Share this project

Done

Share this project

Done
Figurspelssystem på svenska i Skånsk 90-talsmiljö. Med zombier.
Figurspelssystem på svenska i Skånsk 90-talsmiljö. Med zombier.
155 backers pledged SEK 127,783 to help bring this project to life.
Last updated

About

Hjärnor project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 127,783

155

I Möllinge behöll sommaren sitt grepp långt efter skolstarten. Bönderna var oroliga för betskörden, men för de flesta andra var värmen välkommen. Men ingenting blev som Möllingeborna tänkt sig och allt förändrades den där dagen då zombierna dök upp.

Hjärnor är ett helsvenskt figurspelssystem som utspelar sig kort efter utbrottet av en epidemi som förvandlat stora delar av befolkningen till zombier. Handlingen tar sin plats i samhället Möllinge på den skånska ostkusten sensommaren 1995. Hjärnor är helt kooperativt. Spelarna tar rollen som varsin hjälte och strävar mot ett gemensamt mål och spelets svårigheter.

Spelet har en rejäl portion humor med glimtar både mot det ”typiskt svenska” och mot 90-talet och alla dess särskilda kännetecken, samtidigt som allvaret med total samhällskollaps ruvar bakom den glättiga ytan. 

Hjärnor kan bäst beskrivas som en mix av simulator, rollspel och kooperativt brädspel. Du får simulatorns strävan efter likhet med verkligheten, samtidigt som rollspelselementet bidrar med det där lilla extra, skruvade. Alltsammans blandat i det kooperativa brädspelets samarbete mot ett gemensamt mål.

Regelboken kommer vara på ca 120 sidor i hårdpärm och beskriver allt du behöver för att spela, men även tips på hur du bygger terräng och konverterar dina modeller så de blir personliga.

Conradargo har förhandstestat Hjärnor. Här är hans omdöme!

Dessutom har några av de personer som testat spelet på konvent lovordat det så här:

Först och främst behövs naturligtvis reglerna. I dessa beskrivs inte bara hur spelet spelas, utan även hur ni ställer i ordning spelplanen, placerar figurer, skapar era hjältar och utvecklar deras förmågor. Det behövs också ett antal markörer i olika färger för att representera ljud, blödande hjältar, stök och annat. Även en pryttellek som representerar de saker hjältarna hittar under spelets gång är bra att ha, även om det finns en tabell i regelboken man kan använda för att slumpa.

Hjärnor spelas på en spelplan på 120x120 centimeter med byggnader, bilar, träd och detaljer som representerar Möllinge 1995, eller den plats ni väljer att förlägga er handling till. Att bygga sin egen terräng är roligt och tillfredsställande, men har man inte möjlighet till det finns ett flertal tillverkare av terräng som det går att köpa färdiga byggnader från.

Exempel på hur det kan se ut när man spelar
Exempel på hur det kan se ut när man spelar

Ni behöver också modeller för hjältar och zombier. En hjälte per spelare och 50-60 zombier är tillräckligt för att klara ett normalt spel. Även för modeller finns en mängd tillverkare. Kanske har du till och med ett brädspel hemma som du kan låna figurer och spelplan ifrån?

Hjärnor är tänkt att spelas med modeller i 28 mm skala, men med lite justering går det lätt att anpassa till annan skala för att kunna använda mindre figurer eller spela på en mindre plan som ryms på ett köksbord.

 Frakt tillkommer på samtliga backarnivåer utom Zombiemat och Amatör.

För att lägga till Add-ons ökar du totalsumman för din backning med lika mycket som tilläggen kostar utöver din backarnivå.

Alla upplåsta stretchgoals ingår i nivåerna Överlevare och uppåt!

När du backar som Ledargestalt eller Legend skriver vi in dig som Möllingebo i regelboken, i ett av de många förklarande spelexemplen. Följ länken och välj där ett första-, ett andra- och ett tredjehandsval. Kontakta sedan oss så att vi vet vad du valt. Först till kvarn!

Hjärnor och RSL Gaming har slutit ett avtal som ger backare exklusiv rabatt ur delar av deras sortiment. När du bidrar till vår kickstarter, som Överlevare eller högre nivå, får du en rabattkod som ger dig 20% rabatt på hela RSL:s sortiment från TT Combat!

