Share this project

Done

Share this project

Done
Een thematische reisgids over het communistisch erfgoed van Oost-Europa. Voor avontuurlijke reizigers én geïnteresseerde thuisblijvers.
108 backers pledged €3,830 to help bring this project to life.

About

€3,830

108

Een standbeeld voor kosmonaut Gagarin in Moskou. Verlaten bunkers in Tsjechië en Letland, of de vermaarde Joegoslavische Yugo, de auto die het altijd deed. Het zijn maar een paar voorbeelden van het communistische erfgoed dat nog door heel Oost-Europa te vinden is. Wij brachten het in kaart. In Het Oostblokboek beschrijven wij de bijzondere gebouwen, monumenten en andere objecten in zo'n twintig Oost-Europese landen waarin het communisme voortleeft.

Het boek verschijnt in het jaar waarin het 25 jaar geleden is dat de Muur viel en het voormalige Oostblok achter het IJzeren Gordijn vandaan kwam. Het Oostblokboek neemt de lezer mee op een reis langs de sporen van het communisme. Het is een historisch leesboek én een thematische reisgids. Per hoofdstuk ontdekt de lezer hoezeer de Oostbloklanden destijds van elkaar verschilden. We schrijven over het relatief welvarende Hongarije en het vrije Joegoslavië, maar ook over de  hermetisch gesloten gevangenis die Albanië was. Het boek is praktisch opgemaakt en dus handig voor wie onderweg is. Maar ook de thuisblijver kan ermee uit de voeten: het is informatief, vlot geschreven en rijk geïllustreerd door topfotografen als Jan Kempenaers, Jan Banning en Willem Poelstra.

In totaal werkten wij met zo'n dertig vrijwilligers twee jaar lang aan dit project. We hadden contact met tal van uitgevers. Uiteindelijk was er één die het aandurfde. Omdat de productiekosten van dit boek hoog zijn, betalen wij de vormgeving. Daarom doen wij nu een beroep op u.

Het boek verschijnt na de zomer bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, wordt 208 pagina's dik en zal €19,95 gaan kosten. Hieronder vast een voorproefje van het boek:

Hoe u kunt bijdragen aan dit boek en waarom deze crowdfunding ook u wat te bieden heeft

Dit is een erg duur boek om te maken. Het Oostblokboek staat vol met foto's die in kleur en op mooi papier zullen worden gedrukt. Bovendien is het met zorg vormgegeven. In deze moeilijke boekentijden kon onze uitgever dat niet allemaal betalen. We willen niet dat dit mooie boek aan kwaliteit inboet. Om die reden vragen wij mensen die geïnteresseerd zijn in Oost-Europa om een bijdrage.

Dat betekent niet dat wij donateurs niets te bieden hebben. In tegendeel. Allereerst bent u natuurlijk van harte uitgenodigd op de boekpresentatie, begin september in Amsterdam. Door het boek via deze crowdfunding te bestellen, maakt u het boek mede mogelijk. U krijgt een of meerdere exemplaren thuisgestuurd, indien gewenst gesigneerd door de twee samenstellers. Maar er is nog meer. Hieronder een greep uit het aanbod (een volledige overzicht staat in de rechter zijbalk).

Lezingen
Voor uw vereniging, bedrijf of vriendengroep kunt u een lezing krijgen van de auteurs van dit boek. Leer alles over het heden en verleden van Bulgarije (door Hellen Kooijman), Kosovo (Guido van Eijck), Wit-Rusland (Franka Hummels), Tsjecho-Slowakije (Filip Bloem), of de Baltische staten (Hans Hindriks). 

Foto's
Twee van de fotografen die zelf meewerkten aan dit boek stelden foto's beschikbaar voor deze crowdfunding. Willem Poelstra fotografeerde voor ons in Kosovo, Servië en Hongarije. Hij stelt een gesigneerde fine art-print (formaat 40x50 cm, gedrukt op digitaal bariet) beschikbaar. De foto is afkomstig uit zijn serie For Hanna (lees hier meer) en gemaakt in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. De Nederlands-Moldavische fotograaf Ilya Rabinovich fotografeerde in de Moldavische hoofdstad Chisinau en stelt enkele geprinte en gesigneerde foto's (formaat 20 x 30cm) beschikbaar.

