Share this project

Done

Share this project

Done
Most of the social changes led by the student volunteer community go under the radar. UNTOLD shares those stories.
Most of the social changes led by the student volunteer community go under the radar. UNTOLD shares those stories.
103 backers pledged $3,835 to help bring this project to life.

About

Most of the social changes led by the student volunteer community go under the radar. UNTOLD shares those stories.

UNTOLD - a documentary about student social work in Vietnam

$3,835

103

[Video có phụ đề Tiếng Việt]

 project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • English
  • tiếng Việt

ABOUT UNTOLD / Giới thiệu về UNTOLD - Chuyện chưa kể 

UNTOLD shares the stories of the student volunteer community in Ho Chi Minh City whose social efforts often go under the radar, delivered in a series of bite-size videos (3-5 minute duration) in documentary style to make it easy to access and share.

UNTOLD records the journey of learning in-depth about three groups of volunteer students who pursue innovative social impact ideas in Vietnam. We will follow them throughout different phases of their work, interview them and everyone who's involved in the process, especially the audience that they aim to help.

The series does not only capture the experience, emotions, and moments of volunteerism but also discover why those students chose the volunteer path, what they have learned and how they have changed as a person.

We will be shooting UNTOLD in May-Aug 2018. It will be released on Youtube, Facebook & Vimeo in NOVEMBER 2018. It would be a tremendous joy for us to spread out and crystallize this exclusive experience.

UNTOLD - Chuyện chưa kể, chia sẻ những thước phim tài liệu ngắn từ 3–5 phút kể về những cống hiến thầm lặng của cộng đồng học sinh sinh viên tình nguyện tại Thành phố Hồ Chí Minh.

UNTOLD ghi lại cuộc hành trình học hỏi của ba nhóm học sinh sinh viên tình nguyện theo đuổi những sáng kiến xã hội đột phá để đem lại lợi ích cho cộng đồng ở Việt Nam. Chúng mình sẽ theo chân các bạn ấy qua các giai đoạn hoạt động, và phỏng vấn các bạn cùng những người liên quan, đặc biệt là những đối tượng được giúp đỡ.

Loạt phim tài liệu này không chỉ lưu giữ những trải nghiệm, cảm xúc và khoảnh khắc của các bạn trẻ tình nguyện mà còn tìm hiểu lý do mà các bạn ấy lại lựa chọn con đường tình nguyện, những điều các bạn đã học và cách mà các bạn hoàn thiện bản thân.

Chúng mình sẽ quay vào tháng 5-8/2018. UNTOLD sẽ được phát trên Youtube, Facebook & Vimeo vào tháng 11/2018. Chúng mình rất phấn khởi và tự hào khi là người ghi khắc và lan toả những giây phút đặc biệt này.

The 141s Foundation volunteers are making magical moments for the orphans at the SOS Village in Gò Gấp, HCM City./ Các anh chị 141s tạo những khoảnh khắc kì diệu cho các bé ở làng SOS Gò Vấp, TP HCM.
The 141s Foundation volunteers are making magical moments for the orphans at the SOS Village in Gò Gấp, HCM City./ Các anh chị 141s tạo những khoảnh khắc kì diệu cho các bé ở làng SOS Gò Vấp, TP HCM.

WHY UNTOLD / UNTOLD - Chuyện chưa kể ra đời như thế nào? 

I’m Angie Ngoc Tran, a UX designer and strategist from Vietnam, currently pursuing an MFA in Interaction Design at School of Visual Arts (SVA) in New York City.

Two months ago, I started interviewing student volunteers in Vietnam for my Share A Cause Project, a social campaign exploring how to give the student volunteer community in Vietnam opportunities to grow, innovate and create more meaningful outcomes—here's what I've learned so far.

These students really touched my heart and impressed me. I came to realize "impactful" is a relative term. Despite being just high school students with little outside help or guidance, they are still striving to contribute to social efforts every day. Their work has created magical moments for the underserved kids, kids with special needs, and orphans, and they approach it with joy, fun, care, and most importantly, love. They are transforming their compassion into actions.

