Share this project

Done

Share this project

Done
Ett fantasyrollspel i legendarisk medeltid. / A Swedish fantasy roleplaying game in mythical medieval times.
87 backers pledged SEK 56,833 to help bring this project to life.
Last updated

About

Saga, andra utgåvan - Rollspelet project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 56,833

87

Två dagar kvar! Kan vi nå sista extramålet på 55 000 kr? Målet som ger fyra färgbilder målade av Per Folmer!

Saga - rollspel i legendarisk medeltid är äntligen tillbaka. Ett rollspel med korta och välfungerande enkla regler kombinerat med en spelvärld som är detaljrik och övertygande men samtidigt välbekant. En värld lätt att komma in i för nya spelare. En värld att spela i länge. Både som Järntrons-liknande kampanjer eller mer matinéliknande i Ivanhoes anda. Välkommen till Saga!

"Jag har alltid gillat fantasyrollspelet Saga , eftersom jag tycker att det är vår tids Drakar och Demoner. Tomas Arfert jobbar i samma anda som jag gjorde när jag skrev Expert Drakar och Demoner för precis 30 år sedan: den sagomedeltid som vi möter i filmer som Ivanhoe, Robin Hood Prince of Thieves och Ladyhawke."

- Anders Blixt

Saga – Rollspel i legendarisk medeltid är äntligen tillbaka!

2006 kom den första versionen av Saga. Det var ett rollspel som ville kombinera en trovärdig spelvärld, Arcaria, med enkla och välfungerande regler. Totalt trycktes 600 böcker som har varit slutsålda sedan 2010. Spelet har hela tiden haft en stark spelarbas som gillar kombinationen av enkelhet och en värld som är lätt att fördjupa sig i. Ett spel som både tilltalar rollspelsveteraner och nybörjare.

Saga är klassisk fantasy gjord på allvar. Vi har medvetet använt oss av de myter, det allmängods som finns för att spelarna lätt ska komma in i spelet. Det som fungerat i historieberättandet under tusentals år fungerar även här.

I Saga är hjältarna ädla och skurkarna nattsvarta - i alla fall för det mesta. Arcaria befolkas av smutsiga, förtryckta bönder, feta munkar, listiga tjuvar och fredlösa, korrumperade tempelriddare och allt annat vi lärt oss känna igen från otaliga böcker och filmer. Men kom ihåg allt är inte som det först verkar.

I Arcaria präglar religionen ständigt människornas sätt att tänka. Ondskan är högst verklig, och sluter ständigt förbund med de som är villiga att tjäna den i utbyte mot makt och rikedom. Det onda och det goda för en evig kamp om de dödligas själar. Samtidigt lever gammal folktro och hedniska riter kvar. Ve den som retar de magiska Sidhe. När prästerskapet tittar åt ett annat håll så offras getter, får, duvor och en och annan människa för att blidka urgamla naturväsen och gudar.

Nu är det dags för nästa version av Saga. Den innehåller en reprint av hela den gamla versionen (med småfel fixade). Dessutom betydligt mer kampanjmaterial och äventyr, över hundra extra sidor. Allt som behövs för att spela i många timmar, i en volym.

Saga är ett rollspel som handlar om äventyrande i en medeltida värld inte helt annorlunda än vår egen runt år 1100. Som i matinéfilmer som Ivanhoe eller Robin Hood. Sådant som en gång fick oss att intressera oss för medeltiden. Du vet vad vi menar. Men med den skillnaden att allt man trodde på då är sant.

Det finns vättar, troll och drakar. Vi har även märkt att culture gaming, rollspel där man försöker leva sig in i världen så mycket som möjligt, är populärt bland Saga-spelare. Så därför har vi fokuserat på det i nyutgåvan. Mycket av extramaterialet är skrivet av Anders Bohlin, som skriver den populära medeltids-bloggen Nor Bannog. En del av det andra materialet har tidigare funnits i speltidningen Fenix. Nu finns det återigen i tryckt form. Allt har anpassats för att passa i den nya boken. Boken innehåller dessutom en del nya illustrationer av Alexander Bågenholm (författare till nyöversättningen av Den poetiska Eddan) och Per Folmer, som även gjort den nya omslagsbilden.


Reglerna i Saga är lätta att lära sig, intuitiva och är skrivna för att komma i vägen för rollspelandet så lite som möjligt. De är dessutom gjorda för att enkelt kunna modifieras och byggas ut om man så önskar. En rollperson kan man göra på en kvart om man vill.