Foto die Ilya Rabinovich maakte in het Museum ter ere van de tram- en trolleymedewerkers in Chisinau (Moldavië)
Foto die Ilya Rabinovich maakte in het Museum ter ere van de tram- en trolleymedewerkers in Chisinau (Moldavië)
Foto die Willem Poelstra maakte in Pristina (Kosovo), afkomstig uit de reeks 'For Hanna'
Foto die Willem Poelstra maakte in Pristina (Kosovo), afkomstig uit de reeks 'For Hanna'

Themareizen naar Bulgarije en Duitsland
Het Oostblokboek is een thematische reisgids. Zou het dan niet leuk zijn om met het boek in de koffer op pad te gaan? U kunt dit project steunen door een van onze reizen naar Bulgarije en voormalig Oost-Berlijn te boeken.

Bulgarije-kenner Hellen Kooijman neemt u mee op een vierdaagse stedentrip naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia, of een zevendaagse rondreis langs de steden Sofia, Lovetsj, Veliko Tarnovo en Plovdiv. Inclusief reis, overnachting in een echte 'Oostblokflat' en een exemplaar van het Oostblokboek.

Journalist en Duitsland-correspondent Bertus Bouwman neemt u mee op een vierdaagse reis naar Berlijn. Samen met hem, en met het Oostblokboek in de hand, leert u alles over de geschiedenis van de DDR. Ook hier geldt: inclusief reis, overnachting en een exemplaar van het Oostblokboek. 

Boezloedzja in Bulgarije (foto: Shutterstock)
Boezloedzja in Bulgarije (foto: Shutterstock)


Vermeldingen in het boek: uw naam of organisatie tegen de Muur
Draagt u en/of uw organisatie het Oostblokboek een warm hart toe en wilt u dat kenbaar maken in een boek dat dit najaar verschijnt bij een prominente uitgever? Dan kunt u een vermelding krijgen in het boek. Achterin bouwen wij namelijk een 'Muur' van stenen met daarop de vrienden van Het Oostblokboek. Op elke steen komt de naam te staan van de mensen of organisaties die dit boek mede mogelijk hebben gemaakt. De grootte van de steen is afhankelijk van uw bijdrage. Voor vragen kunt u een mail sturen naar guido.vaneijck@gmail.com.

Restanten van de Berlijnse Muur in de Amerikaanse stad Portland (foto: WikiCommons)
Restanten van de Berlijnse Muur in de Amerikaanse stad Portland (foto: WikiCommons)

Veelgestelde vragen over deze crowdfunding

Hoe kan ik bijdragen aan dit project?In de balk rechts ziet u ons aanbod. Staat er iets tussen dat u interessant vindt en in ruil waarvoor u dit project wil steunen? Klik dan op de groene knop rechts. Vervolgens kunt u aangeven hoeveel u bij wilt dragen. De rest wijst zich vanzelf. Zodra de crowdfunding succesvol is afgerond, verzenden wij de boeken, geven wij lezingen, en al dat andere waarop u heeft geboden. Mocht de campagne mislukken (wat natuurlijk niet gaat gebeuren), dan krijgt u automatisch uw geld teruggestord.

Wacht eens: jullie hebben al een uitgever, maar toch zijn jullie aan het crowdfunden?

Inderdaad, en dat zit zo. Wij maken een boek vol kleurenfoto's foto's, met veel zorg vormgeven, en op goed papier gedrukt. Dat heeft een prijs. Met onze uitgever zijn wij overeengekomen dat het boek uitgegeven kan worden als wij de vormgeefkosten betalen. Dit geld gaat dus niet naar de uitgever!

En zodra het geld binnen is trakteren jullie jezelf op een vakantie naar de Zwarte Zee?
Niet dus. Aan het boek werkten ongeveer twintig auteurs en fotografen mee. Die deden dat allemaal voor niets, en dat houden we zo. Royalty's uit de verkoop ontvangen wij pas als het boek écht als een trein gaat lopen.

Wat doen jullie als er meer geld binnenkomt dan nodig is om het boek te kunnen maken?
Wij zijn ervan overtuigd dat ook buiten Nederland mensen nieuwsgierig zijn naar het communistische erfgoed in Oost-Europa. Al het geld dat overblijft uit deze crowdfunding, uit de royalty's die wij wellicht krijgen, of dat wij krijgen van suikerooms die ons weten te vinden gaat linea recta de vertaalpot in. We mikken op een Engelse en Duitse vertaling.

Waarom kost het mij meer om jullie te steunen dan het boek in de boekwinkel te kopen?
Dit is de prijs inclusief verzendkosten en een kleine marge ten bate van de crowdfunding.