Around that time, Thịnh came to express his interest in my campaign and propose a collaboration opportunity. That's how UNTOLD was born. We hope UNTOLD will celebrate the social impact made by student volunteers in Vietnam, inspire action, and amplify support for this amazing community.

 • For the volunteer students to get new perspectives on how to make a social impact, thus innovate their approach. 
 • For students to get inspired by their peers to take the initiative in creating social change. 
 • For parents in Vietnam to understand how social work can transform their children and open many doors of opportunities to them. 
 • And for people like me who just want to learn more about volunteerism in Southeast Asia and how we can help. 
Đinh Hoàng Bảo Thịnh, video producer.
Đinh Hoàng Bảo Thịnh, video producer.

Mình tên là Ngọc, hiện đang theo học thạc sĩ ngành Interaction Design tại trường School of Visual Arts (VSA) ở Manhattan, NY. Ước mong của mình là được đóng góp vào những tác động xã hội sáng tạo ở các nước đang phát triển, đặc biệt là quê hương của mình, Việt Nam.

Hai tháng trước, mình bắt đầu Share A Cause Project, một chiến dịch trên mạng xã hội với mục đích tìm hiểu cách giúp đỡ cộng đồng học sinh sinh viên tình nguyện ở Việt Nam có cơ hội để phát triển, đột phá, theo đuổi lý tưởng tốt đẹp và tạo ra những kết quả có tầm ảnh hưởng lớn hơn. Mình bắt đầu bằng việc phỏng vấn 17 bạn thành viên của cộng đồng, sau đó chia sẻ những gì mình học hỏi được trên trang xã hội của mình.

Các bạn chạm đến trái tim và khắc ghi trong tâm khảm mình những ấn tượng vô cùng tuyệt vời. Mình nhận ra rằng “tác động” chỉ mang ý nghĩa tương đối. Mình nhớ những ngày còn học cấp ba, mục tiêu duy nhất của mình chỉ là đạt được kết quả học tập tốt. Trái lại, dù không có sự hỗ trợ hay dẫn dắt, các bạn học sinh sinh viên vẫn nỗ lực hết mình để đóng góp cho xã hội mỗi ngày trong khả năng của mình. Các bạn tạo ra những phút giây diệu kì cho những trẻ em thiệt thòi, khuyết tật, những trẻ có hoàn cảnh đặc biệt và trẻ em cơ nhỡ, đem lại niềm vui, động viên, sự quan tâm, và quan trọng nhất là, tình yêu. Các bạn chuyển hoá tình thương của mình thành hành động thiết thực. 

Vào khoảng thời gian ấy, Thịnh cảm thấy với hứng thú với dự án và muốn tham gia chung với mình. Và đó là nguyên nhân mà dự án UNTOLD ra đời. Chúng mình hi vọng loạt phim tài liệu ngắn này sẽ thúc đẩy nhận thức về các hoạt động xã hội của học sinh sinh viên ở Việt Nam và truyền cảm hứng. Cùng nhau, chúng ta sẽ khuếch đại sự hỗ trợ cho cộng đồng các bạn học sinh sinh viên tình nguyện.

 • Để các bạn tình nguyện có thêm cách nhìn mới về cách tạo nên một ảnh hưởng tích cực đến xã hội, do đó đổi mới cách tiếp cận của các bạn. 
 • Khuyến khích các bạn học sinh sinh viên chủ động trong các hoạt động thay đổi xã hội. 
 • Để các bậc phụ huynh Việt Nam hiểu thêm về các hoạt động xã hội có tác động tích cực và mở ra nhiều cơ hội cho con cái họ như thế nào. 
 • Và để những người muốn tìm hiểu về các hoạt động tình nguyện ở Đông Nam Á như mình có thể biết cách giúp đỡ các bạn như thế nào. 
UNTOLD will follow Free Hugs Vietnam and capture their journey.
UNTOLD will follow Free Hugs Vietnam and capture their journey.

HOW YOU CAN HELP/ HỖ TRỢ DỰ ÁN

BACK THIS PROJECT! 

 • Any amount will help us produce the series and highlight the social impact made by students in Vietnam that often goes unrecognized.
TÀI TRỢ DỰ ÁN!
 • Dù ít dù nhiều, số tiền ủng hộ của bạn sẽ giúp bọn mình sản xuất phim và làm tăng nhận thức của cộng đồng về thành quả của các hoạt động tình nguyện của học sinh sinh viên Việt Nam.

