Share this project

Done

Share this project

Done
Hjälp oss köpa ett spelbord som gör orgeln till Nordens största, med en unik musikupplevelse vid gudstjänster, konserter och allsång.
Hjälp oss köpa ett spelbord som gör orgeln till Nordens största, med en unik musikupplevelse vid gudstjänster, konserter och allsång.
40 backers pledged SEK 106,932 to help bring this project to life.

About

Hedvig Eleonora Orgel - Nordens största orgel project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • English
  • Svenska

Hedvig Eleonora Orgel - Nordens största orgel

SEK 106,932

40

View this page in English with Google Translate: https://tinyurl.com/h6n59yz

 

Hedvig Eleonora Orgel - Nordens största orgel, från Bach till techno

Hjälp oss att köpa ett spelbord som gör orgeln till Nordens största, och skapar en unik musikupplevelse vid gudstjänster, konserter och allsång.

Det nya spelbordet gör det möjligt för orgeln att fortsätta delta i fredagarnas populära allsång.
Det nya spelbordet gör det möjligt för orgeln att fortsätta delta i fredagarnas populära allsång.

Nytt spelbord, nya möjligheter

Här i Hedvig Eleonora församling i Stockholm har vi i flera års tid haft förmånen att få låna ett spelbord. Tack vare spelbordet går det att sitta nere i kyrkorummet, närmare lyssnarna, och spela på den stora orgeln som delvis är från 1762. Nu behöver ägaren spelbordet och vi ber därför om din hjälp för att köpa in ett nytt.

Spelbordet har blivit oumbärligt vid gudstjänster, konserter och allsång. Istället för att organisten och kören står gömda på läktaren, så är de nära församlingen. Det leder till bättre kontakt som till exempel gör det möjligt för organisten att spela mer under gudstjänsterna.

Det nya spelbordet kommer att anpassas helt efter Hedvig Eleonoras unika orgel. Det blir dessutom möjligt att spela digitala ljud, som synth, stråkar eller kanske till och med fågelkvitter. Det ryms helt enkelt en hel symfoniorkester i ett enda instrument! Det nya spelbordet gör Hedvig Eleonora orgel till Nordens största, sett till antalet stämmor.

Hedvig Eleonora församling har en stor musikverksamhet med sju körer med sångare i alla åldrar. Utöver detta finns en stor diakonal verksamhet, där de i behov av stöd eller en pratstund kan träffas vid sommarcafé, öppet hus och hembesök. Ett spelbord ryms inte inom församlingens budget. Vi riskerar därför att bli utan spelbord, vilket skulle vara ett stort steg tillbaka och göra det svårare att göra musiken levande vid gudstjänster, konserter och allsång.

 project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

Om det nya spelbordet

Spelbordet av modell Bravura L-463 tillverkas av Allen Organ Company i USA. Allen Organ Company var först med att tillverka den första elektriska orgeln redan 1937. De är idag världens största tillverkare av spelbord och digitala orglar. Allen Organ Company är kända för sin höga kvalitet, och de tillverkar även reservdelar och tillhandahåller service. Rätt skött så kommer vårt nya spelbord att hålla i många decennier framåt.

Spelbordet kommer att vara av denna modell och se snarlikt ut.
Spelbordet kommer att vara av denna modell och se snarlikt ut.

Eftersom spelbordet byggs särskilt för vår orgel kan det integreras helt med den stora läktarorgeln. Under barocktiden byggdes orglar i Tyskland, Österrike och Frankrike som hade ljud som fågelsång, åska och trummor. De ljuden saknas i dagens orglar. Genom att köpa in spelbordet kommer vi inte bara kunna spela barockverk som tyvärr nästan glömts helt. Vi kommer också att kunna spela moderna och mer experimentella verk, som kräver andra ljud än vad orgeln idag klarar av.

Spelbordet blir en elegant skapelse med en yta av hårt trä som behandlas för att hålla sig fint länge. Utseendet kommer att anpassas till Hedvig Eleonora kyrkas historiska miljö.

Till spelbordet ingår ett antal nya högtalare, vilket gör att ljudkvaliteten och klangen i kyrkan kommer att bli mycket bättre än den varit hittills. Högtalarna kan också användas vid till exempel föredrag.

Spelbordet kommer att stå på ett podium med hjul. Det blir därför lätt att flytta, till skillnad från spelbordet vi lånat. Hjulen gör att orgeln kommer att kunna användas bättre även vid mindre mässor, begravningar och bröllop i Andreas-kapellet. Idag tvingas organisten sitta uppe på orgelläktaren och då hörs inte sången lika bra och organisten tappar kontakten med församlingen och prästen.

Ungefär så här kommer det att se ut när det nya spelbordet är på plats.
Ungefär så här kommer det att se ut när det nya spelbordet är på plats.

Tidsplan

När beställningen gjorts så tar det cirka 12 månader av gediget hantverk innan spelbordet är färdigt och kan levereras. Vi hoppas förstås att det går snabbt så vi slipper stå utan spelbord. Under tiden är ni välkomna att njuta av orgeln som den är. Sedan blir det stort firande när spelbordet invigs!

