Share this project

Done

Share this project

Done
Sagospelet Äventyr är en del saga, en del rollspel, en del lek. Nu med sin största satsning någonsin för alla mellan 5-99 år.
341 backers pledged SEK 239,252 to help bring this project to life.

About

Sagospelet Äventyr: Välkommen till Masona project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 239,252

341

Sagospelet Äventyr är ett rollspel för hela familjen där ni tillsammans berättar sagor och där barnen får vara hjältarna. Med lite äldre syskon kan barnen spela själva. 

Sagospelet Äventyr har särskilt fokus på de yngre barnen (5-12) men fungerar också bra för att spela med rollspelsnybörjare i alla åldrar. Det är lätt att komma igång, men för dig som är veteran har vi också lagt till ett antal frivilliga tilläggsregler som du kan använda för att ge spelsystemet mer djup. Vi vet att det varit efterlängtat hos många som redan spelat Äventyr ett par år. 

Det största projektet i Kickstartern är världen Masona, där Sagospelet Äventyr äger rum. Från Fantasins Källa i väster till Slukhålet i öster finns allt från de magiska klockmakarna och undervattensstaden Atlantis, till de mer primitiva stammarna längst i öster i Bronskejsarens rike, där magin har slutat fungera. De två delarna ger dig en scen för alla dina sagor. Både Västanhavet och Österlanden innehåller beskrivningar av platser, massor av stoff till sagor och förunderliga monster. Vi siktar dessutom på att lansera en A2-karta över hela världen.

Samtidigt gör vi också en satsning på aktiviteter utanför själva rollspelet. Sagospel är inte bara att berätta sagor ihop. Därför hittar du i den nya utgåvan både recept från Masona, förslag på lekar och aktiviteter för att gestalta olika delar av sagorna och annat. Dessutom ger vi ut en aktivitetsbok kallad "Sagopyssel".

När vi skapar sagor tar vi tar avstamp i läroplanerna för förskola, fritidshem och grundskola och vi har alltid ett perspektiv för att göra sagorna så jämställda som möjligt. 

Hedvig har för övrigt rätt, prinsessor har bonus på att slåss med svärd i Sagospelet Äventyr.

Den här Kickstartern är lite av en nystart för hela Sagospelet som firar fem år i år. Vi vill nå ut både till föräldrar från spelargenerationen som nu fått egna barn, men även till dig som är förälder och nyfiken på hur sagoberättandet kan bli mer levande. Det är därför vi släpper flera olika produkter i den här Kickstarterkampanjen.

Missa inte också att vi ger ut gratis pdf-äventyr varje månad ända fram till maj 2018. De två första numren finns redan ute på vår webbplats. Om du inte skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev gör du det på http://sagospeletaventyr.se/nyhetsbrev

Regelbok

Här är det tänkt att du ska få massor av nya tips, omarbetade regler, fördjupningar och kom-igång-hjälp. Regelboken är den självklara starten på dina magiska äventyr. Boken innehåller allt du behöver för att komma igång utom fantasi och en tiosidig tärning (eller en kortlek som substitut), inklusive ett helt nytt kapitel för dig som är förälder och för dig som är Sagoberättare, med tips på hur du använder utelek och innelek som naturliga delar i ert sagospel.

Den nya regelboken kommer ta klivet upp från A5 till G5 i format och är 17*24 cm i måtten och hela 128 sidor, mer än 50% mer material än den tidigare.

Västanhavet

I väster är saga och fantasi i fokus och temat är anpassat för den yngre delen av publiken. Här kan du undvika våldselement i sagorna genom tips i sagorna och med barnens kreativa lösningar. De östra delarna av världen drar sig mot mer traditionell fantasy och är riktad mot de äldre barnen som vill börja spela själva eller som vill ha lite mer komplexa äventyr. Här lägger vi dessutom till Expertregler för den som vill ha lite mer kött på benen.

Västanhavet omfattar hela övärlden med ön Alea Masona i centrum. Där är hjärtat i Sagospelet och där härskar drottning Paulina i Drottningborg. I söder finns piratriken, djupa djungler och ju längre västerut du färdas, desto starkare blir magin. Nära fantasins källa finns de mest fantasifulla väsen du kan möta och dina tankar kan ta fysisk form. När du ser den första av fyrarna i Andante är det dags att vända skeppet för närmre kan ingen hjälte färdas. 

