Share this project

Done

Share this project

Done
Skapa din egen asagud och ge dig ut på äventyr i de nio världarna.
Skapa din egen asagud och ge dig ut på äventyr i de nio världarna.
177 backers pledged SEK 52,816 to help bring this project to life.
Last updated

About

GUDASAGA – Ett asbehändigt rollspel project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

GUDASAGA – Ett asbehändigt rollspel

SEK 52,816

177

GUDSAGA är ett fornnordiskt mytologiskt mikrorollspel om eskapader och rivalitet, om list och egenkärlek. Ni gestaltar egenskapade asar, asynjor och vaner. Tillsammans ger ni er ut på äventyr i de nio världarna. Men var och en av er vill vara den gudom som får mest ära – inte sällan på frändernas bekostnad.

Vi behöver din hjälp så att vi kan förgylla spelet med illustrationer, samt ta fram en slags världsbok – så att även spelare som inte har stenkoll på fornnordisk mytologi får lättillgänglig inspiration och ordentligt med kött på benen.

GUDASAGA är ett rollspel för 3–5 spelare. Reglerna är väldigt enkla och en spelsession tar vanligtvis omkring 2 timmar. Varje session resulterar i en kort saga, i stil med de fornnordiska myterna – med surrealistiska eskapader, en dos humor och lite gnabbande sinsemellan.

I spelet tar ni rollerna som asar, asynjor och vaner – unika gudomar som ni själva skapar. Kanske är du den modigaste gudinnan med en flöjt som kan söva vem som helst, eller en vädergud med en häst som kan springa både över hav och i luften? Skapandet går på bara några minuter.

Ni ger er sedan ut på äventyr i de nio världarna, i tappning av fornnordiska myter. Äventyrens stomme kan enkelt slumpas fram av spelledaren. Har Loke varit i farten igen och skapat en fruktansvärd best för att retas, eller har dvärgarna av misstag lagt en förbannelse över Asgård?

Under äventyret ställs ni inför prövningar – allt från höga berg och djupa grottor, till gåtfulla vägvisare och vreda jättar. Hur ni försöker övervinna problemen är upp till er.

Trots att ni äventyrar tillsammans som fränder är allt dock inte harmoniskt. Ni tävlar sinsemellan om vem som är starkast, listigast och mest hjältemodig. Du kan rentav ställa till det för de andra, för att själv vara den som får mest ära.

En rollperson i taget får chansen att övervinna en prövning, genom öppna lösningar och kreativa beskrivningar. För att se om du lyckas slår du vanligtvis två sexsidiga tärningar. Om du väver in din gudoms attribut, ämbete eller ägodelar i din beskrivna lösning får du olika bonusmodifikationer.

Andra spelare kan hjälpa dig eller till och med sabotera ditt försök att lyckas med prövningen – båda till ett pris. Misslyckas du får en frände möjlighet att försöka istället.

När allt är sagt och gjort återvänder ni till Asgård för att fira och skryta. Den av er som visat sig mest duglig under äventyret blir särskilt hyllad och får dessutom en belöning.

Speltestandet har rullat på bra och vi tror nu att vi har börjat landa i en ganska stabil version av reglerna. Vi har även fått förfrågningar från backare och följare som har varit nyfikna på att ta en titt och kanske rentav prova på spelet innan det släpps.

Därför har vi nu gått ut med en offentlig beta.

Läs, testa och sprid gärna grundreglerna till andra som kan vara intresserade. Det här är dock inte det slutgiltiga spelet. Upptäcker ni några konstigheter får ni hemskt gärna hojta till!

Senaste betaversionen hittar ni här: http://goo.gl/Nzbmbq

GUDASAGAs bilder går i linje med reglerna – avskalade och effektfulla. De utgörs av karaktärsfulla illustrationer i träsnittsstil, som du kan se exempel på här i Kickstartern.