Beräknad tidsplan:

9 april – Insamlingen genom Kickstarter avslutas på Palmsöndagen.

26 april – Om vi når vårt Kickstarter-mål så kommer vi att fira detta med en mindre ceremoni och information om den nya orgeln i samband med den kostnadsfria lunchkonserten den 26 april. Du är givetvis inbjuden att närvara!

Maj 2018 – Invigning av spelbordet! Vi kommer få veta närmare datum för leverans och montering i samband med att kontraktet undertecknas. Alla Kickstarter-supportrar får givetvis löpande information.

Det nya spelbordet kommer att anpassas helt efter Hedvig Eleonoras unika piporgel.
Det nya spelbordet kommer att anpassas helt efter Hedvig Eleonoras unika piporgel.

Mål

Det kostar betydligt mer än 100 000 kr att köpa in ett spelbord. Tack vare en generös donation av Barbro Osher Pro Suecia Foundation samt en del andra gåvor så har insamlingen nått strax över 700 000 kr. Om vi når målet om 100 000 kr på Kickstarter så betyder det att vi har fått ihop hela handpenningen och kan göra beställningen!

När beställningen gjorts så tar det ungefär 12 månader innan spelbordet levereras. Det ger oss mer tid att samla in resten av summan genom kollekt, gåvor och intäkter från konserter. Men kanske kan du hjälpa oss att nå närmare full finansiering redan nu? Spelbordet kommer att kosta 2,5 miljoner kronor. För att finansiera hela spelbordet genom Kickstarter skulle vi behöva få in totalt 2 miljoner kronor (vilket inkluderar Kickstarters avgifter).

Så kan du bidra

För att kunna köpa in det nya spelbordet behöver vi ditt stöd. Som tack har vi tagit fram fina gåvor. Du kan bli en av de allra första som får den nya CD-skivan inspelad med spelbordet, exklusivt signerad av organist Ulf Norberg. Eller vad sägs om inbjudan till en VIP-konsert med orgeln - och en chans att önska din favoritlåt?

Kanske namnger du en av de här piporna?
Kanske namnger du en av de här piporna?

Namnge en pipa

Namnge en av orgelns pipor efter dig själv, din familj eller till minne av någon. Vill du att orgelns hjärta bokstavligt talat ska vibrera lite extra för dig? Då erbjuder vi dig möjligheten att namnge en pipa. Det innebär att du får namnge pipan, till exempel efter dig själv, din familj, ditt företag eller kanske till minne av någon. Det ger ingen äganderätt, men pipan kommer att spela till din ära i många decennier framåt.

Vill du namnge mer än en pipa?

Om du vill namnge mer än en pipa, välj den typ av pipa du vill namnge och öka donationssumman så den stämmer med antalet pipor du vill ha. Skicka oss sedan ett meddelande så löser vi det enkelt.

---

Om du som privatperson eller genom företaget är intresserad av att bidra med en större summa så ber vi dig kontakta kyrkoherde Sven Milltoft direkt, sven.milltoft@hedvigeleonora.se, 08-545 675 71.

Oavsett om du kan bidra med en liten eller stor summa, eller genom att dela den sida med dina vänner, så är vi mycket tacksamma!

Vi hoppas att få se dig på gudstjänster, konserter och vid allsången här i Hedvig Eleonora!

Om församlingens musikverksamhet

Spelbordet och orgeln i Hedvig Eleonora används i princip dagligen. Du kan höra orgeln vid högmässor och gudstjänster, och vid bröllop, dop och begravningar. Dessutom hålls i regel minst två orgelkonserter varje vecka, ofta med fritt inträde.

Församlingen har tre ordinarie organister: Ulf Norberg, Pär Fridberg och Ulrika Mjörndal. Ulf Norberg är den som spelar mest. Han är inte bara organist i församlingen utan även vid Konserthuset i Stockholm. Du kanske också hörde honom i TV när han spelade på Prinsessan Madeleines bröllop?

Orgeln spelar ofta tillsammans med någon av de sju körerna i Hedvig Eleonora, med sopran Ulrika Mjörndal eller med gästande sångare och körer. Sedan i höstas kompar orgeln även allsången på fredagar, då alla är välkomna att delta och sjunga oavsett förmåga.

Hedvig Eleonora har en lång tradition av konserter. Bland annat höll den världsberömda operasångerskan Jenny Lind en bejublad konsert här. Under åren har orgeln spelat allt från klassisk musik till pop, gospel och till och med techno.

Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm håller orgelkonserter med fritt inträde varje vecka.
Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm håller orgelkonserter med fritt inträde varje vecka.

 

Risks and challenges

Tillverkaren av spelbordet, Allen Organ Company, har tillverkat elektriska orglar ända sedan 1937 och är världskända för spelbord av högsta kvalitet. Allen Organ Company lämnar 10 års garanti på spelbordet från dag för slutbesiktning.

