€3,687
pledged of €7,000pledged of €7,000 goal
64
backers
Funding Canceled
Funding for this project was canceled by the project creator on Dec 16 2018
€3,687
pledged of €7,000pledged of €7,000 goal
64
backers
Funding Canceled
Funding for this project was canceled by the project creator on Dec 16 2018

About

Diep in ons collectief geheugen, verhuld door nevelen van vergetelheid, ligt een wereld die balanceert op dat fijne randje tussen sluimer en ontwaken. Een wereld die uit een schilderij van Jheronimus Bosch of Pieter Brueghel lijkt te komen, een wereld van goden en monsters. Dit is de wereld van Ambrosia, een uniek rollenspel geïnspireerd door de geschiedenis en de folklore van de Lage Landen.

Met Ambrosia willen we je het gevoel bieden dat je echt in een middeleeuwse, west-Europese setting rondloopt; we benaderen het rollenspel op een historisch onderbouwde manier. De gemiddelde levensverwachting in de wereld van Ambrosia is bijvoorbeeld 45; er is een groot verschil in rangen en standen tussen adel, clerus, en horigen; genezers gebruiken bloedzuigers en aderlatingen om hun ambacht mee uit te oefenen; en winkels zijn zo goed als niet-bestaand. In plaats daarvan zijn de mensen toegewezen op de wekelijkse marktdag om levensnoodzakelijke goederen te kopen van reizende handelaars.

Vergeet die smidse met een hele reeks +5 zwaarden in zijn vitrine; wapens worden gemaakt op bestelling, en metalen pantsers zijn heel duur en behoorlijk zeldzaam. Op die manier heeft Ambrosia meer weg van “Game of Thrones”, “Dragon Age” of “The Witcher” dan bijvoorbeeld “Warcraft”; we bieden een grauwe, realistische setting die ondersteund is door toegankelijke spelregels.

In Ambrosia benaderen we magie op een niet alledaagse manier. Hoewel de setting relatief weinig magische invloeden kent, is iedereen overtuigd dat al wat occult is ook daadwerkelijk bestaat, en zij die magische kunsten beoefenen worden zowel gevreesd als gerespecteerd. Vergeet al wat je weet over “glass cannons”, magiërs zijn niet langer artilleristen die vuurballen en bliksemschichten alle kanten uit schieten.

In Ambrosia kunnen magiërs een bepaald aspect van de realiteit controleren en manipuleren: er zijn er die de schaduwen tot leven brengen, andere zijn dan weer vlees-vervormers, sommigen kunnen zelfs je eigen levensbloed tegen je gebruiken. Vermits tactisch nadenken ondergeschikt wordt aan vertelkunst, biedt dit je een hoop nieuwe kansen om het verhaal naar je eigen hand te zetten.

In eerste plaats is Ambrosia een spel waarbij het verhaal centraal staat.

Elke speler krijgt een rechtstreekse band met het verhaal. Om het oudste fantasy-cliché ooit als voorbeeld te nemen, JIJ als spelerpersonage bent de uitverkorene! Natuurlijk gaan we niet zo laag zinken in een scenario van Ambrosia (ik voel me al goedkoop, gewoon door het als voorbeeld te nemen!) maar je snapt het wel.

Het verhaal draait rond jullie, de spelers, en jullie beslissingen hebben een rechstreeks effect op de sandboxy campaigns met een open einde die Ambrosia aanbiedt. Zelf put ik uit lessen, geleerd van mensen als Joseph Campbell en Alfred Hitchcock als het op screenwriting aankomt, en kan die ook toepassen op het ontwikkelen van scenario’s voor het rollenspel. Wat we dus aanbieden zijn correct gestructureerde, doch modulaire en volledig interactieve verhaallijnen waar niets is wat het lijkt en onverwachte wendingen achter elke hoek schuilen!

Maar Ambrosia is nog veel meer. Het biedt je de mogelijkheid om drie-dimensionale, volledig uitgewerkte spelerpersonages te creëren met realistische motivaties om het verhaal verder te zetten. En dat verhaal is het belangrijkste element van dit spel; de historie van Ambrosia wordt verteld in zogenaamde “Kronieken”, elk een sandboxy campaign met een open einde waarin de keuzes die de spelers maken, rechtstreekse gevolgen hebben.

Elke Kroniek bouwt verder op de keuzes die de spelers in de vorige gemaakt hebben, dus we houden ons niet bezig met lineaire “dungeon-crawlers” – het verhaal evolueert terwijl je het uitspeelt, het is modulair opgebouwd, en de keuzes van de spelers zijn net zo belangrijk als de nota’s van de spelleider. Hiermee krijg je een levende setting die aangepast wordt naarmate de gebeurtenissen ontrafelen die de essentie ervan vormen. Je bent niet langer een toerist die toevallig ergens in verzeild geraakt, je bent de ware protagonist van het verhaal!