Vi vill förgylla spelets texter med avbildningar av berömda asagudar, av jättar och dvärgar, av gudomliga ägodelar, av stämningsfulla scener och mycket mer.

Ju mer kampanjen drar in, desto fler och mer påkostade illustrationer kommer spelet att få.

GUDASAGA kommer att finnas tillgängligt i två format: digitalt och som tryckt bok. Du väljer själv hur mycket du stöttar med och därigenom vilken produkt du vill ha.

En tid efter att ni backare har fått spelet kommer det avskalade regelhäftet att bli tillgängligt digitalt som pay-what-you-want. Boken kommer sedan att säljas digitalt via DriveThruRPG, medan de fysiska böckerna kommer att säljas via Publit.

GUDASAGA kommer i A5-format, med svartvit inlaga och med omslag i färg. Vi har strävat efter stilren formgivning, gott språkbruk, kortfattade formuleringar och tydlig disposition. Schysst informationsdesign, helt enkelt.

Utkast av uppslag. Utseendet och innehållet kan komma att ändras.
Utkast av uppslag. Utseendet och innehållet kan komma att ändras.

Innehållet är indelat i två delar: Regler och De nio världarna. Därtill får du ett färdigskrivet äventyr.

Regeldelen innehåller enkla och kortfattade instruktioner för hur ni skapar rollpersoner, konstruerar äventyr och spelar själva spelet.

Utkast av uppslag. Utseendet och innehållet kan komma att ändras.
Utkast av uppslag. Utseendet och innehållet kan komma att ändras.

De nio världarna beskriver de olika världarna som spelet utspelas i: Asgård, Midgård, Jotunheim, Myrkheim, Vanheim, Alfheim, Muspelheim, Nifelheim och Helheim. 

Där finns även beskrivningar av de mest berömda asarna, asynjorna och vanerna, samt av anmärkningsvärda platser, fä och föremål. Dessutom förtäljs den fornnordiska skapelseberättelsen.

Utöver boken får du även ett separat regelhäfte, som femsidig utskriftsvänlig PDF. Själva reglerna ryms på ett enda dubbelsidigt blad. Bladet kan ni lägga mitt på bordet inför och under spelandet, så att alla har enkel tillgång till reglerna.

GUDASAGAs regler ryms på två sidor.
GUDASAGAs regler ryms på två sidor.

På nivån HJÄLTE och högre får du en betaversion av regelhäftet, i samband med att Kickstartern avslutas. Du och dina vänner kan då komma igång med spelandet i väntan på att det slutgiltiga spelet ska bli färdigt.

På nivån HJÄLTE och högre kommer du att få spelets illustrationer som friliggande filer. Dem kan du sedan använda för privat bruk, för utskrifter och handouts.

Ju högre summa Kickstartern kommer upp i, desto fler illustrationer kommer du att få.

På nivån VAN kommer du att få GUDASAGA och alla tillbehör i en tryckt bok med mjukband. Boken kommer att tryckas och skickas via Publit.

Mockup av GUDASAGA med mjukband. Utseendet kan komma att ändras.
Mockup av GUDASAGA med mjukband. Utseendet kan komma att ändras.

Likt spelet är det här en kärnfull och kompakt bok, med fokus på användbarhet och inspiration.

På nivån ASYNJA / ASE kommer du att få GUDASAGA och alla tillbehör i en tryckt bok med hårdband. Boken kommer att tryckas och skickas via Publit.

Mockup av GUDASAGA med hårdband. Utseendet kan komma att ändras.
Mockup av GUDASAGA med hårdband. Utseendet kan komma att ändras.

Likt spelet är det här en kärnfull och kompakt bok, med fokus på användbarhet och inspiration.

På nivån ALLFADER kommer du att bli en officiell gestalt i de nio världarna.

Vi kontaktar dig och diskuterar tillsammans fram personlighet och egenskaper, släktband och förtrollade ägodelar, samt ett lämpligt klingande namn. Det kan vara en mytologisk variant av dig själv, men även en helt unik skapelse som du har idéer kring. Resultatet kommer sedan att finnas med som en kortfattad beskrivning i det officiella materialet. 