”När första versionen kom pratades mycket om att de enkla reglerna gjorde att det passade så bra för nybörjare. Själv tror jag att reglerna som finns i Saga är perfekta för den som började spela rollspel i slutet av 80-talet eller i början av 90-talet, och håller helt med Anders Blixt om att Saga är en av de tydligaste arvtagarna till Drakar och Demoner i flera avseenden (jag använder ju till och med ”Istället för DoD” som en etikett här på bloggen), och reglerna är en av dem: tjugosidig tärning, slå lågt, kroppsdelar och kroppspoäng. Även om reglerna i Saga har ett lite annat stamträd så ser de i spel väldigt mycket ut som en enkel version av Drakar och Demoner.

Men det är just i enkelheten jag skulle säga att skillnaden mellan de båda ligger. Saga har skalat bort väldigt mycket av det jag tycker var onödigt krångel i exempelvis 1991 års version av Drakar och Demoner. Det är inte hundratals poäng att räkna på när du gör rollpersoner, och det är inte flera olika poängkostnader att hålla reda på. Fantastiskt skönt. Att göra en rollperson går på en kvart utan att du lärt dig tabellerna utantill tack vare åratal av spelande. Vi måste tillbaka till Drakar och Demoner före Expert för att komma åt en liknande enkelhet.”

- Anders Bohlin på bloggen Nor Bannog.

De olika finansieringsnivåerna, kallade pledge levels, ger dig möjlighet att välja att stödja projektet som du vill och få olika saker som tack. Bara välj en av nivåerna till höger, klicka på den, skriv in dina uppgifter och genomför betalningen.

Når projektet sitt mål dras dina pengar när projektet är över, mellan 25 och 27 juni.

Nivå 1: STÖD SAGA! - 50 SEK: Stöd Saga bara för att vara bussig och få ditt namn i boken som tack.

Nivå 2: PDF! - 99 SEK: Du får hela Saga som PDF och dessutom ditt namn i boken.

Nivå 3: BOK! - 319 SEK: Du får Saga som bok, och får dessutom ditt namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, Den är digitaltryckt och limbunden. Detta kommer att ändras om vi når långt över crowdfundingmålet. Pris i butik kommer att bli runt 389 kr.

Nivå 4: BOK + PDF! med Snabbhetspremie - 348 SEK: Du får Saga som bok och som PDF, tillsammans med ett exemplar av spelledarskärmen som trycktes till första upplagan av spelet. Du får dessutom ditt namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, Den är digitaltryckt och limbunden. Detta kommer att ändras om vi når långt över crowdfundingmålet. Boken kommer att kosta drygt 389 kr i butik.

Nivå 5: BOK + PDF! - 349 SEK: Du får Saga som bok och som PDF. Du får dessutom ditt namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, Den är digitaltryckt och limbunden. Detta kommer att ändras om vi når långt över crowdfundingmålet. Boken kommer att kosta drygt 389 kr i butik.

Nivå 6: DUBBLE SAGA-PAKETET - 590 SEK: Du får två exemplar av Saga som bok och som PDF. Du får dessutom ditt och en annan persons namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, Den är digitaltryckt och limbunden. Detta kommer att ändras om vi når långt över crowdfundingmålet. Boken kommer att kosta drygt 389 kr i butik.

Nivå 7: SPELFÖRENINGSPAKETET! - 1500 SEK: Din spelförening får fem Saga som bok. Ni får dessutom spelföreningens namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, Den är digitaltryckt och limbunden. Detta kommer att ändras om vi når långt över crowdfundingmålet. Boken kommer att kosta drygt 389 kr i butik.

Nivå 8: LILLA SAGA-PAKETET - 2300 SEK: Ett komplett inköpspaket för butiker och andra återförsäljare, med spelet till lägre inköpspris nu under kampanjen. Ni får 10 exemplar av Saga som bok, plus er butiks/företags/organisations namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, digitaltryckt och limbunden (detta kan uppdateras under Kickstartern). Rekommenderat utpris är 389 kr.

Nivå 9: SAGA-PAKETET - 4300 SEK: Ett komplett inköpspaket för butiker och andra återförsäljare, med spelet till lägre inköpspris nu under kampanjen. Ni får 20 exemplar av Saga som bok, plus er butiks/företags/organisations namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, digitaltryckt och limbunden (detta kan uppdateras under Kickstartern). Rekommenderat utpris är 389 kr.

