Share this project

Done

Share this project

Done
Hela berättelsen om MUTANT, från rollspelet 1984 till dagens internationella franchise. Skriven av Orvar Säfström & Jimmy Wilhelmsson.
Created by
645 backers pledged SEK 541,836 to help bring this project to life.

About

MUTANT - Minnen från den förbjudna zonen project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 541,836

645

MUTANT - minnen från den förbjudna zonen (standardutförande)
MUTANT - minnen från den förbjudna zonen (standardutförande)

1984 innebar det definitiva genombrottet för rollspel i Sverige. Inom loppet av ett par månader lanserades både en markant förbättrad version av Drakar och Demoner och ett helt nytt spel, inspirerat av Mad Max, Flykten från New York och Gamma World, men med ett genuint svenskt upplägg.

”Personligen fick jag en mycket starkare koppling till Mutant än till Drakar och Demoner. Det var så genuint svenskt, och lite corny. Det skulle ju vara en metafor för Sverige på den tiden, en fabel. Sverige är ju historiskt sett ett land med fötterna i myllan. Det gjorde att alla kunde relatera till det. Mutant är mycket mer en ilsken älg i barrskog än tuffa bilar i öknen.”
Fredrik Malmberg, Äventyrsspel.

"Förbjuden zon" av Nils Gulliksson
"Förbjuden zon" av Nils Gulliksson

UPPDATERING!

Utöver rewardpaketens beskrivningar ingår i dagsläget följande saker:

LUFTMURENA

- Mutant:År Noll-äventyret "Sista Motståndet" som pdf

ALLA ÖVRIGA

- En tryckt framsida av Expressen från tisdagen den 17 november 2069

- 2st MUTANT-stickers "Rubbitar" och "Förbjuden zon"

- Mutant:År Noll-äventyret "Sista Motståndet" som pdf

- Tygpatch med Mutant-logo

- Gnuggtatuering med "Slim-Jim" och Mutant-logo

NOSHÖRNING/ARVTAGARE/DOMEDAGSHJÄLTE/NICHOLAS FON RIJN

- Numrerat och signerat konsttryck av Nils Gullikssons "Slim-Jim"

ADD ONS

Vi har fått flera frågor om hur man lägger till saker till sin beställning. Du betalar helt enkelt in "för mycket" i din pledge, men väljer den reward du tänkt dig. När kampanjen är avslutad kontaktar vi backers med överskjutande pledgesumma och löser alla detaljer.

Följande add ons är för tillfället tillgängliga (till alla nivåer utom LUFTMURENA):

- 3st stickers med original Mutant-logo (89kr)

- 2st stickers med "Rubbitar" och "Förbjuden zon" (89kr)

- Tygpatch med Mutant-logotyp (49kr)

- 3st gnuggtatieringar med "Slim-Jim" och Mutant-logo (89kr)

- Vit tröja med Stefan Kayats rubbit-motiv (199kr)

- Svart tröja med MUTANT 2089-logotyp (199kr)

- Extra bok i standardutförande (399kr)

Dessa priser inkluderar den extra fraktkostnaden.

BOKEN

Boken MUTANT – MINNEN FRÅN DEN FÖRBJUDNA ZONEN skrivs av Orvar Säfström och Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson. Den kommer att ha samma, stora format som deras tidigare succébok ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER, men innehållsmässigt är det en annan sorts bok.

Där föregångaren helt baserades på citat, och listade varenda produkt företaget gav ut, är det här en visuell, journalistisk berättelse om Mutant. Vi djupdyker i franchisens alla olika grenar genom åren, från den första lila lådan till Mutant: År Noll och nyversionen av Kampen om Citadellet via kortspel, filmer, serietidningar och böcker.

"Bakhåll" av Paul Bonner
"Bakhåll" av Paul Bonner

Vi har återigen grävt i alla tänkbara skrymslen efter bortglömda skisser, dokument och artworks. Vi pratar förstås med människorna bakom, och med spelare och fans. Vi tar också klivet ut från själva Mutant och ger en sammanhållen bild av den tid spelet skapades i: kalla kriget, kärnvapenhot, datorernas framväxt och oron inför genteknikens faror. Vi närstuderar även den postapokalyptiska genren i filmer, böcker och serier.

Mutant: År Noll
Mutant: År Noll

Sammantaget är MUTANT – MINNEN FRÅN DEN FÖRBJUDNA ZONEN den definitiva boken för alla som sålt smuggelgods i Hindenburg, duckat för automateld från agenter i Luna City eller planerat en utbrytning ur Genlab Alfa.

