Project image
)}
SEK 79,730
pledged of SEK 130,000pledged of SEK 130,000 goal
122
backers
Funding Unsuccessful
The project's funding goal was not reached on Wed, April 25 2018 9:59 PM UTC +00:00
Last updated April 26, 2018

Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva

Ett spännande skattletarbrädspel i Sagospelet Äventyrs värld. Följ med till isdvärgarnas gruvor i jakt på skatter och en väg ut!

Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva

Ett spännande skattletarbrädspel i Sagospelet Äventyrs värld. Följ med till isdvärgarnas gruvor i jakt på skatter och en väg ut!

SEK 79,730
pledged of SEK 130,000pledged of SEK 130,000 goal
122
backers
Funding Unsuccessful
The project's funding goal was not reached on Wed, April 25 2018 9:59 PM UTC +00:00
Last updated April 26, 2018

About

Välkommen till Bakdûrs gruvor! Djupt i Jakkavaarabergen i Sagospelet Äventyrs värld Masona utspelas detta grottutforskande, skattsökande brädspel. Spelarna tar rollen av äventyrare som gett sig ut på en skattjakt, men lurats av en falsk profetia. Nu är de visserligen inne i gruvorna där alla skatter finns - men de har ingen väg ut!

I Bakdûr vinner den som har mest skatter när spelet slutar, men spelet tar slut först när någon hittat - och valt att lämna gruvan. Spelarna turas om att leta efter skatter, bekämpa monster i gruvorna och samla på sig skatter och erfarenhetspoäng som gör karaktärerna bättre.

Spelplanen byggs upp av hexagoner som dras slumpmässigt och som visar rum, gångar och fällor i den underjordiska gruvan.

Spelet hämtar inspiration från Drakborgen, Talisman och Den försvunna diamanten. Det är lätt att spela och komma igång med för hela familjen och funkar från 8 år och uppåt. 

Spelet har moment av brickläggning, utforskande och en del strategi för att veta hur mycket du vågar utmana slumpen i din jakt på skatter. 

Regelhäfte och spelgenomgång

Här finns en länk till reglerna så som de ser ut i dagsläget som prototyp (odesignad version) om du vill läsa dem för en bättre förståelse av spelet.

Här hittar du en länk till Boardgames with Niramas som på GothCon intervjuade Mattias Dristig och som även visar spelet (i tidig prototypdesign)

Så spelar du

Du tar rollen som en av fyra hjältar, (en femte finns tillgänglig för Kickstarterns högre nivåer), och försöker upptäcka mer och mer av gruvorna, samla på dig skatter, förbättra din karaktär och undvika skador som gör att du kommer teleporteras tillbaka till Livskristallen och därmed börja om. Varje karaktär har en eller flera unika förmågor och eftersom spelplanen byggs upp medan man spelar blir varje runda olik den andra.

Varje runda drar du en bricka om du utforskar nytt territorium och kan träffa på monster, hitta skatter eller råka ut för andra faror i underjorden. Du kan förbättra din utrustning, hitta skatter, eller förbättra dina egna färdigheter genom att lära dig mer.

Spelfigurerna (inklusive hjälten till vänster)

 Brickorna

Karaktärsarket

Prototyp-bild (tidig version)

Den tidiga prototypen, innan den grafiska profilen anpassats till Sagospelet.
Den tidiga prototypen, innan den grafiska profilen anpassats till Sagospelet.
... och efter att Gruvan fått Sagospelet Äventyrs profil.
... och efter att Gruvan fått Sagospelet Äventyrs profil.

Komponenter - vad ingår

Baserat på nuvarande prototyp ingår följande (mindre justeringar kan förekomma, men inget större):

 • Fyra karaktärsark med plats för utrustning, skatter och annat (fem i vissa kickstarterutgåvor)
 • Stående pappfigurer på fot för alla karaktärer.
 • En startbricka (som en hex med sex hexagoner runt)
 • Hexagonformade brickor för att upptäcka gruvorna
 • Kortlek med händelser
 • Kortlek med skatter ni hittar på vägen ("plunder")
 • Kortlek med färdigheter som karaktärerna kan få i takt med erfarenhet
 • Hälsomarkörer
 • Markörer för vissa unika händelser i berget
 • Två unika tärningar
 • Spelregler
 • En vacker spellåda med lite extra plats för en tänkbar expansion.

Var är ni i processen?

Komponenterna som beskrivs ovan är från tredje prototypen. Den första var av enklare sort medan den andra versionen av prototypen har spelats under mer än 1,5 år på olika konvent runtom i Sverige och blivit väldigt uppskattad. Den tredje versionen togs fram i samband med att Eloso Förlag signerade spelet och resultatet ser ni här. Mindre modifikationer återstår efter fler oberoende speltest men de beräknas bara påverka små detaljer i reglerna eftersom spelet nu är vältestat. 

Designen ni ser ovan kan ändras något och framförallt ska detaljer arbetas igenom ytterligare innan det kan bli klart. Och tryck, sättning och produktion återstår naturligtvis och här behöver vi er hjälp!

