Share this project

Done

Share this project

Done
Handbok för Superhjältar blir rollspel för hela familjen! Nu kan alla bli hjältar och tillsammans bekämpa superskurkar precis som Lisa.
Handbok för Superhjältar blir rollspel för hela familjen! Nu kan alla bli hjältar och tillsammans bekämpa superskurkar precis som Lisa.
345 backers pledged SEK 200,448 to help bring this project to life.

About

Handbok för Superhjältar - rollspelet! project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

Handbok för Superhjältar - rollspelet!

SEK 200,448

345

 Hej, mitt namn är Lisa och jag bor här i Rosenhill. Det är en mysig liten stad på kanske femton tusen invånare. Jag flyttade hit till min mormor när jag var nio år. I början tyckte jag inte alls om att bo här. Jag hade inga kompisar och jag var mobbad i skolan. Men en dag när jag gick till biblioteket hittade jag en bok. Handbok för Superhjältar hette den. Även om jag inte trodde på superhjältar lånade jag hem den. Jag hade ju ingenting att förlora tänkte jag. Jag började träna för att stå upp mot de som mobbade mig. Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Mitt liv förändrades för alltid.  

Det här var några år sedan och det har hänt ganska mycket sedan dess. Jag har fortfarande kvar rummet hos mormor men jag är inte hemma så ofta. Det är många som behöver min hjälp och ibland måste jag resa långt bort. Därför behöver jag din hjälp. 

Skulle du kunna tänka dig att skydda Rosenhill under tiden jag är borta? Skulle du kunna tänka dig att bli en superhjälte? 

Handbok för superhjältar är en framgångsrik bokserie med över 250.000 sålda exemplar. Böckerna är skapade av Agnes och Elias Våhlund, och tar upp teman som mobbing och ensamhet.

I det kommande rollspelet får du en roll som superhjälte i Rosenhill. Tillsammans med dina vänner har du chansen att få uppleva fantastiska äventyr som en av Röda Maskens Hjältar!

Handbok för superhjältar - rollspelet är konstruerat av Daniel Lehto, som tidigare skapat bland annat Sagospelet Äventyr. Elias Våhlund har bidragit med fakta om Rosenhill och har även hållit koll på innehållet så att det följer den vision som han och Agnes har arbetat fram i böckerna om Lisa - Röda Masken. Agnes Våhlund står för bilderna. Rollspelet planeras för släpp i maj och detta är alltså en Kickstarter för spelet.

I rollspelet får du göra din egen superhjälte, och axlar rollen av denna då ni spelar och upplever egna spännande äventyr! Allt är dock inte bara superhjältande, du måste även sköta skolan, dina läxor och plikter hemma. Som till exempel att sitta barnvakt åt lillebror eller gå ut med hunden. Ibland krockar det med ett uppdrag ni har. Då kan du göra som Vildelden i demoäventyret (publicerat i speltidningen Fenix 6/2018), och helt enkelt ta med dig lillebror i en barnvagn. Eller så hittar du en annan lösning!

Agnes skiss av Lisa, Röda Masken, när hon flyger över staden. 

Ett rollspel är ett sätt att berätta tillsammans där du skapar en historia. En person (kanske en vuxen eller en äldre syskon) leder berättelsen och de andra tar rollen av varsin hjälte. Tillsammans berättar ni en saga ihop och använder spelsystemet och äventyrsidéerna för att bygga en egen upplevelse. Det är som en film i fantasin där du är hjälten.

Spelsystemet är enkelt och intuitivt. Du använder bara vanliga sexsidiga tärningar, som följer med i spel som Monopol och Yatzy, vilket de flesta har hemma. Tre tärningar används i alla slag och beroende på svårighetsgraden för det du försöker göra i spelet, lyckas du beroende på hur många av tärningarna som slår lika med eller under ett visst värde. Varje tärning räknas för sig. Med hjälp av färdigheter och superkrafter kan du ibland få lägga till fler tärningar till dina tärningskast.

Spelet är skapat för att passa sexåringar och uppåt tillsammans med vuxna, eller på egen hand så snart du kan läsa och förstå reglerna!

En av de många illustrationer av superkrafter som presenteras i spelet. Just denna bild visar superkraften Animaliska, men det finns många fler superkrafter, som t ex Superkram, Störtkär, Puff & iväg och Energisvamp. På bilden nedan visas kraften Superbra slagsmålsteknik.