I den västra världsboken ligger fokus på fantasi och allt är möjligt. Det är lättsamt och roligt och spännande. Målgruppen är Äventyrs ursprungliga, 5-12 med fokus på den yngre halvan av spelare. Monstren är lite mindre läskiga och du kan oftast undvika konflikter med list och klurigheter. Välj själva om ni vill sagospela långt i väster där magi och fantasi flödar fritt, eller längre in mot centrala Masona med mer traditionell fantasymiljö.

Österlanden

Österlanden omfattar den norra kontinenten och hela den stora östra landmassan som täcker en stor del av ytan på Masona. Här är målgruppen de lite äldre barnen och ungdomarna som kanske vill spela själva också (även om det naturligtvis går att utforska dem som du vill även för de yngre!). Miljön är mer traditionell fantasy i norr och vid kusten på den östra landmassan. Ju längre österut du kommer, desto mognare tematik. 

Du väljer själv den del av världen som passar ditt spel. Hitta på allt själv eller använd världen som en grund för dina egna sagor. Varje världsbok är fullspäckad med sagoförslag, monster, platser och nya spännande delar i mysteriet Masonas dunkla urhistoria.

Båda böckerna är på 96 sidor vardera, i G5-format (17*24 cm). Bilderna du har ovan är work-in-progress, pågående skisser. EDIT: Pga ert stora stöd har extramålet +16 sidor låsts upp. Böckerna är 112 sidor vardera.


Sagopyssel

Aktivitetsboken är på 32 sidor och i A4-format. Här hittar du helt nya illustrationer att färglägga, men också kluriga pyssel med labyrinter, rita-ditt-eget-monster och andra spännande aktiviteter. Kul för alla barn (och kanske några vuxna också ;)


Karta över Masona (A2)


Denna karta i A2 (vikt till A5 vid leverans) skapas av Imaginary Maps och föreställer hela den magiska världen Masona, från fyrarna i Andante till Slukhålsslätten. Den vackra kartan ger dig massor av inspiration kring de olika delarna av världen. 

Adoptera en hopping 

Det finns en backarnivå där du utöver alla spelsaker får den här skönheten. Vår illustratör Richard Svensson gjuter dessa i plast och handmålar varje Hopping, som är cirka 8-9 cm hög. Hoppingen är ett favoritmonster bland många unga och nu kan du få adoptera ett av dessa fantastiska, hjärtvärmande små monster, komplett med certifikat och allt.

Backarnivåer

Tilläggsköp (Add-ons)

Du kan köpa till följande genom att lägga på mer pengar på din backning än nivån kräver. Du kommer i en enkät efteråt få definiera hur de extra pengarna är tänkta att användas. Följande möjligheter finns:

 • Kartan i A2 för 100kr
 • Regelbok för 200kr
 • Sagopyssel för 40kr
 • Västanhavet för 150kr
 • Österlanden för 150kr
 • Atlantis för +125kr
 • Riddare och hjältedåd för +125kr
 • Trolldom för +125kr
 • Paket med alla tre (Atlantis, Riddare & Hjältedåd, Trolldom): +300kr 
 • Box med tärningar: +50kr (För dig som backar på någon av de lägre nivåerna, där box inte ingår, men ändå vill köpa till boxen (kanske för att du inte vill ha karta eller pysselböcker). Max 1 per användare och bara om du inte redan har box i din nivå)
 • Bonushopping för 100kr (för den som redan backar på nivån Hopping, kan man lägga till 100kr för en extra hopping om man har fler barn. Lägg till 100kr per extra hopping. OBS - enbart tillgänglig för den som redan backar på en nivå där man får en Hopping.
 • Monsterboken: Du kanske undrar var Monster tagit vägen, Sagospelet Äventyrs mest populära bok. Den är slut i lager och vi vill helst göra en helt ny, med lika mycket kärlek som vi lagt på regelboken. Vi fick ändå prioritera någonstans och Monsterboken är planerad att produceras så fort vi är klara med Regelböcker och Världsböckerna. 

Stretch goals (extramål)

Med huvudmålet uppnått har vi nu en lång och spännande lista med extramål framför oss. Här ser du våra stretch goals (vi försöker hinna med att uppdatera så snart vi kan). 

Butiker

Om du driver en butik och vill stötta vår kampanj är det bästa om du bara hör av dig till bjorn@eloso.se så ordnar vi en lösning som fungerar för dig. Vi vill gärna komma i kontakt med butiker som ser vårt nya koncept och tycker det verkar intressant.