Nivån RUBBIT ger dig boken i standardutförande (ovan), inga konstigheter. Det är dock en rejäl volym, i samma format som vår bok ÄVENTYRSSPEL - BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER (första tryckningen alltså: 240 sidor, 254 x 338mm och en matchvikt på över 2kg). För dig som verkligen vill unna dig något extra rekommenderar vi minst nivån PSI-MUTANT. Då får du boken i lyxutförande, inbunden i reptilmanskinn och guldtryck. Du får även den vackra, lila tröjan med MUTANT-logotypen från 1984 års original (se nedan). Varken lyxutgåvan av boken eller den lila tröjan kommer att finnas tillgängliga utanför denna Kickstarter-kampanj. Du får som backer dina rewards levererade redan i augusti 2018. Boken kommer inte att finnas till försäljning i butik förrän senare på hösten.

MUTANT - minnen från den föbjudna zonen (lyxutgåva)
MUTANT - minnen från den föbjudna zonen (lyxutgåva)

Vi får många frågor om omslaget på denna lyxutgåva och för att förtydliga: nej, det är inte bara ett tryckt mönster utan en reptilskinnimitation med guldtryck. Här är en annan produkt gjord i samma material (men i annan färg och silver).

STICKERS

I alla nivåer utom LUFTMURENA ingår stickers med Stefan Kayats "Rubbitar" och Nils Gullikssons "Förbjuden zon". Vill du ha fler av dess finns de även som add on. Du kan även lägga till stickers med den klassiska Mutant-logotypen.

Stickers
Stickers

TRÖJORNA

Den LILA TRÖJAN med MUTANT-logotypen ingår i nivån PSI-MUTANT eller högre och kommer inte att säljas separat. Den VITA TRÖJAN med Stefan Kayats rubbitar och den SVARTA TRÖJAN med logotypen från MUTANT 2089 går att lägga till alla nivåer utom LUFTMURENA genom att du adderar 199 kronor per tröja till totalsumman. Storlekarna är S, M, L, XL eller XXL.


EXKLUSIVT KONSTTRYCK

I de högre nivåerna (SLIM-JIM, NOSHÖRNING, ARVTAGARE, DOMEDAGSHJÄLTE och NICHOLAS FON RIJN) ingår ett sk art print av samma typ som de två tidigare konsttrycken av omslagen på Sinkadus #2 och #3 som gjordes i samband med böckerna ÄVENTYRSSPEL och NILS GULLIKSSON. Trycket är numrerat och signerat av konstnären. 

SLIM-JIM - Nils Gulliksson (Mutant)

EXKLUSIVA CANVASPRINTS

I de högre nivåerna (NOSHÖRNING, ARVTAGARE, DOMEDAGSHJÄLTE och NICHOLAS FON RIJN) finns tre olika CANVASPRINTS med klassiska artworks från olika perioder av Mutants utgivningshistoria.

Det finns endast 25 exemplar av varje print, riktiga rariteter som är numrerade och signerade av konstnärerna. Våra canvasprints är 80x60 cm och levereras uppspända på träram.

NOSHÖRNING - Peter Johnsson (Nekropolis)

ARVTAGARE - Anders Muammar (Undergångens Arvtagare - Regelbok)

DOMEDAGSHJÄLTE - Paul Bonner (Mutant Chronicles/Domedagens Arvtagare)

MUTANTS ORIGINALMANUS

Utöver allt detta tillverkar vi en handfull naturtrogna replikor av Michael Petersens och Gunilla Jonssons originalmanus från 1984, komplett i sliten pärm med strukna sektioner och rättningar i marginalen. Detta kommer utan tvekan att vara en av de mest unika och åtråvärda svenska rollspelsklenoderna någonsin!

Originalmanuset till MUTANT från 1984
Originalmanuset till MUTANT från 1984

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad vore livet utan mål? Det här är målen vi sätter upp för den här Kickstartern och som får din insats att bli ännu mer värd!

STRETCHGOAL #1 - 200 000 (UPPNÅTT!)

Vi lägger till 16 extra sidor, totalt 224.

STRETCHGOAL #2 - 250 000 (UPPNÅTT!)

Samtliga backare utom LUFTMURENA får utan kostnad en stämningsfull förstasida ur Expressen från 2064 då Röda Pesten brutit ut i Kina (se Mutantreglerna) och även vår del av världen drabbas.