Organist Ulf Norberg har haft många och långa diskussioner med Allen Organ Company och deras svenska representant Jozsef Szaller. Detta gör att offerten är baserad på ett bra underlag. Offerten inkluderar förutom spelbordet även frakt, transportförsäkring, tull, moms, leverans och installation. Församlingen riskerar därför inte att kostnaden ändras.

Den dag då beställningen görs ska 30% betalas i handpenning. Sedan har församlingen 9-12 månader på sig att betala återstoden. Utöver Kickstarter tillfaller donationer, kollekt och intäkter från konserter orgelprojektet. Flera donationer och bidrag håller på att sökas. Om insamlingen får ihop pengar till handpenningen och kan göra en beställning, men ännu inte har medel för resten, så planeras församlingen tillfälligt täcka beloppet som orgelinsamlingen betalar av.

Vi har kontakter med Länsstyrelsen för att se till att spelbordets utseende passar den historiska miljön.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 25 or more About $3

  Bidra till spelbordet

  Du får löpande uppdateringar om insamlingen till spelbordet och en länk till en samling av de bästa orgelstyckena med församlingens organist Ulf Norberg.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  5 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 300 or more About $31

  Signerad CD

  Tackas som Kickstarter-supporter på orgelns webbsida.

  Få en CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  3 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About $52

  Signerad CD och Kickstarter-konsert

  Tackas som Kickstarter-supporter på orgelns webbsida.

  Få inbjudan för 2 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  6 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About $104

  Namnge en Mixtur-pipa

  Namnge en Mixtur-pipa! Mixtur-piporna är några av de allra mest använda piporna och spelas ofta flera tillsammans. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (om du inte vill vara anonym).

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 6 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 1,500 or more About $156

  Namnge en Flûte harmonique-pipa

  Namnge en Flûte harmoique-pipa! Den här pipan härmar en tvärflöjt. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (om du inte vill vara anonym).

  Få inbjudan för 2 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 3 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 2,500 or more About $260

  Namnge en Basun 16'-pipa

  Namnge en Basun 16'-pipa, som är populär vid pampiga stora satser. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (du får vara anonym).

  Få inbjudan för 2 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 2 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 5,000 or more About $520

  Namnge en Principal 16'-pipa

  Namnge en av de pedalstyrda Principal 16'-piporna som tillhör orgelns huvudstämmor och används så gott som dagligen. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (du får vara anonym).

  Få inbjudan för 2 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Få fem års medlemskap i Hedvig Eleonora vänförening, med inbjudningar till exklusiva medlemsevent.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 5 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 10,000 or more About $1,039

  Namnge en Bombarde 32'-pipa

  Namnge en av orgelns största Bombarde 32'-pipor. Pipan är det största av orgelns rörverk och ger basen kraft. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (du får vara anonym).

  Få inbjudan för 4 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Få fem års medlemskap i Hedvig Eleonora vänförening, med inbjudningar till exklusiva medlemsevent.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 3 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge SEK 15,000 or more About $1,559

  Namnge en Bourdon 32'-pipa

  Namnge en av orgelns största och mest kraftfulla Bourdon 32'-pipor. De utgör en del av orgelns djupaste bas och skapar ett starkt vibrerande ljud. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (du får vara anonym).

  Ta med din familj eller vänner på en exklusiv visning av orgeln då ni får höra din pipa spela. Församlingens organist Ulf Norberg spelar din favoritlåt och du får inspelningen skickad till dig som mp3-fil som minne.

  Få inbjudan för 8 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Få fem års medlemskap i Hedvig Eleonora vänförening, med inbjudningar till exklusiva medlemsevent.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 1 backer
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Select this reward

  Pledge SEK 25,000 or more About $2,599

  Namnge pipa Bourdon 32' C

  Namnge orgelns allra största pipa, den pedalstyrda Bourdon 32' C! Pipan utgör en del av orgelns djupaste bas och får kyrkan att dåna och vibrera när den används. Du får ett gåvobevis skickat till dig och blir tackad på orgelns webbsida, i församlingsbladet och i förteckningen över givare (du får vara anonym).

  Få VIP-inbjudan till invigningskonserten våren 2018 för 8 personer. Välj ett musikstycke som kommer att spelas under invigningskonserten (i samråd med Ulf Norberg). Du får sedan en inspelning av detta stycke skickat till dig som mp3-fil som minne. I samband med invigningen får du och dina gäster en exklusiv visning av orgeln och får även se din pipa och höra den spelas. Du får då även personligen signera din pipa.

  Få inbjudan för 8 personer till VIP-konsert som hålls exklusivt för Kickstarter-supportrarna.

  Få CD-skiva signerad av organist Ulf Norberg, inspelad under 2018 på det nya spelbordet.

  Du bidrar aktivt till ett nytt spelbord som ger en suverän lyssnarupplevelse och gör orgeln till Nordens största. Stort tack!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (27 days)