I regelboken ingår en beskrivning av Rosenhill, och beskrivningar av 40 olika superkrafter från Handboken som Lisa hittade i biblioteket. I boken finns också regler för hur du spelar tillsammans, ett kapitel om att spela med små barn och regler om hur man kan bygga in lek och upptäcktsfärd i spelet. Du hittar också idéer för att skapa egna äventyr och berättelser.

Regelboken blir preliminärt på 144-160 sidor.

Lisa har i rollspelet intagit rollen av en mentor för spelarnas superhjältar.

När Daniel har varit ute på bibliotek och speltestat Handbok för Superhjältar har responsen varit mycket bra. Spelet har även testats av familjer hemma, i lugn och ro. Här kan du läsa några av de recensioner spelet fått.

"Det var väldigt roligt att vi fick bestämma vad som skulle hända. Jag har aldrig spelat ett spel som det här förut," sa Isabella, som spelade hjälten Vildvinden.

"Det var roligt att vi fick tänka ut saker och hur vi skulle använda våra superkrafter vi fick. Jag önskar vi kunde spelat mer," säger Oliver - ur Tranås tidning, artikel publicerad 14 aug. 2018 17:00

"Det var det bästa jag gjort i hela mitt liv!" - Gabriel, 8 år

"Både Åsa och jag tyckte att inkluderingen var bra och viktig." - Krister Persson, pappa till speltestare

Den limiterade utgåvan av rollspelet, med unikt omslag, trycks bara i en mycket begränsad upplaga och säljs enbart genom denna Kickstarter och på event för kvarvarande exemplar. Alla exemplar av den limiterade utgåvan som säljs på Kickstarter är numrerade och signerade av Agnes, Elias och Daniel. 

När du köper Add-Ons lägger du bara till summan för de produkter du vill ha. Efter kampanjen kommer du att få en enkät där du svara på vilka produkter du betalt för.

Stretchgoals är extramål som låses upp när kampanjen når den angivna nivån. De flesta är reserverade för de som valt Hjälte eller högre, och i några fall för de som valt Superhjältenivån.

Agnes & Elias Våhlund

Det är oftast jag, Elias, som hittar på de olika äventyren Lisa ska vara med om. Sen pratar jag med Agnes som kommer med massor av idéer hur vi ska göra berättelserna ännu bättre. Efter att vi har bråkat lite om vems idéer som är bäst, vinner Agnes. Sedan sätter hon sig ner och börjar teckna hur hon ser allting i sitt huvud.

Att skriva barnböcker är förmodligen det roligaste vi någonsin har gjort. Vi började skriva på berättelserna om Lisa för drygt tre år sen. Under hela tiden som vi jobbat med det här har folk sagt till oss att vi inte kan leva på barnböcker. Fast vi har aldrig lyssnat på dem. Och tur är väl det. För om vi skulle ha lyssnat på alla som sa att det inte skulle gå. Då skulle det ju inte finnas någon Handbok för Superhjältar.

Foto: Mathilda Audas Björkholm
Foto: Mathilda Audas Björkholm

Daniel Lehto

Daniel har spelat rollspel sedan 1984, då han var sju år. Ungefär lika länge har han varit en superhjältefantast. Han har under många år skrivit om sf- och fantasylitteratur för olika tidningar, och jobbar som projektledande redaktör och spelkonstruktör vid Eloso förlag AB.

Han har tidigare tillsammans med sin då femåriga dotter skapat Sagospelet Äventyr, en nybörjarrollspel med tonvikt på sagor för hela familjen. Spelet har sålt mycket bra och är idag ett av de mest framgångsrika svenska rollspelen för yngre.

Daniel kom först i kontakt med Handbok för superhjältar då han fick ett recensionsexemplar av den första boken i serien. Samma dag hörde han av sig till Elias för att prata om möjligheten att göra ett rollspel av boken.

Björn Flintberg

Björn är ägare och förlagschef för Eloso förlag. Han har varit spelnörd sedan han upptäckte soloböckerna om Ensamma Vargen vid tolv års ålder. Sedan dess har han spelat nästan alla svenska och många engelskspråkiga rollspel. Han älskar att bygga världar och system och är nästan alltid spelledare. Just nu spelar han både brädspel, kortspel och rollspel. Han blev exalterad över böckerna så snart han såg dem. 

Han har en bakgrund som gymnasielärare men har arbetat större delen av karriären som strateg, affärsutvecklare och organisationsutvecklare med digitalisering och lärande, ofta mot skolans värld.

