Share this project

Done

Share this project

Done
Figurspelssystem på svenska i Skånsk 90-talsmiljö. Med zombier.
Figurspelssystem på svenska i Skånsk 90-talsmiljö. Med zombier.
155 backers pledged SEK 127,783 to help bring this project to life.

Intervju med författaren Johanna Glembo

Posted by mattias carlson (Collaborator)
3 likes

Johanna Glembo är civilingenjören som sade upp sig för att skriva på heltid. Sedan hon debuterade för ett år sedan har hon medverkat i sju olika böcker, inklusive två egna barnböcker samt skrivhandböcker och en antologi med noveller om meningen med livet. Utöver detta har hon startat ett förlag och vunnit en nationell romantävling med zombieromanen Rötmånad, som också kommer ut nästa år. Det var så Eloso Förlag och Hjärnor kom på idéen att anlita henne för att skriva om Möllinge…

Vilka är de största utmaningarna med att skriva för Hjärnor? 

Förutom tiden så är det att alla detaljer måste bli rätt. Jag har försökt minnas hur det var på nittiotalet med saker som mat, kultur, slanguttryck, händelser och kläder. Sen är det flera lager till att hålla koll på, som att det både ska märkas att det är skånskt och ha en tydlig småstadskänsla. Allt det här ska på ett skönt sätt smälta samman med kartan över Möllinge, informationen som Mattias och Kristian sitter på och känslan som spelet förmedlar. Dessutom ska allt göras inom loppet av sex månader. Det låter kanske som lång tid, men det gäller att leverera något kul och oväntat så att alla Hjärnor-fans både känner igen sig och får en djupare relation med de boende och Möllinge. 

Vad är det roligaste med projektet?

Att när jag frågade Kristian och Mattias som står bakom Hjärnor vad de var ute efter för känsla så svarade de: ”Twin Peaks, Solsidan och Walking dead”. Ett sådant svar går helt enkelt inte att förbise. Första delen kommer att fokusera på suggestiv stämning och grannsämja. Läsaren får veta hur det var att bo i Möllinge innan allt gick åt skogen. Hint: Människorna där var inte kloka!

Vad tycker du om själva spelet?

Jag brukar sitta på fritiden (Ha! Vilken fritid?) och tänka ut matematiska modeller för spelsystem, för det tycker jag är bland det roligaste som finns. Än så länge har jag inte använt det till något, men jag har många spelidéer som skvalpar omkring där uppe. Bland det första som slog mig när jag träffade Hjärnor-gänget för första gången var hur länge de har hållit på och utvecklat det här och hur gediget spelet är. Kristian och Mattias påminde mig om styrkan i att tillåta sig att ha kul och därigenom få fram resultat. Jag tycker att det verkar som om färre och färre tillåter sig att leka och ha kul. Det är i så fall allvarligt. Samhället behöver fler gamers, helt enkelt. Både de som skapar spel och de som tillåter sig att njuta av dem. Hjärnor är ett riktigt engagerande spel som stannar kvar efteråt.

Slutligen, hur känns det att du kommer att bli utgiven med hela tre zombieromaner nästa år?

Det känns fantastiskt. Risken finns kanske att jag blir klassad som ”zombieförfattare” i och med detta, men de människorna kommer att få äta upp sin hatt (eller vad de nu äter när de har fel), för jag har många olika genrer kvar att utforska. Inte ens de tre zombieromanerna kommer att vara i samma genre. Rötmånad är mörk och intensiv redan från start. Där är fokus på ett fåtal människor. Min förläggare på Swedish Zombie kallar det för ”en relationsroman”. Möllinge fokuserar på hela samhället och varenda kotte har hemligheter. 

Eftersom första delen utspelar sig före utbrottet kommer den att skrivas som en suggestiv berättelse med feelgood-inslag. I andra delen blir det mörkare. Det är då Walking dead-inspirationen får komma till liv. Det var viktigt för mig att göra den här distinktionen, för att inte konkurrera med mig själv. Däremot hoppas jag att de som läser Möllinge-böckerna ska vara så pass modiga att de vågar läsa Rötmånad också. 

Vill du läsa ett mycket kort utdrag ur boken så besök vår facebooksida www.facebook.com/hjarnor

Comments

Only backers can post comments. Log In