Share this project

Done

Share this project

Done
Partykortspelet för internetkrigare, offerkoftor, foliehattar och övriga konspirationsteoretiker.
Partykortspelet för internetkrigare, offerkoftor, foliehattar och övriga konspirationsteoretiker.
157 backers pledged SEK 40,205 to help bring this project to life.
Last updated

About

NätTrollz! project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • Svenska

SEK 40,205

157

Vi har alla mött dom, nättrollen!  

Från Aftonblaskan, Flashback, Familjeliv, ortens lokala Facebook-grupp och i hobbyforumet har vi sett dem gro. När källaren skulle kvävt deras näring, blev de istället sondmatade av uppmärksamhet på internet.  

Det här är spelet som alla internetkrigare har väntat på! Det är också spelet för alla oss som konstaterat att tjafs på internet inte leder någon vart. Sedan var det det där med bilder på gulliga kattungar... bevisligen är det den högsta formen av terapi i en tid då folk filmar sig själva med mobilkamera mer än världen omkring oss.  

NätTrollz! är ett partykortspel för ca 2 till 4 spelare (man kan vara fler men då minskas valmöjligheterna något) från 10 år. Vuxna som spelar med sina ungdomar kan ha roligt redan före spel, genom ett prat om vikten av källkritik, internetmobbing och hur allt på internet inte nödvändigt behöver vara sant. Statistiskt sett roas 3 av 10 ungdomar av en sådan spelstart [Källa: Alternativ media].  

Som spelare axlar du rollen som ett nättroll med ett enda syfte – vinn eller förstör så många diskussionstrådar som möjligt på just din sociala internetplattform. Vilken plattform kan ni bestämma tillsammans [Hey! Om ni är oense så heter den VildNet.nu].  

En spelare vinner en diskussionstråd genom att spela ut en bild på en Gullig Kattunge i tråden. Den spelare som har domderat ihop flest poäng när alla fem kattbilder är spelade, vinner hela kvällen och kan lugnt logga ut med tangentbordet intakt. De kort man har kvar på handen vid spelets avslutning ger minuspoäng, man vill därför aldrig låta ett bra argument gå förlorat!  

"Naw! Såå sött!"
"Naw! Såå sött!"

Vissa kort kan användas närsomhelst för att störa de andra spelarna. Spela ut en egensnickrad Foliehatt för att se en motståndares kort på hand eller trä på dig en Offerkofta för att få snabba fördelar när någon vältalig motståndare dyker upp.  

 project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • Svenska

En muntlig genomgång hur spelet fortlöper kan du lyssna på här, samt se de tidiga prototyp-korten.

Josef Sannholm och Martin Telinius från Boardgames with Niramas har också testat NätTrollz! och spelat in en egen liten video:  

 Bloggen Spelkult recenserar NätTrollz! här.

"Vi vet juh alla hur det ligger till..."
"Vi vet juh alla hur det ligger till..."

 

 • 82 [upplåst mål] härligt illustrerade kort av Jan Kustfält. Formatet på kortleken är vanlig Bridgestorlek [58 x 88 mm].   
 • Ett regelhäfte i färg på 8 sidor. 
 • Förpackas i tjock kartongbox [upplåst mål].  

Q: Jag hatar verkligen allt tjafs på internet! Varför ska jag frivilligt stötta ett spel som handlar om det?  

A: Ja, det hatar jag med. Det var liksom därför jag skapade NätTrollz! Jag var ytterst trött på alla de där meningslösa diskussionerna som det bara går rundgång i. Förhoppningsvis kommer du kunna skratta åt hur absurt alla de här "diskussionerna" är. Eller så kommer du få lust att köpa en katt, andas snabbt i en pappåse eller få lust att bygga dig en egen foliehatt. Jag kan inte riktigt veta vart du kommer landa efter att du har köpt NätTrollz!, men antagligen kommer du tillbringa mindre tid på nätet för att spela det här spelet istället. Och det är nog bättre för din mentala hälsa.  

Q: Jag blir ofta kallad nättroll av folk i min närhet. Men jag vill ju bara diskutera för att folk ska Vakna! och upptäcka hur samhället håller på att gå överstyr!!!! Varför ska jag stötta det här?!!??!  