Nivå 10: STORA SAGA-PAKETET - 6360 SEK: Ett komplett inköpspaket för butiker och andra återförsäljare, med spelet till lägre inköpspris nu under kampanjen. Ni får 30 exemplar av Saga som bok, plus er butiks/företags/organisations namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, digitaltryckt och limbunden (detta kan uppdateras under Kickstartern). Rekommenderat utpris är 389 kr.

Nivå 11: SF-BOKHANDELS-PAKETET - 19080 SEK: Ett komplett inköpspaket för butiker och andra återförsäljare, med spelet till lägre inköpspris nu under kampanjen. Ni får 90 exemplar av Saga som bok, plus er butiks/företags/organisations namn i boken. Boken är på nästan 400 sidor, digitaltryckt och limbunden (detta kan uppdateras under Kickstartern). Rekommenderat utpris är 389 kr.

Saga, andra utgåvan
Saga, andra utgåvan

När den totala insamlade summan når vissa nivåer låses huvudmålet och sedan efterföljande extramål upp. Ett extramål är något som alla som har varit med i kampanjen får ta del av. Dessa är vanligen uppgraderingar av den fysiska boken. Extramålen avslöjas i takt med att målen nås.

 • 30 000 SEK: Grundmålet. Spelet blir av och trycks digitalt med mjuka pärmar.
 • 40 000 SEK: Inbunden. Saga blir en lyxig offset-tryckt inbunden bok med kartonnagepärmar!
 • 50 000 SEK: Tvåfärgstryck. Saga blir en inbunden offset-tryckt bok med tvåfärgstryck!
 • 55 000 SEK: Färgbilder. Saga får fyra helsidesbilder i färg! Konstnären är Per Folmer.

Delta i crowdfundingen och om spelet trycks, hämtar du det i din lokala spelbutik!

Hur fungerar detta då?

Det är ganska enkelt. Istället för att vi skall lägga på en kostad för att hantera försändelsen av era böcker, hämtar du som har köpt boken ut den via din lokala rollspelbutik.

Bor du inte i närheten av en spelbutik som säljer rollspel, skickas boken från SF-bokhandeln i Stockholm. I detta fall skickar SF-bokhandeln, tillsammans med boken, med en faktura som täcker frakten. Portot ligger på 29 kr (med reservation för framtida ändringar utom vår kontroll) inom Sverige. Bor du i utlandet beräknas portot enligt SF-bokhandelns utlandstaxa. Observera att utlandsfrakt kostar väldigt mycket. Inom EU lär det gå på som en halv bok, och utanför EU ännu mer.

Vi har än så länge sex butiker som du kan hämta din bok i, om du inte vill få den skickad och betala extra porto.

Följande butiker kan du hämta din bok i:

 • SF-bokhandeln i Stockholm
 • SF-bokhandeln i Göteborg
 • SF-bokhandeln i Malmö
 • Skuggspel i Visby
 • Spel och Fantasi i Karlstad
 • Collectors Point i Umeå
 • Lindhska Bokhandeln i Örebro

Saga, andra utgåvan, är skrivet av Tomas Arfert, Johan Danforth och Anders Bohlin. Tomas har skrivit rollpel som Fantasy!, Parallel Worlds och Svenska kulter, samt har jobbat som illustratör för Äventyrsspel. Anders skriver även bloggen Nor bannog.

SagaGames and Media är ett spelföretag som drivs av Tomas Arfert och Daniel Olsson. Det ger bland annat ut titlar som Fantasy!, Parallel Worlds, Svenska kulter, SciFi! och Äventyr. Se gärna www.sagagames.com

MylingSpel hjälper SagaGames med Saga-Kickstartern genom att sköta upplägg, tekniska detaljer och en viss del av kommunikationen. MylingSpel är ett spelföretag som drivs av Jörgen och Tina Engström. Företaget har givit ut spel som En Garde! III, Skuggornas mästare, Leviathan, Starchallenge och Förbannad, och jobbar just nu med att få ut Legend och brädspelet Privateers!. Se gärna www.mylingspel.se och privateers.mylingspel.se

Även om du inte kan eller vill lägga pengar på Saga så kan du ändå hjälpa till att förverkliga rollspelet.

 • Prata om Saga! Spread the word! Skriv om Saga på forum, prata om Saga i podcasts, skapa kortfilmer baserade på Sagas värld och tipsa om crowdfundingen, och prata om spelet med dina kompisar!
 • Dela! Berätta om vår crowdfunding på Facebook, Twitter, Google+ och överallt annars! Gör det bums!
 • Bli Facebookfan och twitterföljare. Passa på att bli en fan på Nor Bannog-sidan och följ Tomas Arfert på Twitter.

