SEK 122,355
pledged of SEK 28,000pledged of SEK 28,000 goal
584
backers
27hours to go

All or nothing. This project will only be funded if it reaches its goal by Sat, March 23 2019 5:46 AM UTC +00:00.

Emanuel KarlstenBy Emanuel Karlsten
First created
Emanuel KarlstenBy Emanuel Karlsten
First created
SEK 122,355
pledged of SEK 28,000pledged of SEK 28,000 goal
584
backers
27hours to go

All or nothing. This project will only be funded if it reaches its goal by Sat, March 23 2019 5:46 AM UTC +00:00.

Fotograf och översättare klar - nu drar det ihop sig!

Posted by Emanuel Karlsten (Creator)
6 likes

Insamlingen är uppe i 121 000! Otroligt. En översättare är anlitad. En fotograf likaså och nu är resan till Strasbourg bokad. För nu går det inte att vänta längre, det är inte ens två veckor kvar till omröstningen sannolikt kommer att hållas, även om det är 9 dagar kvar av Kickstartern. 

Den 26 mars kommer antagligen slutdebatten om direktivet inledas i parlamentet. Det kan gå till votering redan samma dag, men också dra ut på tiden till 27 (eller 28?) beroende på hur debatten blir. Allt pekar på att det inte kommer bli ett senare tillfälle, så nu är resan bokad och pressackreditering sökt.

Men i uppdraget låg också en separat reportageresa. Därför har jag försökt kartlägga vilken av de många demonstrationerna mot direktivet som kommer locka flest folk. Just nu ser det ut att vara i Berlin, så redan lördag den 23 mars kommer jag och fotografen Herman Caroan åka till Berlin för att bevaka protesterna.

Herman Caroan är alltså den fotograf som anlitats för uppdraget. Han är välkänd bland svenska Youtube-kreatörer och syns ofta i kulisserna i den gemenskapen. Som sådan är han perfekt för uppdraget i att självständigt producera och skapa stillbild och rörlig bild för att bättre förklara upphovsrättsdirektivet för en dels ung, men framför allt digital publik. Herman Caroan är också den fotograf som gjorde denna virala video.

I veckan har jag också sökt flera upphovsrättsorganisationer och oberoende experter för att fördjupa mig i vad det sista utkastet av direktivet egentligen nyanserat och kan få för faktiska konsekvenser. Jag planerar var sin djuplodad text om de två kontroversiella artiklarna, 11 och 13. Dessa texter kommer att ingå i denna Kickstarters projekt och därför publiceras under licensen cc-by, fri att använda. Alla fortsatta pengar som nu kommer in kommer gå till mer av den här typen av journalistik inför omröstningen. Fortsätter pengar komma in går de till att anlita tex tecknare och grafiker som kan hjälpa till ännu mer med att tydliggöra direktivet och dess konsekvenser.

Eftersom projektet är i sitt slutskede vill jag redan nu bjuda in er som bidragit till den utlovade exklusiva Facebookgruppen. Jag är medveten om att alla inte har eller vill ha Facebook, men jag har inget bättre alternativ där en högre procent av er kommer känna sig inkluderade.

Denna uppdatering publiceras publikt, men det kommer snart en ny uppdatering endast för backare, med en länk till Facebookgruppen.

Tack igen alla ni som stöttar!

Hannes Rosén, Karin Tyllström, and 4 more people like this update.

Comments

Only backers can post comments. Log In