A: Ja, det kan ju också bero på att du läser "alternativa källor" på internet, skickar hotfulla sms till random personer som du stör dig på eller anser att just din sanning är den enda rätta i heeeela världen. Men du har rätt, folk borde inte kalla dig för nättroll, och du borde inte sitta i en bil och skrika dina lungor ur led inför en mobilkamera. Du borde nog egentligen köpa en gullig kattunge. Men i brist på det så kan du köpa det här spelet. Ett av korten är en gullig kattunge. Den är fin.  

Q: Kommer NätTrollz! finnas i butik framöver?  

A: Ja. Det är min ambition. Viktigast är att kampanjen når sitt grundmål. Förhandlingar sker just nu med en av Sveriges speldistributörer. Har du inte möjlighet att ekonomiskt stötta nu, sprid gärna ordet om oss så hittar du säkert NätTrollz! i butik framöver. Priset ute i butik är högre än för er som stöttar redan via kampanjen på Kickstarter.  

Q: Jag har en butik och utanför den så hänger det ett gäng sysslolösa Nättroll som jag funderar på att sälja NätTrollz! till. Hur löser vi det?  

A: Roligt! Släng iväg ett mail till dristig@vildhallon.com så ordnar vi förhoppningsvis en bra lösning på det.   

Q: Asså!!! Ärligt!!! Det här är verkligen spelet som jag har väntat på!!! Jag vill stötta genom att beställa fler än två spel! Dessutom tycker jag att Jan Kustfält borde få en gratis lunch eller nått. Hur gör jag det?  

A: Inga problem! Du kan köpa till genom att lägga på mer pengar på din backning än nivån kräver. Du kommer i ett mail efteråt få svara på hur de extra pengarna är tänkta att användas.  

Q: Vem är Jan Kustfält?  

A: Det är lite oklart. Vissa säger att han är ett nättroll som bara är utklädd till tecknare. Andra säger att han är en person som är med i en kult som offrar kritor och färgpennor i hemlighet till någonslags rubbad serietecknargud. Ryktet går att kulten har sin bas i Göteborg och har den gamla serietidningen Pyton som en av sina heligaste skrifter. Dessutom är han ganska fåordig. Det som däremot är känt är att han har en hemsida som hittas här: http://www.jankustfalt.se/
Vissa spår leder även hit: http://www.illustratorcentrum.se/portfolio/jan-kustfalt/

 

När vi når 40 000 SEK så medföljer en stressboll [med Trollface-logo] varje ex av NätTrollz! som backas via Kickstarter.
När vi når 40 000 SEK så medföljer en stressboll [med Trollface-logo] varje ex av NätTrollz! som backas via Kickstarter.

Alltså;

10 000 SEK : Yey! Kampanjen har gått i mål och NätTrollz! kommer tryckas upp i 500 exemplar med vanlig mjuk kortlekskartong. 

15 000 SEK : Alla upptryckta exemplar av NätTrollz! förpackas i en tjockare kartongbox.

20 000 SEK : NätTrollz! utökas med + 10 kort som i praktiken innebär att det blir lättare att spela om man är fler än fyra nättroll som vill slåss i de där internettrådarna.

25 000 SEK : Mattias Dristig bjuder Jan Kustfält på sunkig restaurang för att... asså... helt ärligt så är han värd det. Vi lovar att posta ett kort på maten i lämpligt instagram-filter. 

30 000 SEK : Alla kort i spelet blir tjockare och uppgraderas från 300 gram till 350 gram. 

40 000 SEK : Alla vet juh att det är sjukt stressigt att hålla på att nätkriga på da internetz, När kampanjen når 40 000 SEK så medföljer därför en stressboll [med Trollface-logo] varje ex av NätTrollz! som backas via Kickstarter. 

50 000 SEK : ???

Och sen inte mer? Trolla på i kommentarerna om vad som önskas! 

/ Mattias Dristig, Vildhallon

Stötta NätTrollz! nu!
Stötta NätTrollz! nu!