Framsidan kommer att bygga på det Expressen-löp (se nedan) som presenteras i MUTANT-äventyret I Reptilmännens Klor av Torsten Alm och Lars Hellström. Notiserna är skrivna av Michael Petersen, Gunilla Jonsson, Anders Blixt och Olle Sahlin.
Expressen den 17 november 2064
Expressen den 17 november 2064

STRETCHGOAL #3 - 300 000 (UPPNÅTT!)

Vi lägger till 16 extra sidor, totalt 240.

STRETCHGOAL #4 - 350 000  (UPPNÅTT!)

Vi trycker upp två nya och fräcka MUTANT-klistermärken som alla backers (utom Luftmurena) får utan extra kostnad. Dessutom håller vi i en gästquiz med temat postapokalyps hos Nya Filmquizet (Brooklyn Bar/Hornstull, Stockholm) i vår!

STRETCHGOAL #5 - 400 000 (UPPNÅTT!)

Gratisäventyr till Mutant: År Noll, Det sista motståndet, i PDF-version till alla backare – skrivet av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson. Äventyret kan spelas som en längre kampanj men kan även plockas isär i  tre oberoende zonbeskrivningar som enkelt kan stoppas in i din egen kampanj.

STRETCHGOAL #5 - 450 000  (UPPNÅTT!)

Vi låter göra en tuff temporär tatuering med Mutant-motiv och en kaxig tygpatch med den klassiska Mutant-loggan till alla backers (utom LUFTMURENA).

STRETCHGOAL #6 - 500 000

Vi spelar in Pyrisamfundets nationalsång med manskör, blåsorkester och solist. Musiken kommer därefter att läggas ut på fandrake.com och Spotify för nedladdning eller strömning.

STRETCHGOAL #7 - 550 000

Peter Johnsson (I Reptilmännens Klor/Nekropolis) gör omslaget till vårt Mutant: År Noll-äventyr "Sista Motståndet" (gratis som PDF till alla backers, släpps sedan officiellt av Fria Ligan i höst).

STRETCHGOAL #8 - 600 000

Alla backare (utom Luftmurena, såna kan man inte ha på fest) bjuds på stor släppfest i augusti/september 2018 på lämplig undergångslokal i Stockholm.

Risks and challenges

Fandrake har skapats av Orvar Säfström och Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson för att ge ut de bästa och mest exklusiva böckerna med fan/nördvinkel.

Även om Fandrake är ett nytt förlag har vi producerat flera hyllade och prisbelönta böcker tidigare. I september 2014 släppte Jimmy Wilhelmsson boken GENERATION 64 - COMMODORE 64 GJORDE MIG TILL DEN JAG ÄR om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 och hur den kom att förändra och påverka deras liv och karriärer. Boken blev snabbt uppskattad av både media och läsare och var en populär julklapp bland svenska 70- och 80-talister. I maj 2017 kom uppföljaren GENERATION 500 - AMIGA 500 TOG MIG DIT JAG VILLE, om fortsättningen med hemdatorn Amiga 500.

I december 2015 släppte Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson den gemensamma boken ÄVENTYRSSPEL - BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER som fick stor medial uppmärksamhet och sålde slut hela upplagan på bara två månader. Ett nytryck finns nu tillgängligt, men originalutgåvan är en eftertraktad raritet.

Året därpå gjorde Orvar Säfström konstboken NILS GULLIKSSON - ILLUSTRATIONER OCH SKISSER om Sveriges förste och störste genreillustratör. Boken föregicks av en oerhört framgångsrik Kickstarter-kampanj.

Både ÄVENTYRSSPEL och NILS GULLIKSSON tilldelades priset för ÅRETS SPELRELATERADE BOK av tidningen FENIX läsare.

Alla dessa fyra titlar har lanserats i utlovad tid. Vi sköter Fandrakes distribution av böcker via Stjärndistribution tillsammans med DHL, vilka visat sig pålitliga tidigare. Vi litar på dem - men logistik kan alltid gå fel. Vi kommer att göra vårt yttersta för att alla ska få sina böcker i tid.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 10 or more About $2

  LUFTMURENA

  Har du inte bestämt dig om du är riktigt muterad eller bara lite halvkonstig? Nå, lägg några kronor för att stötta oss så får du ta del av uppdateringarna medan du bestämmer dig!

  Less
  Estimated delivery
  8 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 399 or more About $42

  RUBBIT

  Du är en otålig och skjutgalen vegan som längtar efter action. Du får boken i standardutförande och kan gotta dig med härlig MUTANT-nostalgi till hösten 2018.