Vi kan nu även erbjuda alla som backar på Överlevarnivå eller högre 20% rabatt på ett köp hos Studio Miniatures! Ni kommer få en rabattkod utskickad till er efter avslutad kampanj som gäller på ett köp. De har ett stort utbud av zombier och hjältar!

I samband med Kickstartern kan du få exklusiv förhandstillgång till författaren Johanna Glembos första bok i en trilogi om Möllinge! Denna historia utspelar sig några dagar före utbrottet och beskriver ett Möllinge mitt i 90-talets höjdpunkt, utan större problem än varmt väder och stökiga campinggäster.

Driver du en butik som är intresserad av att ta in Hjärnor? Backa på Möllingebutiksnivån så kontaktar Eloso förlag dig med detaljer!

Reglerna är färdigskrivna. Spelet har utvecklats och testats under nästan 10 års tid. Det som återstår är finputsning och produktion. De sista justeringarna görs i november. Slutjustering och sättning av regelboken, samt tryck, sker i januari. I april räknar vi med att skicka ut till backare så att de kommer ha produkten i sin hand ett par veckor innan GothCon som planeras vara lanseringsdatum.

Slutgiltigt utseende på regelbok, markörer och tärningar kan komma att ändras mot vad som visas här.

 • Du får tillgång till spelet tidigare än i butik
 • Du möjliggör utgivning av ett helsvenskt figurspelssystem
 • Du får möjlighet att köpa saker exklusiva för Kickstartern
 • Du får spelet till ett billigare pris än det rek. utpriset i butik
 • Du får unika saker om vi når stretch goals

Allt började egentligen med att vi för nästan 10 år sedan byggde en faslig massa terräng och målade modeller, för att kunna spela zombiespel med setting i Sverige. När de spel som då fanns på marknaden inte fullt ut uppfyllde de önskemål vi hade började vi hitta på egna regler. Reglerna, som var mer i form av minnesanteckningar, var från början varken välskrivna eller balanserade. Spelet testades på vänner och bekanta och vi hade alla väldigt roligt medan vi spelade! Reglerna innehöll en hel del moment som på olika sätt förlängde speltiden, som personliga mål och slumpvis aktivering. En del av detta var också saker som tog fokus från samarbetet, något vi ville fokusera på då vi tyckte att det saknades bland etablerade zombiefigurspel. Efter några år då fler och fler regler tillkommit hade vi ett ganska komplext system, men som fortfarande inte var särskilt balanserat och med mycket slump. Det hade mer karaktären av ett ”hitta på vad du vill göra så löser vi det!”-spel än ett spel med detaljerade regler. Tanken att ta med det till konvent föddes, men för att kunna göra det behövde vi på något sätt formalisera reglerna. Vi valde då att skrota stora delar av det vi hade och behöll bara essensen: den svenska settingen, samarbetet mot spelet och humorn. Saker som försvann var bland annat de personliga målen, ett system med egenskaper baserat på olika stora tärningar och ett sätt att flytta zombier som nästan krävde en spelledare. Saker som kom istället var dagens tärningsystem, balans mellan olika delar av reglerna och zombiernas smarta AI. 2011 gjorde vi vår konventsdebut på Gothcon. Dagarna där gav otroligt mycket input till spelet och suget att utveckla Hjärnor växte ännu mer. Varje konvent vi varit på sedan dess har på något sätt förändrat reglerna och förbättrat vårt material i form av rollformulär och kort. Alla förändringar som gjorts har varit med hjälp av alla de hundratals spelare som spelat Hjärnor och kommit med input. De senaste årens konvent har dock förändrat reglerna betydligt mindre än förut, och vi förstod att det kanske snart var dags att möta upp mot den fråga vi fått på varje konvent vi varit på: Var kan man köpa reglerna? Vi har alltid svarat att när de är så bra så att vi kan släppa dem så kommer vi göra det. Och nu har vi äntligen nått den punkten!

Vi vill tacka alla som bidragit till kampanjen och rikta ett särskilt tack till Videvo för stockfoton, och till filmteamet bakom Dead Land Series som lät oss låna en del zombieklipp till filmen.

Illustration av David Jansén
Illustration av David Jansén

Risks and challenges

Hjärnor är ett vältestat spelsystem som varit under utveckling länge. Reglerna är färdiga, det enda som återstår att skriva är lite omkringliggande kapitel med extra information.

