Share this project

Done

Share this project

Done
Hjälp oss att bygga Stockholms skönaste biograf på Sankt Eriksplan med bistro och servering.
Hjälp oss att bygga Stockholms skönaste biograf på Sankt Eriksplan med bistro och servering.
1,165 backers pledged SEK 1,640,851 to help bring this project to life.

About

Bio Capitol Stockholm project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • English
  • Svenska

SEK 1,640,851

1,165

 project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

Här vår crowdfunding teaser, se till att ta en titt på vår crowdfunding video högst upp på sidan!

View this page in english with Google Translate: http://tinyurl.com/j25v6pf

---
Funding goal
Uppnått, tack alla fina Capitolsupporters!

250.000 kr. Även om det är betydligt dyrare än så att bygga en biograf gör detta att vi får råd att inreda salong 1 med lyxfåtöljer med bord för servering av bistromat och dryck.

Vårt första stretch goal
Uppnått, tack! gick live 17.26 den 26 dec, nåddes 23.56 den 28 dec

a. 500.000 kr - Vi sätter in 2 stycken 35mm-projektorer i salong 1 för att kunna visa unika arkiv- och samlarkopior på celluloid istället för digitalt, precis som Quentin Tarantinos New Beverly i Los Angeles.

Vårt andra stretch goal
Uppnått, tack tack tack <3! gick live 23.56 den 28 dec, nåddes 20.49 den  2 jan

b. 750.000kr - Lyxfåtöljer med bord även i salong 2 för att möjliggöra mat och dryckservering.

Vårt tredje stretch goal Uppnått!! Vi har passerat fantastiska en miljon kronor!! <3 <3 <3 till er alla (gick live 20.49 den 2 jan, uppnått 12 januari 14.57) c. 1.000.000 kr - Vi lyxinreder balkongen i salong 1 för ett än mer avslappnat biografhäng. 

Vårt fjärde stretch uppnått!! (gick live 14.57 den 12 januari, uppnått  25 januari 20.45) d. 1.500.000 kr - d. Vi kittar salong ett med riktigt bra ljud.

Vårt femte stretch goal gick live 20.45 den 25 januari - 1.750.000 kr - e. Vi ställer in en flygel och kittar salong 1 för stumfilmskonserter.

---

BIOGRAF CAPITOL - tillbaka till dess forna glans men med ny modern kostym.

Biografen Capitol på Sankt Eriksgatan 82 i Vasastan får nytt liv. Filmdistributörerna NonStop Entertainment och Njutafilms bygger om Capitol till en modern kvartersbiograf med tre (förhoppningsvis fyra) salonger av internationellt snitt. Biografen riktar sig mot en vuxen publik som letar efter såväl god film som en angenäm biografupplevelse utöver det vanliga. 

Förutom stans bästa filmupplevelser kommer vi bygga en bistro och vinbar i anslutning till biografen under ledning av vår eminenta restaurantör Anna Viola Edman, med bakgrund på Halv trappa plus gård, Ling Long, Boquerian, Fotografiska och Nobilis. Bistron kommer servera mindre och mellanstora rätter, där rena smaker och de bästa råvarorna står i centrum. 

Dessutom, och det är vi lite extra glada över, kommer vi erbjuda servering av mat och dryck i åtminstone en av våra biografsalonger.

Vi vill skapa en vuxnare filmupplevelse. Vi tror att det finns behov och utrymme för en biograf designad för en kunnig och initierad publik med höga krav på mat, dryck, komfort och bemötande. Vi tänker att det handlar om bra film, ett glas vin före eller efter föreställningen och sköna fåtöljer. En helkväll i Vasastan. 

Vi vill helt enkelt bygga en biograf som inte riktigt finns i Stockholm än.