Oavsett om du väljer att bidra med pengar eller inte – hjälp hemskt gärna till på andra sätt!

Är det något du inte förstår i materialet som har presenterats hittills? Är det något som du tycker verkar särskilt intressant? Hör gärna av dig med kommentarer och frågor.

Vi kommer också att vara oerhört tacksamma för hjälp med korrekturläsning, speltester och liknande. Du kan då hjälpa till att göra ett bättre spel för oss alla. Hör av dig om du är intresserad av att hjälpa ytterligare!

Det är även fantastiskt om du sprider ordet och delar kampanjen med andra. Ju fler vi är som stöttar kampanjen – desto bättre spel får vi alla. All hjälp uppskattas varmt!

 

GUDASAGA är ett mikrorollspel. Det ska vara lätt att ta till sig, smidigt att komma igång och enkelt att spela.

Vi ser dock stor potential när det kommer till supplement som inspirerar till äventyr och förhöjer spelupplevelsen. Extramålen kommer alltså inte att påverka själva grundspelet, utan kommer att vara just “extra”.

Om vi når det här målet kommer vi öppna upp en ny stödnivå: ASYNJA / ASE. Den nya nivån kommer ligga på 300 SEK och ger dig allt som VANER får, men den tryckta boken kommer då med hårdband istället för mjukband.

Mockup av GUDASAGA med hårdband. Utseendet kan komma att ändras.
Mockup av GUDASAGA med hårdband. Utseendet kan komma att ändras.

Har du redan lagt stöd på en lägre nivå kommer du ha möjlighet att öka din nivå i kampanjens pledge manager. Läs mer om det här

Du som redan har gett stöd på nivån ALLFADER kommer då få din bok med hårdband istället för mjukband (förutsatt att du inte personligen föredrar mjukband).

Om vi når det här målet kommer vi inkludera URDARBRUNNEN i boken.

URDARBRUNNEN kommer innehålla fler tabeller, med vilka du kan slumpa fram allt från rollpersoner, personer i världen, ägodelar och platser till ett bredare utbud av äventyrspremisser och prövningar.

Om vi når det här målet kommer vi att inkludera ytterligare ett kompakt färdigt äventyr i boken, kallat JÄTTEHJÄRTA.

I den enorma borgen Hallgård förbereder jättarna en i sanning storslagen fest. En fest av sådant slag att det vore otänkbart att inte delta! Men jättevärden Vimer sitter hopsjunken, nedstämd och hjärtekrossad på sin tron – och hela festen är i fara.

 Om vi når det här målet kommer vi att inkludera tillbehöret SPELLEDARENS EDDA i boken.

SPELLEDARENS EDDA kommer att innehålla kortfattade verktyg och spelledartips för att bygga ännu bättre sagor och upplevelser i de nio världarna.

Om vi når det här målet kommer vi att inkludera RAGNARÖK i boken.

Ragnarök – gudarnas skymning – är världens undergång och förnyelse. Gudar och bestar drabbar samman, flera gudomar dräps, solen och månen slukas och världen börjar om på nytt.

Du kommer att kunna läsa om händelserna under Ragnarök och får tips kring hur ni kan spela under denna tid. Du får även ett antal konkreta äventyrsuppslag.

Om vi når det här målet kommer vi att inkludera VANAKRIGET i boken.

I forntiden rådde krig mellan de två gudafolkslagen asarna och vanerna. De kämpade mot varandra på slagfältet och smidde ränker inom respektive hov, medan somliga istället eftersträvade fred och samvaro. Krigets utgång avgör gudarnas framtid och fortlevnad.

Du kommer att kunna läsa om händelserna under Vanakriget och får tips kring hur ni kan spela under denna tid. Du får även ett antal konkreta äventyrsuppslag.

