medföljer tips om hur man tejpar på figurerna på en enkrona, precis som i grundutförandet. I grundboxen medföljer "vanliga" figurer, men här gör vi även ett ark med monster. Vi gör även en golvplan med rutor för att lättare ha koll på striden, avstånd och rörelse.

UPPLÅST!  Tack! 

Fler spelare kräver fler tärningar. Två set borde vara minimum. Det som kommer med boxen och ett extra.

UPPLÅST! Tack!

Äventyret Skymningshavets gåta av Anders Blixt

Oj, oj, oj.... Aldrig hade vi väl kunnat drömma om att Anders Blixt skulle tacka ja och skriva ett äventyr åt oss för gamla Drakar och Demoner igen.

UPPLÅST! Tack!

Anders Blixt utökar sitt äventyr Skymningshavets gåta och skriver en kampanj till Drakar och Demoner!

 Vill du ha mer än en? Eller vill du kombinera innehållet i din pledge lite som du själv önskar?

Då kan du välja att lägga till en add-on!  
Gör så här: 

 • Klicka på ”Manage my pledge” 
 • Uppgradera till den summa som passar din pledge.
  OBS ändra inte din ursprungliga pledge! 
     1 extra Tröja = 200kr
     1 extra Drakar och Demoner Retro = 400kr
  (vill du till exempel lägga till 2 t-shirts och ett spel lägger du alltså till 800kr till din ursprungliga pledge) 
 • När kickstartern är slut får du ett survey-meddelande från oss till din e-post. Där svarar du vilken eller vilka add-ons du önskar.

Om RiotMinds och vad ska pengarna användas till? 

RiotMinds är ett förlag som äger rättigheterna till Drakar och Demoner och som har givit ut spel sedan 2000. Vi har ett antal hyllade produktioner bakom oss och det är med stor entusiasm vi tar oss an uppgiften att skaka liv i det gamla Drakar och Demoner.

De pengar vi söker kommer i första hand att gå till att betala för omslag, illustrationer, tryck och sammansättning av spelet.

English version

This Kickstarter is a funding for the classic, retro Swedish tabletop roleplaying game Drakar och Demoner that was released in 1987. It’s truly a legendary game that we want to bring back to the market.

The game will be released in Swedish and for the Swedish market should we make the funding. However, anyone, from anywhere can help us fund this project, not only swedes. We can ship this to any country in the world.

The rewards will include a numbered version of the game and a t-shirt with the classic Drakar och Demoner logo. These are the rewards and the pledge levels:

50 kr  Samarit You get a wallpaper for your computer with the cover of the box and the logo.

200 kr Supporter
You get the classic t-shirt

400 kr Nostalgiker
You get the game and all stretch-goals
  
600 kr Drakar och Demoner fan
You get what the nostalgiker gets including a t-shirt.

1500 kr Samlare
You get a game including all stretch-goals we manage to reach that is numbered between 11-100. You also get a t-shirt.

5000 kr You get a game including all stretch-goals we manage to reach that is numbered from 1-10. You also get a t-shirt AND credit in the book for supporting this project.

The basic game include a box, a rulebook, a booklet with some examples playing the game, dices, sheets and paper miniatures. Should we reach even higher than the goal we have added some stretch-goals including: Game master screen, NPC-sheets, character sheets, more paper miniatures, more dices and an adventure from Anders Blixt.

 We will use the funds to print the book, for artwork and for putting everything together. Thanks for your support! 

Risks and challenges

Vi har gjort det här förut och vet hur det ska göras. Vi är ett litet team med begränsade resurser varav tid är en. Det finns givetvis en risk att vi inte hinner klart i tid till nästa sommar men vi tror oss ändå ha en bra plan. Vi ser också en risk med att vi inte får använda det klassiska omslaget även om vi har en bra dialog med skaparen. Man vet aldrig förrän allt är på papper och vi kan inte skriva på något innan vi vet om Kickstartern funkar eller inte. Kan vi inte använda det gamla omslaget får vi gör en remake på det helt enkelt. Vi har en plan för det också.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 6

  Samarit

  Tack för att du hjälper oss!
  Du får en skrivbordsbakgrund till datorn baserad på omslaget till boxen och vi är evigt tacksamma för att du hjälper till! Alla bäckar små.

  Less
  Estimated delivery
  5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 200 or more About US$ 21

  Supporter

  Tack för att du hjälper oss!
  Du får en t-shirt med den klassiska loggan och vi är evigt tacksamma för att du hjälper till!

  Frakt 60kr tillkommer i samband med leverans (inom Sverige).

  Less
  Estimated delivery
  69 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 400 or more About US$ 41

  Nostalgiker

  Du får det kompletta spelet i grundutförandet samt alla mål vi uppnår. Du kommer att kunna spela med dina vänner många härliga kvällar och helger. Alla spel i kickstartern är numrerade.

  Frakt 60kr tillkommer i samband med leverans (inom Sverige).

  Less
  Estimated delivery
  770 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 600 or more About US$ 62

  Drakar och Demoner Fan

  Du får allt som nostalgikern får, dvs det kompletta spelet och alla mål vi uppnår. Du får också och en t-shirt, med den klassiska loggan. Vem vill inte ha det? Alla spel i kickstartern är numrerade.

  Frakt 60kr tillkommer i samband med leverans (inom Sverige).

  Less
  Estimated delivery
  527 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 1,500 or more About US$ 153

  Samlare

  Du får allt som nostalgikern får men också något så ovärderligt som ett av de första numrerade exemplaren från 11-100, samt ett exklusivt certifikat signerat och stämplat av oss på detta. Du får givetvis en t-shirt med den klassiska Drakarloggan.

  Frakt 60kr tillkommer i samband med leverans (inom Sverige).

  Less
  Estimated delivery
  Limited 47 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Reward no longer available

  Pledge SEK 5,000 or more About US$ 510

  Storsamlare

  Du får allt som nostalgikern får men också kanske det största av allt: du får även ett av de första tio numrerade exemplaren samt ett exklusivt certifikat på detta OCH hedersomnämnade i förordet. Du får givetvis en t-shirt med den klassiska Drakarloggan.

  Frakt 60kr tillkommer i samband med leverans (inom Sverige).

  Less
  Estimated delivery
  Reward no longer available 10 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (30 days)