3D-modell av Capitol salong 1
3D-modell av Capitol salong 1

---
Salonger

Vi kommer bygga två större salonger med komfortabla fåtöljer och små bord där man både kan ta med sig ett glas vin och enklare rätter in i biografen. Vi kommer också bygga en, kanske två, klubbrumsbiografer för en intimare upplevelse med 20-30 platser vardera som kan abonneras av såväl privatpersoner som företag för födelsedagsfirande och företagsevent.

---
Historik

Biografen Capitol byggdes 1926 av byggmästaren John A Bergendahl tillsammans med arkitekterna Höög & Morssing som även stod bakom biografen och fastigheten som numera är Folkoperan.

90 år senare har Capitol hunnit byta namn två gånger, först till Ribo och sedan till Ri-tvåan. Efter stängningen som biograf 1986 har lokalen använts som teater, tv-studio och replokal. Hösten 2017 öppnar den fullt ombyggd och restaurerad som biograf igen.

---
Vision

Vi tar vår inspiration från biografer runt om i världen och tänker lite extra på saker som biograffåtöljer, bardiskar, servering av vin och mat, bemötande, design, inredning och inte minst bild och ljud. Återkommande referenser är The Electric i Portobello i London, Alamo Drafthouse i USA, Everymanbiograferna som Screen on the Green i London, iPic i Los Angeles och Olympic Studios i Barnes i London.

---
Så här ser planen ut

Hösten 2016 har vi rivit ut de många lagren påbyggnader och förändringar som gjorts under åren och vår arkitekt Sofie Dahlstedt från EoS har designat den nya biografen.

Våren och sommaren 2017 bygger vi biograf och bistro.

Hösten 2017 öppnar Capitol dörrarna igen som biograf, 91 år efter första premiären och 32 år efter stängningen med galainvigning där vi vill se dig som gäst!

För att kunna erbjuda Stockholmspubliken ett efterlängtat tillskott och något utöver det vanliga behöver vi ert stöd, och som tack för hjälpen har vi tagit fram riktigt fina förmåner för alla plånböcker. Allt från fina DVD-filmer och biobiljetter till biostolar prydda med ditt namn och möjlighet att vara en del av vårt allra finaste: Capitols vänner!

---
Goals

Funding goal: 250.000 kr. Även om det är betydligt dyrare än så att bygga en biograf gör detta att vi får råd att inreda salong 1 med lyxfåtöljer med bord för servering av bistromat och dryck. 

Stretch goals

a. 500.000 kr - Vi sätter in 2 stycken 35mm-projektorer i salong 1 för att kunna visa unika arkiv- och samlarkopior på celluloid istället för digitalt, precis som Quentin Tarantinos New Beverly i Los Angeles.

b. 750.000kr - Lyxfåtöljer med bord även i salong 2 för att möjliggöra mat och dryckservering.

c. 1.000.000 kr - Vi lyxinreder balkongen i salong 1 för ett än mer avslappnat biografhäng.

d. 1.500.000 kr - Vi sätter in lyxljud i salong ett.

e. 1.750.000 - Vi ställer in en flygel och kittar salong 1 för stumfilmskonserter.

f. 2.000.000 - Vi sätter in lyxljud i salong två.

g. 2.500.000 - Vi bygger en mobil bardisk att kunna rulla in i biografsalongerna för specialevenemang, uthyrningar och filmfestivaler.

h. 3.000.000 - Vi bygger salong 4, dvs ytterligare en klubbrumsbiograf som kommer ligga i den gamla källaren där man lagrade de brandfarliga nitratfilmskopiorna på 1920talet. 