SHARE!

 • If you are enthusiastic about the project—please spread the word. 
 • Tell your friends and ask them to tell their friends! Direct your friends to this website through email, blog posts, Facebook, Instagram, or any other social media you use. 
 • Share our project among those you think might benefit from a documentary like this. Lending your voice to our cause is much appreciated.
CHIA SẺ!
 • Nếu bạn quan tâm đến dự án này—hãy chia sẻ nó với bạn bè, người thân, đồng nghiệp, và những ai quan tâm đến hoạt động tạo tác động tích cực cho cộng đồng. 
 • Nhờ họ giúp bạn chia sẻ thông tin dự án đến những người khác! Gửi link của trang Kickstarter này đến bạn bè của bạn thông qua email, blog, Facebook, Instagram, hoặc bất cứ phương tiện nào bạn có thể sử dụng. 
 • Chia sẻ dự án này đến những người mà bạn nghĩ là sẽ có lợi thông qua những thước phim ngắn của UNTOLD. Tiếng nói của bạn là động lực lớn lao giúp UNTOLD thành công.

USE OF FUNDS / SỬ DỤNG QUỸ

 • Outreach and Administration 
 • Transportation Food & Beverage 
 • Video Production (May - September 2018)

US$ 4,030 STRETCH GOAL - We will collaborate with a local photographer to create a special photo collection that captures UNTOLD moments.

 • Truyền thông và Quản lý 
 • Hậu cần 
 • Sản xuất phim (Tháng 5–Tháng 9, 2018) 

Nếu số tiền gây quỹ lên đến US$ 4030 (vượt chỉ tiêu US$ 500), bọn mình sẽ dùng số tiền này mời một bạn nhiếp ảnh gia tham gia dự án để làm một bộ sưu tập ảnh đặc biệt ghi dấu những khoảnh khắc đáng nhớ của UNTOLD.

-

OUR REWARDS/ QUÀ TRI ÂN

Pledge US$ 15 or more/ Đóng góp từ US$ 15 trở lên - Cám ơn bạn đã ủng hộ dự án!

Dân gian mình có câu “góp gió thành bão”. Tấm lòng của bạn dù ít dù nhiều đều sẽ giúp bọn mình thực hiện dự án này. Bên cạnh lời cám ơn đến từ bọn mình, bạn sẽ nhận được những sticker đặc biệt từ UNTOLD. 

GỒM CÓ
 • Superpower Sticker của UNTOLD 
UNTOLD's Superpower Stickers
UNTOLD's Superpower Stickers

Pledge US$ 25 or more/ Đóng góp từ US$ 25 trở lên - Xem trước phim trước khi chúng được ra mắt

Bạn không chỉ được xem trước phim trước khi bọn mình chia sẻ chúng trên mạng xã hội mà còn nhìn thấy những khoảnh khắc yêu thích của bọn mình trong quá trình làm phim. Và đương nhiên là không thể thiếu bộ sticker đặc biệt của bọn mình rồi. 

GỒM CÓ 

 • Superpower Sticker của UNTOLD
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 

Pledge US$ 75 or more/ Đóng góp từ US$ 75 trở lên - Cùng nghe cảm nhận của các bạn trẻ tình nguyện

Cám ơn bạn đã tin tưởng vào thế hệ trẻ tương lai. Tuy các bạn ấy vẫn còn rất trẻ nhưng đã biết giúp đỡ cộng đồng và xã hội. Các bạn ấy rất phấn khởi mong muốn chia sẻ cùng bạn những suy nghĩ và kinh nghiệm mà các bạn ấy đã trải qua trong quá trình hoạt động xã hội thông qua ba tấm bưu thiếp được gửi đến bạn từ quê hương thân yêu của bọn mình, Việt Nam. Tên bạn cũng sẽ được ghi trên WALL OF THANKS ở cuối mỗi tập phim. 