Ik wou van Ambrosia een visueel verbluffend, maar toch betaalbaar, alternatief bieden voor de grote namen in het genre. We gaan bijvoorbeeld nooit extra handboeken uitgeven: wat je ziet is wat je krijgt. Vermits onze focus ligt op het verhaal zullen we meer Kronieken ontwikkelen, maar ook alleen tot het metaplot volledig is afgewerkt; dat is waar het verhaal van Ambrosia zal eindigen. Geen dure miniaturen of extra handboeken- Ambrosia moet toegankelijk blijven voor mensen van elke rang of stand. Je hebt geen dikke portefeuille nodig om hiervan te genieten; al wat je nodig hebt is een levendige verbeelding en de bereidheid om te vertrekken op een intens, emotioneel avontuur!

Een ander belangrijk aspect van dit spel is hoe we personages speltechnisch benaderen. Elk personage is volledig aanpasbaar aan je eigen wensen door middel van een systeem dat je toelaat elke combinatie van vaardigheden, talenten en gebreken aan te kopen. Daarmee wordt een spelerpersonage zowel gevormd als getekend door zijn of haar verleden. Je speelt een volledig ontwikkeld personage van vlees en bloed.

Desondanks kent een spelletje Ambrosia niet onmiddellijk een dodelijke afloop; je wordt steeds behandeld als de protagonist van het verhaal, wat je moeilijk te doden maakt – maar gemakkelijk te verminken. Als je wat ervaring hebt opgedaan, voel je jezelf echt die veteraan die loopt te klagen dat de jongeren het nu toch allemaal veel te gemakkelijk hebben. Regels die je moraliteit en reputatie meten geven je personage nog meer diepgang; hij of zij zal immers geconfronteerd worden met dilemma’s waarbij een simpele oplossing zonder enige slachtoffers onmogelijk blijkt te zijn...

Ambrosia is de culminatie van lessen, geput uit klassieke en moderne rollenspellen. Het trekt invloeden uit verhalende spellen zoals Vampire: The Masquerade, Warhammer Fantasy Role-Play en Call of Cthulhu, maar houdt ook rekening met nieuwere ontwikkelingen in de wereld van rollenspellen. Eveneens vergeten we zeker niet al die huisregels die we al sinds de jaren ’80 hebben verzonnen om oudere spellen te stroomlijnen. Op die manier bieden we een boeiende, originele ervaring die zowel veteranen uitdaagt als gemakkelijk toegankelijk is voor beginnelingen. Met dit project hopen we je een gelijkwaardig alternatief te bieden voor de grote namen in het genre, alsook je een heel nieuwe kijk op rollenspellen te geven! 

 De Boeken

Het spelleiderscherm

Dit scherm is een fraai vierluik waarmee je de tafel meteen onderdompelt in de juiste sfeer en waarachter je nota's geheim kan houden voor nieuwsgierige spelersogen (we zeggen niet dat ze willen afkijken, maar het zou erg jammer zijn als ze per ongeluk een glimp opvangen van iets dat ze eigenlijk niet mogen weten!)

Op de voorkant van het scherm staat de kaart van de Alverlanden afgebeeld zodat de spelers altijd gemakkelijk kunnen terugvinden waar ze precies zijn. De achterkant van het scherm bevat nuttige tabellen die de spelleider al eens nodig heeft tijdens het spel; deze staan ook in het Basisspel opgetekend maar op deze manier hoef je ze niet telkens op te zoeken!

Je kan dit scherm als addon bijbestellen door 13€ bij je pledge bij te tellen, of door dit later in de pledge manager te bestellen. Door nu reeds je pledge te vergroten, help je wel mee om meer stretch goals te unlocken!

Uiteraard vinden we Ambrosia als auteur en uitgever een fantastisch spel, maar hieronder zie je wat anderen over Ambrosia denken.
De engelstalige reviewers baseren zich op review exemplaren van de binnenkort te verschijnen engelstalige versie van Ambrosia.

Nox Spellenzolder

 Mr Mean

That's How We Roll

  De Alverlanden

Hieronder kan je nog meer info over Ambrosia bekijken, verstrekt door de auteur zelve. Deze filmpjes zijn eveneens in het Engels met het oog op een latere internationele release van Ambrosia. 