Tackar på förhand!

Risks and challenges

Det här är inte vår första bok. SagaGames har funnits och gett ut spel sedan 2006.

Spelet är så gott som klart. Det saknas enbart fem färghelsidor som görs om det målet uppnås. De ska vara klara juni 2015.

Det finns ingen större risk att det här projektet inte skulle bli klart. Alla andra texter och bilder är klara och layouten är gjord. Det är i stort sett bara att skicka rubbet till tryckaren. Tryck och leverans borde vara klart 2-4 månader efter crowdfundingen är klar.

English Translation:

Saga is a Swedish roleplaying primarily for the Swedish market.

This isn’t our first book. SagaGames has been around since 2006.

The game is almost finished, only five color illustrations remain (if that goal is met in the funding). They should be finished June 2015.

There are not substantial risks to the project being completed. With the rest of the text and artwork completed it is extremely unlikely that the books would not be produced at all once the project is funded. The printing and delivery should be finished 2-4 months after the crowdfunding at the latest.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About $6

  Stöd Saga!
  Stöd Saga bara för att vara bussig. Du får:
  - Ditt namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 99 or more About $11

  PDF!
  Stöd Saga och få PDF:en. Du får:
  - Saga som PDF.
  - Ditt namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  9 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 319 or more About $33

  Bok!
  Stöd Saga och få boken. Du får:
  - Saga som som fysisk bok.
  - Ditt namn i boken.
  - Alla upplåsta uppgraderingar till boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  6 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 349 or more About $36

  Bok + PDF!
  Stöd Saga och få boken. Du får:
  - Saga som som fysisk bok.
  - Saga som PDF.
  - Ditt namn i boken.
  - Alla upplåsta uppgraderingar till boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  13 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 590 or more About $61

  DUBBLA SAGA-PAKETET!
  2 böcker och 2 PDF:er. Perfekt för dig som vill ge bort Saga som present och behålla ett exemplar för dig själv, eller som vill ha två böcker vid spelbordet. Då blir det billigare. Du får:
  - Två exemplar av Saga som som fysisk bok.
  - Två exemplar av Saga som PDF.
  - Era namn i boken.
  - Alla upplåsta uppgraderingar till boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 1,500 or more About $155

  SPELFÖRENINGSPAKETET!
  5 böcker för rollspelsföreningar
  Ni får:
  - Fem exemplar av Saga som som fysisk bok.
  - Föreningens namn i boken.
  - Alla upplåsta uppgraderingar till boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 2,300 or more About $237

  LILLA SAGA-PAKETET!
  Ett Saga-paket endast för butiker/återförsäljare. Ni får:
  - 10 exemplar av den tryckta versionen av Saga för lägre inköpspris under kampanjen.
  - Alla upplåsta uppgraderingar av boken.
  - Butikens namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 4,300 or more About $443

  SAGA-PAKETET!
  Ett Saga-paket endast för butiker/återförsäljare. Ni får:
  - 20 exemplar av den tryckta versionen av Saga för lägre inköpspris under kampanjen.
  - Alla upplåsta uppgraderingar av boken.
  - Butikens namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge SEK 6,360 or more About $655

  STORA SAGA-PAKETET!
  Ett Saga-paket endast för butiker/återförsäljare. Ni får:
  - 30 exemplar av den tryckta versionen av Saga för lägre inköpspris under kampanjen.
  - Alla upplåsta uppgraderingar av boken.
  - Butikens namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  0 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Select this reward

  Pledge SEK 19,080 or more About $1,965

  SF-BOKHANDELS-PAKETET!
  Ett Saga-paket endast för butiker/återförsäljare. Ni får:
  - 90 exemplar av den tryckta versionen av Saga för lägre inköpspris under kampanjen.
  - Alla upplåsta uppgraderingar av boken.
  - Butikens namn i boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 11. Reward no longer available

  Pledge SEK 348 or more About $36

  Bok + PDF! med Snabbhetspremie
  Skynda dig att stödja Saga och få bokenm tillsammans med en spelledarskärm som snabbhetspremie. Du får:
  - Saga som som fysisk bok.
  - Saga som PDF.
  - Ditt namn i boken.
  - Alla upplåsta uppgraderingar till boken.
  - Spelledarskärm i fysiskt format.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 50 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (42 days)