Wie zijn de mensen die dit boek schreven?
Dat zijn experts over (en uit) Oost-Europa. Het zijn journalisten, historici en fotografen; veel van hen zult u herkennen uit de krant, van de radio of als de auteurs of vertalers van boeken. Ze wonen of woonden allemaal in de landen waarover ze schrijven, of zijn daar vaak geweest. Onder hen Jan Willem Bos, Runa Hellinga, Olaf Tempelman, Jan Kempenaers, Ekke Overbeek, Joost van Egmond en Geert Groot Koerkamp. De samenstellers zijn Hellen Kooijman en Guido van Eijck.

Blijft het bij een boek alleen?
Zeker niet. Op www.oostblokboek.nl vindt u spoedig meer informatie. Ook zetten we hier objecten die het boek net niet gehaald hebben. Voor de meest indrukwekkende en mooiste beschrijvingen, achtergronden en foto's zult u echter het boek moeten lezen.

De Arbeider en Kolchozeboerin in Moskou (foto: Geert Groot Koerkamp)
De Arbeider en Kolchozeboerin in Moskou (foto: Geert Groot Koerkamp)
Monument voor het WO2 concentratiekamp Jasenovac in Kroatië (foto: Marko Krojac)
Monument voor het WO2 concentratiekamp Jasenovac in Kroatië (foto: Marko Krojac)

Wie maken Het Oostblokboek?

Samenstellers
Hellen Kooijman
Guido van Eijck

Auteurs
Filip Bloem
Jan Willem Bos
Bertus Bouwman
Daphne Damiaans
René Does
Joost van Egmond
Nils Grabinger
Geert Groot Koerkamp
Runa Hellinga
Hans Hindriks
Franka Hummels
Jeroen van Marle
Ekke Overbeek
Thijs Papot
Albana Shala
Marijn Speth
Olaf Tempelman
   
Fotografen    
Jan Banning
Frederik Buyckx
Nadezhda Chipeva
Nick Hannes
Jan Kempenaers
Marko Krojac
Willem Poelstra
Ilya Rabinovich

-------------------------------------------------------------------------------------

Kickstarter requires an English version of this crowdfunding campaigne. The following text is a Google translated summary of this page.

A statue of cosmonaut Gagarin in Moscow. Abandoned bunkers in the Czech Republic and Latvia, or the renowned Yugoslavian Yugo, the car that it always worked. These are just a few examples of the communist heritage that can still be found throughout Eastern Europe. In Het Oostblokboek (The Eastern Bloc Book) we describe the particular buildings, monuments and other objects in twenty Eastern European countries in which communism lives on.

The book will be published in the 25th year after the fall of the Berlin Wall fell. The Eastern Bloc Book takes the reader on a journey along the traces of communism in Eastern Europe. It is a both historical book and a thematic travel guide. In each chapter, the reader discovers how the Eastern bloc at that time differed from each other. We write about the relatively prosperous Hungary and liberal Yugoslavia, but also about the hermetically sealed of prison that Albania was. The book is practical and made to suit travelers. But also those who read it at their homes, have reason to enjoy the book: it is informative, well written and illustrated by photographers like Jan Kempenaers, Jan Banning and William Poelstra.

In total, we worked with thirty volunteers for two years on this project. We contacted numerous publishers. Finally, there was one who dared to take a chance. Because the production costs of this book are high, we pay for the book's design. Therefore, we now appeal to you.

The book will appear after the summer at the New Amsterdam publishing house, consists of 208 pages and will cost € 19.95.


Rewards

 • €5: You are our hero, friend and comrade.
 • €10: You will receive our eternal gratitude and are invited to the book launch in September.
 • €25: We will sent the book to your home with a donation. Donate € 25 for one book, € 50 for 2 books, € 70 for 3 books or € 90 for 4 books. You are also welcome at the book launch. If desired, the authors autograph your book(s).
 • €150: You get a special mention in the book as one of the patrons who made this book possible. You will also receive the book. € 200: You receive an autographed photo (fine art print size 40x50 com) Willem Poelstra, from the 'For Hanna' series he made in Kosovo. Willem also worked on the book.
 • €250: You get a prominent mention in the book and receive 2 books.
 • €350: You get a lecture from an expert on Bulgaria (Hellen Kooijman), Kosovo (Guido van Eijck), Belarus (Franka Hummels), the Baltic States (Hans Hindriks) or Czechoslovakia (Filip Bloem) for up to 20 people. Contact guido.vaneijck@gmail.com for larger groups.
 • €1000: You get a four-day trip along the communist heritage of the German capital of Berlin for two people (including travel and accommodation), led by journalist and Germany correspondent Bertus Bouwman. With the Eastern Bloc Book in your hand, you will learn all about the history of the GDR.
 • €1000: You get a four-day trip through the Bulgarian capital Sofia for two people (including travel and stay in a real 'Eastern Bloc Flat'). Under the guidance of Bulgaria expert Hellen Kooijman and the Eastern Bloc book in your hand you are going along the communist heritage of the Bulgarian capital.
 • €2000: You get a seven-day tour of Bulgaria (Sofia, Lovech, Veliko Tarnovo and Plovdiv) for two people (including travel and accommodation in a genuine Eastern Bloc Flat). Under the guidance of Bulgaria expert Hellen Kooijman and the Eastern Bloc book in your hand you are going along the communist heritage of the Bulgarian towns.