 

Risks and challenges

Tidsaspekt, planering och genomförande osv

Jag är utbildad projektledare och har ett gäng stora projekt i bagaget som alltid har levererats i tid och hållit budget. NätTrollz! är mitt tredje spelprojekt som trycks upp via mitt företag Vildhallon. Tidigare har jag släppt familjestrategispelet DinoFajten samt en expansion till det spelet. Under 2018 släpps även mitt spel Gruvan via Eloso Förlag och i Sagospelet Äventyrs värld.

Kampanjen kring NätTrollz! är medvetet nedskalad. Detta gör jag för att hålla deadline och leverera spelet precis som det är tänkt. Extra av allt kan jag inte göra utan en hel stab, och ja, då hade vi inte heller läst det här ännu.

Speltester är gjorda sedan början av 2017 av oberoende speltestare. Utfallet har varit gillande av spelet och dess mekanik. Under Kickstarterkampanjen kommer ni säkert syna spelet ytterligare med kritiska ögon, med fokus på sär skrivning, stav- och syftningsfel i regler och på kort. Vilket välkomnas. Inget är slutgiltigt förrän korten trycks.

Vid en lyckad kampanj kommer spelet tryckas upp via Trefl som är ett av de stora spelproducenterna i Europa. NätTrollz! trycks upp i minst 500 exemplar om vi ror detta i hamn.

När det gäller spridning av kampanjen så kommer jag behöva all hjälp jag kan få av alla er, härliga backare och spelambassadörer!

Bästa julklappen, eller?

Ja. Det är min förhoppning. Grafisk design av spelet slutförs medan kampanjen pågår (ni kommer ha åsikter!), för att tryckfiler kan skickas till Trefl så fort kampanjen har gått i mål. Det som kan grusa tidsaspekten är om fabriken har en för stor orderingång av andra spel i samband med julrushen. I det läget kan NätTrollz! nedprioriteras då det är en mycket mindre produktion.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 6

  Supporter

  Du donerar förbehållslöst till NätTrollz! för att hela idén om att ge ut ett spel om tjafsande internetkrigare är helt genialiskt!
  Vi är ytterst tacksamma för det!

  Includes:
  • Vårt innerliga tack!
  Less
  Estimated delivery
  2 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 60 or more About US$ 7

  Foliehatt

  Du får premium-material att tillverka din egen foliehatt som är bra i nätkrig, både vid attack och försvar.

  Includes:
  • Några ark foliepapper utan bruksanvisning
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  0 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 150 or more About US$ 16

  NätTrollz! [Sverige]

  Du får ett exemplar av det upptryckta kortspelet NätTrollz!

  Includes:
  • Ett exemplar av kortspelet NätTrollz!
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  116 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 250 or more About US$ 26

  Jan Kustfälts Fan Club

  Du bara älskar Jans bilder och tycker att dessa ska uppmärksammans ytterligare! Du får ett exemplar av NätTrollz! och resten av ditt stöd går oavkortat till honom.

  Includes:
  • Ett exemplar av kortspelet NätTrollz!
  • Ett stort innerligt tack från Jan Kustfält!
  • Ett signerat kort av Jan Kustfält & Mattias Dristig
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  4 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 290 or more About US$ 30

  Dubbelt upp! [Sverige]

  Du vill säkra två exemplar av NätTrollz! för att ge bort ett exemplar till en fellow nätkrigare, släkting eller till en random arg person som filmar sig själv och skriker in i sin mobilkamera. Bra!

  Includes:
  • Två (2) exemplar av det upptryckta spelet NätTrollz!
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  18 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Reward no longer available

  Pledge SEK 450 or more About US$ 46

  Vildhallon Delux

  Du gillar att stötta små spelutvecklare. Du gillar samtidigt spel. Mattias Dristig har tidigare gett ut familjestrategispelet DinoFajten i begränsad upplaga. Dessa är numrerade och det finns inte många kvar i lager. Du får ett exemplar av NätTrollz! + spelet DinoFajten med Expansion. www.dinofajten.com

  Includes:
  • Ett exemplar av kortspelet NätTrollz!
  • Ett exemplar av M. Dristigs första upptryckta spel DinoFajten
  • Ett exemplar av DinoFajtens kortleksexpansion [52 kort]
  • Ett signerat kort av Mattias Dristig & Jan Kustfält
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  Reward no longer available 15 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (30 days)