Eloso har tidigare gett ut flera framgångsrika projekt inom utsatt tid och har en stor skara med skribenter och kreatörer kopplade till förlaget vilket möjliggör flera samtidiga projekt. Eloso är utgivare, det kreativa arbetet är upphovsmännens. Vi har goda tidsmarginaler för tryck så att det ska kunna levereras till backare i tid. Den största risken är faktiskt ett zombieutbrott.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 6

  Zombiemat

  Du är nöjd med att ge oss ett bidrag och heja på vår resa. Zombier behöver också mat.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 150 or more About US$ 16

  Amatör

  Du får regelboken som PDF, för du gillar digitalt och tycker det räcker bra.

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  Less
  Estimated delivery
  18 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 350 or more About US$ 36

  Överlevare

  Du får den tryckta, inbundna boken i A4-format med alla regler du behöver för att kunna spela Hjärnor. Du får också PDF-versionen av regelboken samt alla upplåsta stretchgoals.

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  • Inbunden regelbok till Hjärnor
  • Alla upplåsta stretchgoals
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  29 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About US$ 51

  Möllingebutik

  Med det här alternativet får du som driver en butik möjlighet att stötta vår kampanj. Vi kontaktar dig efter kampanjen för möjlighet att besluta vad din order ska innehålla. Du köper självklart till gynnsamma inköpspriser.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 750 or more About US$ 77

  Erfaren

  Paketet för dig som vill komma igång. Här får du inte bara regelbok fysiskt och som PDF utan även tre dubbelsidiga referensark tryckta på kartong med alla viktiga tabeller, 1 Pryttelkortlek (alla föremål du kan hitta i spelet) i ask med 110 kort, ett set med sex specialdesignade tärningar, en uppsättning med 40 markörer i laserskuren akryl samt fyra mätstickor. Lämpligt för upp till 4 spelare. Dessutom får du alla upplåsta stretchgoals.

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  • Inbunden regelbok till Hjärnor
  • Set med tryckta referensark
  • Pryttelkortlek i ask med 110 kort
  • Set med 6 specialdesignade tärningar
  • Set med 40 markörer och 4 mätstickor
  • Alla upplåsta stretchgoals
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  67 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 1,200 or more About US$ 123

  Vardagshjälte

  Du får allt som Erfaren får, och dessutom får du ett extra set med tärningar, ett extra set med markörer, ett extra set med referensark och en roman om Möllinge innan katastrofen skriven av Johanna Glembo. Lämpligt för spel för upp till 8 spelare.

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  • Inbunden regelbok till Hjärnor
  • Set med tryckta referensark
  • Pryttelkortlek i ask med 110 kort
  • Set med 6 specialdesignade tärningar
  • Set med 40 markörer och 4 mätstickor
  • Möllingeroman av Johanna Glembo
  • Alla upplåsta stretchgoals
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  9 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 1,500 or more About US$ 153

  Ledargestalt

  Du får allt som Vardagshjälte får OCH blir dessutom inskriven som bifigur i regelboken i något av våra många spelexempel. Se hur du väljer exampel under rubriken Möllingebo till vänster!

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  • Inbunden regelbok till Hjärnor
  • Set med tryckta referensark
  • Pryttelkortlek i ask med 110 kort
  • Set med 6 specialdesignade tärningar
  • Set med 40 markörer och 4 mätstickor
  • Möllingeroman av Johanna Glembo
  • Bli inskriven i regelboken som statist
  • Alla upplåsta stretchgoals
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  Limited 13 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Reward no longer available

  Pledge SEK 2,500 or more About US$ 255

  Legend

  Du får allt som Ledargestalt får men också en helt unik figur, som konverteras och modifieras för att likna din hjälte. Skaparna bakom Hjärnor bygger upp din figur, modifierar och målar den enligt vad ni kommr överens om. Du får den tillsammans med karaktärsark och en berättelse om din hjälte.

  Includes:
  • Regelbok för Hjärnor som PDF
  • Inbunden regelbok till Hjärnor
  • Set med tryckta referensark
  • Pryttelkortlek i ask med 110 kort
  • Set med 6 specialdesignade tärningar
  • Set med 40 markörer och 4 mätstickor
  • Möllingeroman av Johanna Glembo
  • Bli inskriven i regelboken som statist
  • Unik skapad miniatyrfigur, målad och redo för Möllinge!
  • Alla upplåsta stretchgoals
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  Reward no longer available 5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (31 days)