  Includes:
  • MUTANT-boken i standardutförande
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  385 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 899 or more About $94

  PSI-MUTANT

  Du är smartare än en rubbit. Du inser att du förstås vill ha den lyxiga versionen av boken i reptilmanskinn och guldtryck.

  Denna begränsade utgåva är endast tillgänglig via Kickstarter-kampanjen och kommer varken att säljas i butik eller tryckas på nytt. Dessutom får du den sjukt snygga, lila MUTANT-tröjan med 1984 års logga! Den kommer inte heller att finnas tillgänglig utanför Kickstartern.

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  211 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 1,999 or more About $208

  SLIM-JIM

  Du är en hård och tuff överlevare. Du kommer sent till festen, men vet vad du är ute efter. Du lägger vantarna på den lyxiga versionen av boken i reptilmanskinn och guldtryck.

  Denna begränsade utgåva är endast tillgänglig via Kickstarter-kampanjen och kommer varken att säljas i butik eller tryckas på nytt. Du drar sedan på dig din lila MUTANT-tröja med 1984 års logga och beundrar ditt exlusiva, numrerade och signerade konsttryck av Nils Gullikssons illustration "Slim-Jim".

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  • Signerat och numrerat konsttryck "Slim-Jim" av Nils Gulliksson
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  Limited 6 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 2,999 or more About $311

  ARVTAGARE

  Undergångens Arvtagare höll Mutants flagga högt i en tid då rollspelshobbyn förde en tynande tillvaro i Sverige. Här får du boken i den begränsade lyxutgåvan i reptilmanskinn och guldtryck, den lila MUTANT-tröjan PLUS ett signerat och numrerat (totalt 25st) canvasprint (80x60cm) av Anders Muammars illustration "Undergångens Arvtagare" från rollspelet med samma namn. BOOOM!

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  • Signerat/numrerat canvasprint av Anders Muammar
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  Limited 3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 2,999 or more About $311

  DOMEDAGSHJÄLTE

  Du är en av de mest respekterade krigarna i solsystemet. Därför får du boken i den begränsade lyxutgåvan i reptilmanskinn och guldtryck, den lila MUTANT-tröjan PLUS ett signerat och numrerat (totalt 25st) canvasprint (80x60cm) av Paul Bonners illustration "Den sista striden" från Mutant Chronicles och Domedagens Hjältar. BOOOM!

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  • Signerat/numrerat canvasprint av Paul Bonner
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  Limited 5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Reward no longer available

  Pledge SEK 2,999 or more About $311

  NOSHÖRNING

  Inget stoppade Noshörningen på vägen mot Nekropolis. Här får du boken i den begränsade lyxutgåvan i reptilmanskinn och guldtryck, den lila MUTANT-tröjan OCH ett signerat och numrerat (totalt 25st) canvasprint (80x60cm) av Peter Johnssons illustration "Nekropolis" från äventyret med samma namn. BOOOM!

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  • Signerat/numrerat canvasprint av Peter Johnsson
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  Reward no longer available 20 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Reward no longer available

  Pledge SEK 6,999 or more About $725

  NICHOLAS FON RIJN

  Du bestämmer. Du känner till allt som händer i Pyrisamfundet och har ett finger med i det mesta. Här får du boken i den begränsade lyxutgåvan i reptilmanskinn och guldtryck, den lila MUTANT-tröjan OCH den vita RUBBIT-tröjan.

  Du lägger vantarna på ALLA DE TRE signerade och numrerade (totalt 25 ex vardera) canvasprintsen (80x60cm) av Peter Johnssons "Nekropolis" OCH Anders Muammars "Undergångens arvtagare" OCH Paul Bonners "Den sista striden".

  DESSUTOM ... får du en av enbart FEM naturtrogna replikor av Michael Petersens och Gunilla Jonssons originalmanus till MUTANT från 1984 i en sliten orange pärm, komplett med strukna sektioner och rättningar i marginalen. Detta kommer utan tvekan att vara en av de mest unika och åtråvärda svenska rollspelsklenoderna någonsin!

  Includes:
  • MUTANT-boken i lyxutförande
  • MUTANT-tröja i lila med 1984 års MUTANT-logga
  • MUTANT-tröja i svartvitt med Stefan Kayats rubbitar
  • MUTANT-tröja i svart med MUTANT 2089-logotypen.
  • Signerat/numrerat canvasprint av Peter Johnsson
  • Signerat/numrerat canvasprint av Anders Muammar
  • Signerat/numrerat canvasprint av Paul Bonner
  • Replika av originalmanuset till MUTANT 1984!!!
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Reward no longer available 5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (29 days)