---
Om oss

Om Njutafilms
Njutafilms är ett svenskt filmbolag som distribuerar film både på bio och i de svenska hemmen. Njutafilms erbjuder film med fokus på kritikerhyllade och festivalprisade verk, europeisk kvalitetsfilm och ett antal svenska produktioner. Aktuella biofilmer är brazilianska Cannespärlan Aquarius, franska Mysteriet i Slack Bay med Juliette Binoche och dokumentären David Lynch - The Art Life. Njutafilms har under sin 16-åriga verksamhet tagit mästerverk som Dogtooth, Främling vid vatten, Lore, Bullhead och The Tribe till de svenska biograferna. Bolaget drivs i tandem med Studio S (Julieta, 45 år, Stora pilsnerfilmboxen) och samma personer drev under många år dvd-meckat SubDVD.
www.njutafilms.com

Om NonStop Entertainment
NonStop Entertainment är en ledande distributör av god film i Norden, Baltikum och Benelux med bas i Stockholm. Under huvudetiketten NonStop Entertainment distribueras god film för bred publik med titlar som Love & Friendship, Dagen efter denna, Moonrise Kingdom, This is England och Jag är Ingrid. Under NonStop Darkness finner man smart genrefilm som Greasy Strangler, It follows och Babadook. Under NonStop Dox världens bästa dokumentärer som Weiner, Searching for Sugarman och I’m Not Your Negro och under NonStop Timeless-etiketten får tidlösa klassiker som Den blå filmen, Orlando, Querelle, En alldeles särskild dag, Nattportieren, Diktatorn och Det ljuva livet nypremiär på biograf. www.nonstopentertainment.com

Jakob Abrahamsson, Candace Droguett, Sofie Dahsltedt, Anna Viola Edman, CG Anderson & Nicolas Debot

Om du eller ditt företag vill veta mer om hur det går till att bli Capitolvän så maila oss bums via capitolvan@capitolbio.se
Om du eller ditt företag vill veta mer om hur det går till att bli Capitolvän så maila oss bums via capitolvan@capitolbio.se

Disclaimer: All pledge-nivåer hjälper oss bygga den bästa biografen vi kan tänka oss, men för tydlighetens skull, inga nivåer innebär något ägande i biografen.

Risks and challenges

Som alla kickstarterkampanjer finns risken att vi inte når vårt mål och då lämnas alla pengar tillbaka. Sedan jobbar vi förstås med en tidsplan och budget men att projektera komplicerade ombyggnader i 90 år gamla byggnader kan innebära överraskningar och risk för förseningar kan uppstå. Vidare behöver vi förstås söka erforderliga tillstånd för ombyggnad och servering.

Gänget bakom Capitol består av Jakob Abrahamsson som till vardags leder NonStop Entertainment, Nicolas Debot som leder Njutafilms och Studio S Entertainment och grundade och drev filmbutiken SubDVD och som ligger bakom filmfestivalen Monsters of Film, Sofie Dahlstedt som är vår arkitekt men till vardags jobbar på Arkitekter Engstrand & Speek och även hjälper till på Njutafilms, Candace Droguett, driver såväl klassikerlabeln NonStop Timeless och grundade filmfestivalen Timelessfest och har bakgrund på som Cinematekschef och inköpschef på Atlantic film samt CG Andersson, också från NonStop Entertainment.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 25 or more About US$ 3

  8 mm

  Vår eviga tacksamhet! Och du får kontinuerliga uppdateringar om projektet!

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  131 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 300 or more About US$ 31

  16 mm

  En biobiljett till valfri film & en tjusig Capitol-tygpåse och vårt eviga och digitala tack.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  265 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About US$ 52

  35 mm

  Två biobiljetter till valfri film & tjusig Capitol-tygpåse med en nysläppt DVD från Njutafilms eller NonStop Entertainment.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  521 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About US$ 103

  Ultra Panavision 70

  Fyra biobiljetter till valfri film på nyöppnade Bio Capitol i Stockholm samt en tjusig Capitol-tygpåse med 5 DVD-filmer från Njutafilms och NonStop Entertainments katalog.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  118 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 2,500 or more About US$ 259

  John Carpenter

  Åtta biobiljetter till valfri film på nyöppnade Bio Capitol i Stockholm samt en tjusig Capitol-tygpåse med utvalda 10 filmklassiker eller genrefilmer på DVD från Njutafilms och NonStop Entertainments katalog. Samt vår eviga och digitala tacksamhet.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  13 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 5,000 or more About US$ 517