Stretch goals - extramål

Resan till Bakdûr

Jakkavaarabergen
Jakkavaarabergen

Den isande vinden piskade äventyrarna i ansiktet dag och natt. I den djupa snön pulsade krigaren framåt, följd av de andra hjältarna. I tre veckor hade de letat genom Jakkavaara-bergen efter portar till isdvärgarnas glömda gruva Bakdûr. Där skulle stora skatter finnas kvar sedan isdvärgarna förseglade alla portar och övergav sitt rike. Nu, flera hundra år senare, hade allt begravts under snö och is.

Hjältarna hade slagits mot vargar, mot isjättar och gorbakorcher i bergen, den ena kampen hårdare än den andra. De följde Kristallprofetian, en legend som förutsåg att en magisk portal, gömd bakom en port med lindormar skulle leda ner till isdvärgarnas svunna rike.

Lindormsporten som ledde dem till portalen!
Lindormsporten som ledde dem till portalen!

Och där var den. En tidig morgon när solen steg klar över den iskalla bergsryggen såg de porten i bergväggen en bit upp. En efter en tog de sig upp till den lilla platån. Porten var dryga fyra meter hög och närmre två meter bred. I karmen syntes två lindormar vars huvud möttes precis ovanför dörren, precis som profetian lovat. 

När tjuven i sällskapet dyrkat upp porten öppnade sig ingen gång, utan en skimrande rosa yta, en mjölkig portal. Vägen in, precis som profetian lovat! De skyndade alla igenom den och befann sig plötsligt i en isig sal under jord.

Men något var fel med den här sidan av portalen. Den mjölkvita ytan pulserade och det gick inte att sticka tillbaka handen genom den, som det gått att göra uppe vid porten. Varken svärd eller hand eller rep ville sig igenom. Portalen var stängd. Det var då de såg den - Livskristallen.

En urgammal artefakt, som här verkade växa naturligt ur marken i salen. Kanske hade hela rummet byggts runt den mäktiga helande stenen. Portalen verkade med flit ha öppnats rakt ovanpå den.

Vid dess fot stod runskrift, dvärgarnas språk och en översättning på en mycket gammaldags människodialekt.

“Du sökte vår skatt, men Kristallens profetia blir ditt fängelse!” 

Varför namnet Bakdûr?  

Arbetsnamnet på prototypen var bara "Gruvan" och vi insåg att det dels är väldigt generiskt och "The Mine" inte hade så stor internationell potential - och det finns ju en dröm om att en dag lansera den på engelska.

Mattias Dristig som konstruerat ville ha något kort och koncist och vi testade att döpa det efter norra Masonas bergsmassiv - Jakkavaara vilket var lite långt, lätt att stava fel och mer finskt än svenskt - inget fel på finska, men eftersom spelet är svenskt kunde det kanske ge fel associationer.  

Daniel, som är skapare av Sagospelet Äventyr kläckte då idén om att ha ett namn som liknar dvärgarnas rike som finns i övärlden -> Bordur och spånade fram ett antal förslag, bl a Bakdur. Det lät ypperligt, och med en blinkning till Tolkiens Barad-dûr och Mattias Dristigs Göteborgsbakgrund (de é la gôtt), kändes det rätt. Och kanske är det också lite Göteborgskt med blinkningen till målet att hitta bakdörren ut ur gruvan (Bak-dörr). Som grädde på moset visade en kontrollgoogling sedan att Bak dûr betyder "långt härifrån" på kurdiska.

Risks and challenges

Det finns alltid risker i all spelproduktion. För brädspel är det många komponenter som måste testas och provas ut hos den enskilda tryckaren och det är i produktionsprocessen och i den senare leveransprocessen som noggrannhet blir nödvändig. Vi har tagit i med en hel del marginal för leveranstiden och då spelet redan är väl testat och utprövat har vi goda marginaler för att inte bli försenade.

Vi har gjort flera olika framgångsrika Kickstarters tidigare och har god erfarenhet av vad som fungerar och inte fungerar och tycker oss ha bra översikt över de risker som finns.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About $6

  Supporter

  Du älskar Sagospelet och/eller Mattias Dristig och vill stötta svensk spelutveckling men vill inte ha någon belöning.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  Less
  Estimated delivery
  7 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 375 or more About $39

  Utforskare

  Du älskar brädspel och vill spela Bakdûr i jakt på skatter och en väg ut ur berget!

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  39 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 450 or more About $47

  Äventyrare

  Du är inte bara brädspelsfantast, du vill även ha bakgrundsberättelsen, en novell om isdvärgarnas rike, dess uppgång och fall. Du får också ett Bakdurpussel med motiv från spelet så att även de lite yngre kan delta. Dessutom får du tillgång till vissa stretch goals i pdf-form som annars bara är till för högre nivåer.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  15 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 600 or more About $63

  Hjälte

  Som en av Masonas hjältar får du en femte, extra karaktär, unikt framtagen för Kickstartern. Den är inte tillgänglig i butiksversioner av spelet. Hjälten är en spännande ny karaktär som är mångsidig och bred. Den är inte heller ensam. Om vi låser upp fler nya karaktärer kommer även dessa att ingå!