Risks and challenges

Som alla projekt finns det risker. Spelet är dock klart, men ska sättas och illustreras. Det innebär att merparten av jobbet är gjort. Eloso Förlag AB har tidigare genomfört några framgångsrika Kickstarters och lyckats leverera dessa i tid. Vi bedömer därför att det inte bör finnas några hinder för att spelet ska nå ut till backarna under maj månad.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 5

  Stödjare!

  Du stöttar oss och vill se projektet gå i mål, men vill inte ha någon belöning.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 100 or more About US$ 10

  Virtuell hjälte!

  Du känner inte att du behöver en fysisk produkt, en pdf av regelboken räcker gott för dig.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  Less
  Estimated delivery
  15 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 250 or more About US$ 26

  Nybörjarhjälte

  Du får både den fysiska regelboken, samt pdf-versionen av spelet. Extramål som låses upp ingår inte på denna nivån.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  24 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 350 or more About US$ 36

  Hjälte

  Du får både PDF-version och ett eget fysiskt exemplar av rollspelsboken samt bokmärke och diplomg och upplåsta Hjältemål under kampanjen.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Alla upplåsta extramål utom de som reserverats för Superhjältar
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  193 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 450 or more About US$ 46

  Bokläsande Hjälte

  Som Hjälte, men får du välja en av de vanliga böckerna i serien Handbok för superhjältar (valet gör du i en enkät efteråt).

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • En av böckerna i bokserien Handbok för Superhjältar
  • Alla upplåsta extramål utom de som reserverats för Superhjältar
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  18 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 700 or more About US$ 72

  Samlare

  Som Hjälte, men du får alla fyra böckerna som hittills getts ut i serien Handbok för Superhjältar.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Bok 1-4 i bokserien Handbok för Superhjältar
  • Alla upplåsta extramål utom de som reserverats för Superhjältar
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  13 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 800 or more About US$ 83

  Superhjälte

  Som Hjälte, men du får även en extra kopia av regelboken i en signerad unik Vinterutgåva med eget omslag, ett samlarobjekt som bara kommer tryckas i en liten upplaga. Dessutom får du de extramål som bara finns för superhjältar.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Hjältejournal
  • Signerad och exklusiv Vinterutgåva av rollspelet
  • Alla upplåsta extramål inklusive specialmål för Superhjältar.
  • T-shirt med texten "Jag är en superhjälte" och motiv från spelet!
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 67 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 1,100 or more About US$ 114

  Partyhjälte

  Som Superhjälte men du får en exklusiv inbjudan för två till en hemlig superhjältefest i Stockholm i juni där du får träffa Agnes och Elias. Lär dig superhjälteknep och ha kul tillsammans i två timmars ohejdat skoj en lördag!

  Resa till Stockholm ingår inte.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Hjältejournal
  • Signerad och exklusiv Vinterutgåva av rollspelet
  • Alla upplåsta extramål inklusive specialmål för Superhjältar.
  • T-shirt med texten "Jag är en superhjälte" och motiv från spelet!
  • Specialinbjudan till hemligt hjälteparty!
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Limited 4 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge SEK 3,000 or more About US$ 310

  Megahjälte

  Som Superhjälte men Agnes Våhlund skapar en originalteckning av Röda Masken till dig i A3-storlek. Då Agnes vanligtvis gör alla bilder digitalt är detta ett unikt tillfälle att få vantarna på din alldeles egna superhjälte-bild.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Hjältejournal
  • Signerad och exklusiv Vinterutgåva av rollspelet
  • Alla upplåsta extramål inklusive specialmål för Superhjältar.
  • T-shirt med texten "Jag är en superhjälte" och motiv från spelet!
  • Originalteckning av Lisa, signerad Agnes Våhlund.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Select this reward

  Pledge SEK 4,500 or more About US$ 465

  Middag med kreatörerna!

  Som Superhjälte, men dessutom får du möjlighet att för en kväll träffa Agnes och Elias över en personlig middag på en fin restaurang i Stockholm i juni. Hela måltiden - och sällskapet ingår. Du träffar även Björn Flintberg och Daniel på Eloso som ligger bakom rollspelet.

  Resa till middagen bekostas av backaren, och ingår inte i backarnivån.

  Includes:
  • PDF av regelboken (digital)
  • Boken för rollspelet till Handbok för Superhjältar
  • Hjältediplom
  • Bokmärke
  • Hjältejournal
  • Alla upplåsta extramål inklusive specialmål för Superhjältar.
  • Signerad och exklusiv Vinterutgåva av rollspelet
  • T-shirt med texten "Jag är en superhjälte" och motiv från spelet!
  • Middag med Agnes och Elias (för vuxna)
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (30 days)