GỒM CÓ

 • Ba tấm bưu thiếp được viết bởi các nhóm tình nguyện 
 • Tên của bạn sẽ xuất hiện trên wall of thanks của UNTOLD 
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 
 • Superpower Sticker của UNTOLD 

Pledge US$ 125 or more/ Đóng góp từ US$ 125 trở lên - Những tập phim chưa biên tập

Bọn mình phải biên tập lại các cảnh quay của UNTOLD thành những đoạn phim ngắn để dễ xem và chia sẻ. Nhưng bạn xứng đáng được xem nhiều hơn thế, do đó ngoại trừ những phần quà ở trên, bạn còn được xem các tập phim đầy đủ chưa được chỉnh sửa. 

GỒM CÓ

 • Các tập phim đầy đủ chưa được biên tập. 
 • Ba tấm bưu thiếp được viết bởi các nhóm tình nguyện 
 • Tên của bạn sẽ xuất hiện trên wall of thanks của UNTOLD 
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 
 • Superpower Sticker của UNTOLD 

Pledge US$ 500 or more/ Đóng góp từ US$ 500 trở lên - Người yêu Việt Nam và sẵn sàng hỗ trợ cho các hoạt động xã hội 

Cám ơn bạn đã ủng hộ cho các hoạt động xã hội ở Việt Nam, bọn mình muốn gửi đến bạn một bức thư tay chia sẻ những kiến thức và trải nghiệm mà bọn mình đã có được trong quá trình quay UNTOLD. Bức thư này sẽ được viết trên giấy Dó, một loại giấy truyền thống của Việt Nam được sản xuất thủ công qua nhiều công đoạn phức tạp lên đến 100 bước và mất khoảng 1 tháng trước khi được sử dụng. “Dó” không chỉ đơn giản là giấy, nó là một câu chuyện về những con người Việt Nam vẫn luôn duy trì và bảo tồn những giá trị truyền thống lâu đời và quý báu của dân tộc. 

GỒM CÓ

 • Một bức thư tay từ đội ngũ UNTOLD được viết bằng giấy Dó 
 • Các tập phim đầy đủ chưa được biên tập 
 • Ba tấm bưu thiếp được viết bởi các nhóm tình nguyện 
 • Tên của bạn sẽ xuất hiện trên wall of thanks của UNTOLD 
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 
 • Superpower Sticker của UNTOLD 

Pledge US$ 1000 or more/ Đóng góp từ US$ 1000 trở lên - Đồng sản xuất UNTOLD

Bọn mình rất vui nếu có thể mời bạn tham gia vào một ngày làm phim của bọn mình (chưa tính chi phí vận chuyển). Nếu bạn không đến được, bọn mình sẽ chia sẻ với bạn tất cả các cảnh quay trong ngày hôm đó và tặng bạn danh hiệu Đồng Sản Xuất ở cuối mỗi tập phim. 

GỒM CÓ

 • Tham gia một buổi quay phim và có tên ở vị trí 
 • Đồng Sản Xuất ở cuối mỗi tập phim
 • Một bức thư tay từ đội ngũ UNTOLD được viết bằng giấy Dó 
 • Các tập phim đầy đủ chưa được biên tập
 • Ba tấm bưu thiếp được viết bởi các nhóm tình nguyện 
 • Tên của bạn sẽ xuất hiện trên wall of thanks của UNTOLD 
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 
 • Superpower Sticker của UNTOLD 

Pledge US$ 2000 or more/ Đóng góp từ US$ 2000 trở lên - Bạn thật là TUYỆT VỜI

Không một lời nào có thể bày tỏ lòng biết ơn chân thành của bọn mình đối với bạn! Bên cạnh những phần thưởng ở trên, bọn mình sẽ tự tay lựa chọn một món quà đặc biệt đại diện cho Việt Nam và những hoạt động xã hội được bọn mình ghi lại. Bọn mình chắc chắn bạn sẽ thích món quà này đấy ;) 