  Du får dessutom en vacker tygpåse att dra brickorna ur för bättre hantering.

  Dessutom får du tillgång till 8 vackra högupplösta PDF:er med bilder från spelet.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  • Tygpåse för att förvara och dra hexagonerna ur.
  • Minst en extra spelkaraktär, Hjälten, att användas i spelet.
  • PDF med högupplöst artwork
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  31 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 700 or more About $73

  Utforskargrupp

  TVÅ är bättre än en - här kan du välja samma belöning som Utforskare och få två spel (men bara en frakt), samt lite billigare pris.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  4 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 800 or more About $84

  Legend

  Du får allt från tidigare nivåer men också RESINFIGURER för de fyra grundkaraktärerna i spelet.

  Du får dessutom fotoutskrifter på illustrationer ur boken, signerade av spelkonstruktör Mattias Dristig.

  Som Legend får du dessutom plastfickor till samtliga kort som ingår i spelet.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  • PDF med högupplöst artwork
  • Mattias Dristig-signerade fotoutskrifter med artwork
  • Minst en extra spelkaraktär, Hjälten, att användas i spelet.
  • 4 gjutna spelfigurer
  • Plastfickor till samtliga kort i spelet.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Limited 15 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 1,500 or more About $156

  Ättehövding

  Du får allting som är med på tidigare nivåer - men du (eller ditt barn) blir också avbildad (modifierad till dvärgutseende) som Ättehövding i en av Bakdûrs 12 stammar. Du är den högste ledaren för din ätt, och får ett certifikat med konungens och drottningens sigill, en egen dvärgruna (som kan användas för att hålla reda på vems tur det är), och en egen berättelse om din ätts plats i Bakdûrs uråldriga historia!

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  • PDF med högupplöst artwork
  • Mattias Dristig-signerade fotoutskrifter med artwork
  • Minst en extra spelkaraktär, Hjälten, att användas i spelet.
  • Titeln Ättehövding med certifikat bärande Bakdûrs sigill
  • Egen ätteruna att användas som turordningsmarkör
  • Din ätts historia i Bakdûr utskriven på vackert linnepapper
  • Ditt foto används för att göra en bild av din ättehövding
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Limited 6 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Reward no longer available

  Pledge SEK 3,000 or more About $312

  Kung av Bakdûr

  Du får allt som ättehövdingen får, men du är inte bara hövding av vilken ätt som helst utan KUNG av Bakdûr, ett rike som har två härskare, kung och drottning med lika makt.

  Du får en rund vapensköld i metall med kungens och rikets sigill, cirka 12cm stor. Du får även en 20 sidor lång berättelse om kungens egen ätt och hur den kom till makten. Bilden och berättelsen om kungen och drottningen kommer att bli förebilder för äventyr och andra supplement i Masona. Kungen kommer göras som karaktär även till rollspelet Sagospelet Äventyr.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  • PDF med högupplöst artwork
  • Mattias Dristig-signerade fotoutskrifter med artwork
  • Tygpåse för att förvara och dra hexagonerna ur.
  • Minst en extra spelkaraktär, Hjälten, att användas i spelet.
  • Plastfickor till samtliga kort i spelet.
  • 4 gjutna spelfigurer
  • Din ätts historia i Bakdûr utskriven på vackert linnepapper
  • Foto används för att göra dvärgkonungen på bild
  • Vapensköld med ättevapen i metall
  • 20 sidors berättelse om din ätts väg till makten
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Reward no longer available 1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Reward no longer available

  Pledge SEK 3,000 or more About $312

  Drottning av Bakdûr

  Du får allt som ättehövdingen får, men du är inte bara hövding av vilken ätt som helst utan DROTTNING av Bakdûr, ett rike som har två härskare, kung och drottning med lika makt.

  Du får en rombformad vapensköld i metall med drottningens och rikets sigill, cirka 12cm stor. Du får även en 20 sidor lång berättelse om drottningens ätt och hur den kom till makten. Bilden och berättelsen om kungen och drottningen kommer att bli förebilder för äventyr och andra supplement i Masona. Drottningen kommer göras som karaktär även till rollspelet Sagospelet Äventyr.

  Includes:
  • Vår eviga tacksamhet
  • Brädspelet Bakdûr - isdvärgarnas glömda gruva
  • Sagan om Bakdûr - berättelsen om hur isdvärgarna försvann.
  • Pussel med motiv från Bakdûr
  • PDF med högupplöst artwork
  • Mattias Dristig-signerade fotoutskrifter med artwork
  • Tygpåse för att förvara och dra hexagonerna ur.
  • Minst en extra spelkaraktär, Hjälten, att användas i spelet.
  • Plastfickor till samtliga kort i spelet.
  • 4 gjutna spelfigurer
  • Foto används för att göra dvärgdrottningen på bild
  • Vapensköld med ättevapen i metall
  • 20 sidors berättelse om din ätts väg till makten
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Reward no longer available 1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (27 days)