Risks and challenges

De financiering van de vormgeving is de laatste stap die gezet moet worden voordat het boek in september kan verschijnen. Wij vinden het belangrijk om nog dit jaar te verschijnen, omdat dit het jubileumjaar van de val van de Muur is. Alle teksten zijn geschreven, de foto's geselecteerd. Ook de vormgever is al met haar werk begonnen omdat wij geen vertraging willen riskeren.

Het secundaire doel van deze campagne is een eerste stap te zetten in de richting van een vertaling. Dit zal op de lange termijn een nieuwe uitdaging worden, aangezien wij nog niet in detail weten wie dit gaat doen en wat dit gaat kosten. Wij zijn echter vastbesloten hier werk van te maken, en ook onze uitgever heeft aangegeven met ons mee te denken. Als u dat wenst, houden wij u op de hoogte van de vorderingen. Houd ook www.oostblokboek.nl in de gaten.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge €5 or more About $6

  U bent onze held, vriend en strijdmakker.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge €10 or more About $11

  U ontvangt onze eeuwige dank en bent uitgenodigd op de boekpresentatie in september.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge €25 or more About $28

  U krijg het boek thuisgestuurd bij een donatie van €25 (u krijgt 1 boek), €50 (2 boeken), €70 (3 boeken) of €90 (4 boeken). Ook bent u welkom op de boekpresentatie. Indien gewenst signeren de samenstellers uw boek(en).

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  93 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge €90 or more About $102

  U krijgt een met zorg geprinte en gesigneerde foto (formaat 20 x 30cm, fotopapier) van de Nederlands-Moldavische fotograaf Ilya Rabinovich, die aan het boek heeft meegewerkt. Daarnaast krijgt u het boek thuisgestuurd en bent u welkom op de boekpresentatie.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 3 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge €150 or more About $170

  U krijgt een speciale vermelding in het boek als een van de mecenassen die dit boek mede mogelijk hebben gemaakt. U ontvangt daarnaast het boek. (zie toelichting)

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 5 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge €200 or more About $226

  U krijgt een gesigneerde foto (fine art-print formaat 40x50 com) van Willem Poelstra, uit de serie For Hanna die hij in Kosovo maakte. Willem werkte ook mee aan het boek.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge €250 or more About $283

  U krijgt een prominente vermelding in het boek en ontvangt 2 boeken. (zie toelichting onderaan)

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge €350 or more About $396

  U krijgt een lezing van een expert over Bulgarije, Kosovo, Wit-Rusland, de Baltische staten of Tsjecho-Slowakije voor maximaal 20 mensen. Neem contact op met guido.vaneijck@gmail.com voor grotere groepen.

  Less
  Estimated delivery
  0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge €1,000 or more About $1,132

  U krijgt een vierdaagse trip door de Bulgaarse hoofdstad Sofia voor twee personen (inclusief reis en overnachting in een echte ‘Oostblokflat’). Onder begeleiding van Bulgarije-kenner Hellen Kooijman en met het Oostblokboek in uw hand gaat u langs het communistische erfgoed van de Bulgaarse hoofdstad.

  Less
  Estimated delivery
  Limited 0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Select this reward

  Pledge €1,000 or more About $1,132

  U krijgt een vierdaagse trip langs het communistisch erfgoed van de Duitse hoofdstad Berlijn voor twee personen (inclusief reis en overnachting) onder leiding van journalist en Duitsland-correspondent Bertus Bouwman. Met het Oostblokboek in de hand leert u alles over de geschiedenis van de DDR.

  Less
  Estimated delivery
  Limited 0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 11. Select this reward

  Pledge €2,000 or more About $2,263

  U krijgt een zevendaagse rondreis door Bulgarije (Sofia, Lovetsj, Veliko Tarnovo en Plovdiv) voor twee personen (inclusief reis en overnachting in een echte Oostblokflat). Onder begeleiding van Bulgarije-kenner Hellen Kooijman en met het Oostblokboek in uw hand gaat u langs het communistische erfgoed van deze Bulgaarse steden.

  Less
  Estimated delivery
  Limited 0 backers
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (30 days)