GỒM CÓ 

 • Một món quà đặc biệt từ đội ngũ UNTOLD 
 • Trở thành một thành viên của UNTOLD 
 • Tham gia một buổi quay phim và có tên ở vị trí 
 • Đồng Sản Xuất ở cuối mỗi tập phim
 • Một bức thư tay từ đội ngũ UNTOLD được viết bằng giấy Dó 
 • Các tập phim đầy đủ chưa được biên tập
 • Ba tấm bưu thiếp được viết bởi các nhóm tình nguyện 
 • Tên của bạn sẽ xuất hiện trên wall of thanks của UNTOLD 
 • Xem trước nội dung của UNTOLD và một số cảnh quay đặc biệt 
 • Superpower Sticker của UNTOLD

Risks and challenges

The flow of the production depends on the timeline of each student group's activities. It might be altered in the events of bad weather or unexpected last-minute rescheduling/cancellation. However, our schedule is really flexible so it should not affect the promised publishing date.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge US$ 5 or more About US$ 5

  "I believe in you and the cause."

  You have our deepest gratitude and tightest virtual hugs.

  Less
  Estimated delivery
  8 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge $15 or more About $15

  THANK YOU for believing in our cause!

  These many more steps help us reach our goal! Besides our endless gratitude, we would love to give you our special stickers with which you get to share your "untold" Superpower.

  Includes:
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  22 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge $25 or more About $25

  See UNTOLD first

  We want you to not only see UNTOLD first but also our most favorite moments during the making. So we would love to give you an early access to UNTOLD and some bonus contents.

  Includes:
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  31 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge $75 or more About $75

  Confession of our young social activists

  Thank you for believing in the social impacts our student groups have been making. They are looking forward to sharing with you how social activities have transformed them as a person in three customized postcards (one per group) sent all the way from our beloved Vietnam.

  Your name will also be on our WALL OF THANKS that shows up at the end of each video.

  Includes:
  • Three customized postcards written by student groups in Vietnam
  • Your name on UNTOLD's wall of thanks
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  9 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge $125 or more About $125

  The director's cut

  We have to keep UNTOLD short and relevant for it to be digestible and easily shareable. But we want you to see more than that, so we would love to share with you a special reel of outtakes.

  Includes:
  • The director's cut
  • Three customized postcards written by student groups in Vietnam
  • Your name on UNTOLD's wall of thanks
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  5 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge $500 or more About $500

  Social effort supporter & Vietnam lover

  We appreciate you and look forward to expressing our gratitude with a handwritten letter sharing what we have learned and experienced through the making of UNTOLD. The letter will be written in Dó paper. The Vietnamese traditional Dó paper has to go through a series of meticulous and complicated steps, which are carried out manually. With up to 100 steps, the papermaking process takes about 1 month before the handmade papers are ready to be used. “Dó” is not just a simple sheet of paper; it’s a long story about preserving cultural and traditional values.

  Includes:
  • Hand written letter from the UNTOLD team in traditional Dó paper
  • The director's cut
  • Three customized postcards written by student groups in Vietnam
  • Your name on UNTOLD's wall of thanks
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  1 backer
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge $1,000 or more About $1,000

  Co-produce UNTOLD with us

  With much honor and gratitude, we invite you to join us on one shooting day (transportation fees are excluded). If you can't make it, we will share with you all the behind-the-scenes actions that day. We would also love to give you a Co-Executive Producer Credit in our documentary.

  Includes:
  • Co-Producer Executive Credit in our documentary
  • Hand written letter from the UNTOLD team in traditional Dó paper
  • Join us on one shooting day or get a behind-the-scenes video
  • The director's cut
  • Three customized postcards written by student groups in Vietnam
  • Your name on UNTOLD's wall of thanks
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge $2,000 or more About $2,000

  Our ULTIMATE supporter

  No word can describe how grateful we are for you! We will hand-pick a special gift for you that captures Vietnam and the social efforts here. You will love this surprise ;)

  Includes:
  • Surprise hand-picked gift
  • Be in UNTOLD
  • Co-Producer Executive Credit in our documentary
  • Join us on one shooting day or get a behind-the-scenes video
  • Hand written letter from the UNTOLD team in traditional Dó paper
  • The director's cut
  • Three customized postcards written by student groups in Vietnam
  • Your name on UNTOLD's wall of thanks
  • Early access to UNTOLD & bonus contents
  • UNTOLD's Superpower Sticker
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  $
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (14 days)