Maar uiteraard is het altijd best om op je eigen oordeel te vertrouwen, en daarom kan je hier enkele pagina's uit het basisspel downloaden, als voorbeeld van de layout en schrijfstijl...

Promo 1 : De spelwereld

Promo 2 : Personagecreatie

Bovenop wat je ontvangt via je pledge level, kan je ook extra zaken bijbestellen. Dit kan aan volgende prijzen :

 • Basisspel : 21€ gedrukt / 9€ PDF
 • Kroniek 1 : 35€ gedrukt / 14€ PDF
 • Duivelswinter : 15€ gedrukt / 5€ PDF
 • Spelleiderscherm : 13€ gedrukt / 5€ PDF

De verzendkosten stijgen hierdoor niet, tenzij voor zeer grote pakketten of groepsaankopen van boven de 20kg. (1 volledige set van de 4 items weegt ongeveer 5kg)
Voor grotere pledges, gelieve even contact op te nemen voor een aangepaste berekening van de verzendkosten.

Risks and challenges

Ambrosia is een bestaand, 100% afgewerkt spel. In 2016 werd het basisboek en de spelleiderbundel uitgegeven en sindsdien heeft Ambrosia al menige spelersgroep weten te bekoren.
Met deze Kickstarter campaign trachten we zowel de bestaande spelers de eerste Kroniek aan te bieden, als Ambrosia bekend te maken bij nieuwe spelers.

Deze Kickstarter is een samenwerking tussen Erlend (De Auteur) en Tom (Boardgamebusters). In een vorig leven runden ze samen de te vroeg ter zielen gegane uitgeverij Red Eyed Rabbit, maar vandaag is Red Eyed Rabbit nog de moniker waaronder Ambrosia in al zijn vormen zal verschijnen.

De Kroniek is volledig af en moet enkel nog gedrukt worden. Ervaring met drukkers en Kickstarters hebben zowel Erlend als Tom (Boardgamebusters), dus op het vlak van het aanleveren van een kwaliteitsvol produkt is er hoegenaamd geen risico.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge €9 or more About $10

  PDF - Basisboek

  Je ontvangt het basisboek in pdf-formaat :

  - Basisboek Ambrosia PDF

  Less
  Estimated delivery
  0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge €14 or more About $16

  PDF - Kroniek 1

  Je ontvangt Kroniek 1 in pdf-formaat :

  - Kroniek 1 : De Schaduw in het Zilte PDF

  Less
  Estimated delivery
  1 backer
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge €21 or more About $24

  PDF - Basisboek + Kroniek 1

  Je ontvangt het Basisboek en Kroniek 1 - De Schaduw in het Zilte in pdf-formaat :

  - Basisboek Ambrosia PDF
  - Kroniek 1 : De Schaduw in het Zilte PDF

  Less
  Estimated delivery
  4 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge €21 or more About $24

  Ambrosia Basisboek

  Je ontvangt een gedrukt (+digitaal) exemplaar van het basisboek van Ambrosia :

  - Ambrosia Basisboek (print + pdf)

  Eventuele verzendkosten worden later via pledge manager geregeld!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  4 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge €35 or more About $39

  Ambrosia Kroniek 1

  Je ontvangt een gedrukt (+digitaal) exemplaar van de eerste kroniek van Ambrosia :

  - Ambrosia Kroniek 1 : De Schaduw in het Zilte (print + pdf)

  Eventuele verzendkosten worden later via pledge manager geregeld!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  25 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge €51 or more About $57

  Ambrosia Basisboek + Kroniek 1

  Je ontvangt een gedrukt (+digitaal) exemplaar van het basisboek en van de eerste kroniek van Ambrosia :

  - Ambrosia Basisboek (print + pdf)
  - Ambrosia Kroniek 1 : De Schaduw in het Zilte (print + pdf)

  Eventuele verzendkosten worden later via pledge manager geregeld!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  3 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge €79 or more About $88

  Het volledige Ambrosia pakket

  Je ontvangt een gedrukt (+digitaal) exemplaar van de drie boeken en het scherm :

  - Ambrosia Basisboek (print + pdf)
  - Ambrosia Kroniek 1 : De Schaduw in het Zilte (print + pdf)
  - Ambrosia Duivelswinter scenario (print + pdf)
  - Spelleidersscherm

  Eventuele verzendkosten worden later via pledge manager geregeld!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  24 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge €100 or more About $112

  Ambrosia Retail pledge

  Enkel voor erkende winkeliers met een btw-nummer.
  Deze 100€ is een voorschot voor een retail order aan speciale Kickstarter korting. Meer info over prijzen en andere info : info@boardgamebusters.be

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only certain countries
  0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (32 days)