Fantastiskt nog finns det podcasts som har uppmärksammat och speltestat GUDASAGA. Flera poddar och avsnitt kommer inom kort!

Fummelpodden. Samtal om Gudasaga, med spelets skapare.

Tärningen är kastad. Iduns äpplen. Karaktärsskapande. Avsnitt 1. Avsnitt 2.

Smygpodden – En rollspelspodd med barn. Balders försvinnande. Avsnitt 1Avsnitt 2.

Rollspelsmåndag. Livestreamat speltest, med spelskaparna i chatten.

Spelsnackarna. Överblicksintryck av Gudasaga och Kickstartern. (21:00–28:30)

GUDASAGA finns på Facebook. Gilla och stötta gärna spelet där!

”Jag har en idé! Ska vi skriva ett mikrorollspel tillsammans? Typ en till två sidor regler eller så. Jag lyssnade på Norse Mythology av Neil Gaiman och fick inspiration. Fasen vad fränt att hitta på sin egen asagud!”

Så lät det en söndag i början på oktober. Ett dygn senare var spelet klart! Nästan... Sedan dess har vi speltestat, utvärderat och filat på detaljer. Men den inledande visionen har funnits med oss under hela processen.

I slutändan blev det ett rollspel som vi själva och våra speltestare tycker är ganska smidigt, mysigt och underhållande. Vi kände då att det vore trevligt med lite bilder, men ingen av oss är särskilt formidabla illustratörer.

Båda var dock nyfikna på Kickstarter för framtida projekt, så vi bestämde oss för att slå tre flugor i en smäll: se om någon annan är intresserad av spelet, få lite ekonomiskt underlag för illustrationer, samt doppa tårna i crowdfunding.

Spelet är först och främst tänkt som underhållning, men även som folkbildning och som ett sätt för det fornnordiska sagoberättararvet att leva vidare. Vi som skapar spelet är dock varken historiker eller teologer, utan blott vanliga dödliga med ett intresse för den nordiska mytologin.

Syftet med kampanjen är att höja värdet på spelet – med hjälp av illustrationer och extramaterial. Vi ser hellre att spelet blir lite extra bra än att vi tjänar pengar på det. Förutom kostnader för tryck, distribution och avgifter till Kickstarter kommer intäkterna att gå till just illustrationer.

GUDASAGA är dock tänkt att vara ett mikrorollspel – om än med extramaterial. Skulle summan skena iväg kommer överskottet då att gå till framtida projekt i samma anda.

Arbetet med spelet är i stort färdigt. Reglerna är speltestade, texterna är så gott som färdigskrivna, layouten är formgiven, bildbeställningarna är utarbetade, kontakten med proffsiga och pålitliga illustratörer är upprättad.

Det huvudsakliga som återstår är att producera de nya illustrationerna, att implementera dem i layouten och köra det genom ytterligare någon vända korrektur. Vi passar även på att speltesta ytterligare.

Illustratörernas deadline är i dagsläget januari. Det kan givetvis komma att förskjutas något – beroende på hur bra kampanjen går. Mer pengar innebär fler illustrationer, vilket ju riskerar ta lite längre tid att färdigställa.

Vi planerar även att köra en veckas öppen korrektur innan layouten färdigställs, för alla på nivån HJÄLTE och högre. Ni kan då ta del av materialet innan det blir satt och kan gärna komma med korrekturförslag på eventuella missar eller oklarheter och dylikt.

Ambitionen är att ni ska ha GUDASAGA i handen innan april. Om det dyker upp fördröjningar ser vi till att informera er och kommer att kämpa för att minimera dem så gott vi kan. Om vi är färdiga tidigare än beräknat (hah!) ser vi till att ni får det tidigare.

Vi är Kristoffer Warnberg och Lucas Falk – två svenska spelskapare. Vi är passionerade rollspelare, brädspelsentusiaster, litteraturslukare och allmänna konsumenter av nördkultur.