  Agnès Varda

  Inbjudan till öppningsgala på Bio Capitol för två. Tio biobiljetter till valfri film på nyöppnade Bio Capitol i Stockholm samt en Capitol-tygpåse med 10 utvalda filmklassiker på DVD från Njutafilms och NonStop Entertainments katalog. Samt vår eviga och digitala tacksamhet.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  25 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 7,500 or more About US$ 776

  Akira Kurosawa

  Guidad tur i den urrivna biografen i början av mars. Begränsat antal platser.

  Middag för två på Bistro Capitol samt inbjudan till öppningsgala på Bio Capitol för två hösten 2017. Tio biobiljetter till valfri film på nyöppnade Bio Capitol i Stockholm samt en lyxig Capitol-tygpåse med 10 utvalda actionfilmer på DVD från Njutafilms och NonStop Entertainments katalog. Samt vår eviga och digitala tacksamhet.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 15,000 or more About US$ 1,552

  Pedro Almodóvar

  Ditt namn på en stol i vår minsta salong.

  Middag för två på Bistro Capitol samt inbjudan till öppningsgala på Bio Capitol för två hösten 2017. Tio biobiljetter till valfri film på nyöppnade Bio Capitol i Stockholm samt en Capitoltygpåse med 10 utvalda europeiska filmer på DVD från Njutafilms och NonStop Entertainments katalog. Samt vår eviga och digitala tacksamhet.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge SEK 25,000 or more About US$ 2,586

  Ingrid Bergman

  Bli en del av Capitols vänner!

  Vi startar Capitols vänner för dig som vill stödja byggandet av en ny sorts kvartersbiograf i Vasastan och samtidigt vill ta del av våra specialvisningar och andra slutna arrangemang som vinprovningar och gästspel i köket.

  Att bli Capitolvän innebär följande:

  *Du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  *Du bidrar aktivt till att ge Vasastan åter en av sina vackraste biografer och att ge Vasastan/Kungsholmen sin första biograf på årtionden.

  *Du får en egen stol i vår största salong med en metallskylt med ditt namn eller företagsnamn på ryggen under stolens livslängd.

  *Du får ditt namn eller företagsnamn på "Capitols vänner"-skylten i foajén.

  *En inramad biografannons från de kvarglömda tjugotalstidningar vi hittat i det gamla orkesterdiket när vi rivit ut gammal inredning i renoveringsprocessen (begränsat antal så först till kvarn).

  *Ett diplom med tack och medlemsnummer att sätta på väggen.

  *Inbjudan till återinvigningsgala hösten 2017 för två.

  *Inbjudningar för två till årligt Capitols vänner-event med film och tilltugg under två år.

  * Två års exklusiva erbjudanden och inbjudningar för två till förhandsvisningar (minst sex per år).

  *Ett Capitols vänner-kort som ger dig rabatt på mat och dryck samt biobiljetter i två år.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 24 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Reward no longer available

  Pledge SEK 50,000 or more About US$ 5,173

  Jane Campion

  Du blir medlem i Capitols vänner med alla förmåner som är listade ovan och får även en privat visning för dig och dina vänner i en valfri Capitol salong samt en middag för ett sällskap på tio personer på Bistro Capitol.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 11. Reward no longer available

  Pledge SEK 85,000 About US$ 8,794

  Stanley Kubrick

  Du får gå gratis på alla filmer under ett år.

  Du blir medlem i Capitols vänner med alla förmåner som är listade i 25.000kr pledge och får även en privat visning för dig och dina vänner i en valfri Capitol salong samt en middag för ett sällskap på tio personer på Bistro Capitol.

  Samt du bidrar aktivt till att vi kan bygga och driva den fantastiska biograf du och vi drömmer om.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (32 days)