Kristoffer arbetar som högskolebibliotekarie. I dagsläget har han flera rollspel och brädspel under utveckling genom Kwarnberg Spel – och har ett stort intresse för berättandestruktur och spelkonstruktion. Dessutom kan han höras i rollspelspodcasten Svartviken Rollspelspodd.

Lucas är skribent och designer till yrket, med examen i informationsdesign. Han arbetar med att skriva, bearbeta och formge text, bland annat i form av informationshäften och facklitteratur. Lucas är även engagerad i rollspelspodcasten Fummelpodden.

Risks and challenges

Vi är två enskilda spelskapare och det här är vår första Kickstarter-kampanj. Vi är därför väldigt ödmjuka inför att det kan dyka upp oväntade utmaningar.

Det här är tänkt att vara ett litet och hanterbart projekt. Textmaterialet är praktiskt taget färdigt och grundlayouten är utformad. Vi har tidigare vana av att producera och trycka böcker. Illustrationerna kommer att beställas av skickliga och effektiva illustratörer. Tryckningen kommer att skötas av den etablerade on-demand-leverantören Publit.

Vi har även sett till att lyssna till och läsa på om råd från erfarna spelskapare och Kickstarter-nyttjare, i hopp om att undvika de stora nybörjarmissarna.

Med det sagt kommer problem säkerligen att hopa sig. Saker kostar mer än uppskattat och drar över deadline, någon blir sjuk, tryckeriet krånglar och blixten slår ut datorerna plus alla backuper.

Men vi vill ju att ni ska få möjlighet att spela det här spelet. Vi ser till att allt löser sig så snyggt och smidigt vi kan. Skulle något uppstå kommer vi givetvis se till att informera er om det direkt. Och i slutändan kommer ni att få spelet.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 25 or more About $3

  DÖDLIG

  För dig som vill ge ett litet bidrag till att realisera GUDASAGA.
  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 100 or more About $11

  HJÄLTE

  För dig som är särskilt storsint och vill ge ett ansenligt bidrag till att realisera GUDASAGA.
  Includes:
  • GUDASAGA som PDF.
  • Regelhäftet som PDF.
  • Tack i spelet.
  • Illustrationerna i egna filer, för utskrift och handouts.
  • Regelhäftet som beta-PDF, vid kampanjens slut.
  Less
  Estimated delivery
  25 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 200 or more About $21

  VAN

  För dig som är överjordiskt godhjärtad och vill ge ett aktningsvärt bidrag till att realisera GUDASAGA.
  Includes:
  • GUDASAGA i tryckt format med mjukband.
  • GUDASAGA som PDF.
  • Regelhäftet som PDF.
  • Särskilt tack i spelet.
  • Illustrationerna i egna filer, för utskrift och handouts.
  • Regelhäftet som beta-PDF, vid kampanjens slut.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  45 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 300 or more About $31

  ASYNJA / ASE

  För dig som är enastående förbarmande och vill ge ett gudomligt bidrag till att realisera GUDASAGA.

  Includes:
  • GUDASAGA i tryckt format med hårdband.
  • GUDASAGA som PDF.
  • Regelhäftet som PDF.
  • Extra särskilt tack i spelet.
  • Illustrationerna i egna filer, för utskrift och handouts.
  • Regelhäftet som beta-PDF, vid kampanjens slut.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  76 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Reward no longer available

  Pledge SEK 500 or more About $52

  ALLFADER

  För dig som är storslaget självuppoffrande och vill ge ett jättelikt bidrag till att realisera GUDASAGA.
  Includes:
  • Dig själv som officiell gestalt i spelet.
  • GUDASAGA i tryckt format.
  • GUDASAGA som PDF.
  • Regelhäftet som PDF.
  • Vördnadsfullt tack i spelet.
  • Illustrationerna i egna filer, för utskrift och handouts.
  • Regelhäftet som beta-PDF, vid kampanjens slut.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Reward no longer available 20 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (35 days)