Risks and challenges

Det finns alltid risker i alla projekt, men med alla pusselbitar redan på plats är den stora risken egentligen bara att någon blir sjuk en längre tid eller något tekniskt i produktionen skapar förseningar. Vi förutser inga möjliga avbrott eller liknande. Det allt hänger på är hur lyckad Kickstartern blir.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 6

  Supporter

  Du stöttar Sagospelet Äventyr och vill gärna se oss lyckas, men spelar kanske inte själv utan bidrar för att vi ska lyckas. Du har vårt innerliga tack för ditt stöd!

  Less
  Estimated delivery
  5 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 200 or more About US$ 21

  Sagospelare

  Du får den nya regelboken för Sagospelet Äventyr med 128 sidor ren glädje!

  Includes:
  • Regelboken
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  31 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 300 or more About US$ 32

  Sagoberättare

  Du får den nya regelboken för Sagospelet Äventyr med 128 sidor ren glädje samt ett exemplar av äventyrsmiljön Atlantis så du kan skapa dina egna äventyr.

  Includes:
  • Regelboken
  • Äventyrsmiljön Atlantis (A5)
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  19 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 350 or more About US$ 37

  Virtuell äventyrare

  Du får den nya regelboken och Masonas världsböcker Västanhavet och Österlanden som PDF. Du får inga fysiska produkter och inte heller några stretch goals som är fysiska.

  Includes:
  • Regelboken (PDF)
  • Västanhavet (PDF)
  • Österlanden (PDF)
  Less
  Estimated delivery
  2 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About US$ 52

  Äventyrare

  Du får både den nya regelboken och de nya världsböckerna Västerhavet och Österlanden fysiskt och som PDF. Dessutom får du ett startkit med fyra färdiga äventyrare och en liten minisaga för dig som är helt ny, både fysiskt och som PDF.

  Includes:
  • Regelboken
  • Västanhavet
  • Österlanden
  • Regelboken (PDF)
  • Västanhavet (PDF)
  • Österlanden (PDF)
  • Startkit Väst (4 figurer+miniäventyr)
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  24 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 600 or more About US$ 63

  Drake

  Du får allt som Äventyraren får, men även den vackra A2-kartan över Masona och pysselboken. Du får också automatiskt tillgång till alla upplåsta stretch goals som är kostnadsfria och ditt namn i världsboken med ett tack.

  Includes:
  • Regelboken
  • Västanhavet
  • Österlanden
  • Regelboken (PDF)
  • Västanhavet (PDF)
  • Österlanden (PDF)
  • Startkit Väst (4 figurer+miniäventyr)
  • Världskarta Masona
  • Sagopysselbok
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  114 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 800 or more About US$ 83

  Samlare

  Som Drake, men du får även ett ex vardera av Atlantis, Riddare & Hjältedåd och Trolldom.

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • Äventyrsmiljön Atlantis (A5)
  • Riddare & Hjältedåd
  • Trolldom
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  91 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 900 or more About US$ 94

  Hopping

  Som Drake, men du får även en unik figur av en Hopping, ett konstverk skapat av Richard Svensson. Hoppingen är cirka 10 centimeter hög och du kan se en ungefärlig bild på den i texten för kampanjen. Alla Hoppingar är unika och kommer med ett namncertifikat och adoptionspapper. Om du vill kan du få mer än en hopping (om du har flera barn). Lägg till 100kr extra per ytterligare Hopping du vill ha.

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • Handmålad Hoppingfigur
  • Adoptionspapper för din Hopping
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 8 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 9. Select this reward

  Pledge SEK 3,000 or more About US$ 311

  Dioramasaga

  Som Drake, men vi skapar dessutom en helt egen saga åt dig som byggs upp med byggklossar från känt varumärke, precis som Sagospelet Äventyr brukar spelas på eventet Nordsken. Du får hela paketet hem till dig med klossar, figurer och allt. Missa inte chansen att få en helt unik saga, bara för dig. Du får givetvis ha önskemål innan vi skriver sagan. Du får ditt paket med klossar och äventyr separat. Du får även en unik Hopping (se backernivån ovan) tillsammans med ditt paket med klossar.

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • En egen saga, komplett med klossar för att bygga upp miljöer.
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 1 backer
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 10. Reward no longer available

  Pledge SEK 700 or more About US$ 73

  Hjälte

  Som Drake, men du får även namnge en hjälte i världsboken som vi skapar en ansiktsbild och kort text för med hjälp av din feedback. Hjälten kan sedan förekomma i sagor och berättelser från Masona.

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • Namnge en hjälte
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 24 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 11. Reward no longer available

  Pledge SEK 900 or more About US$ 94

  Samlarhjälte

  Du får allt som Samlaren får, men får dessutom en Hjälte som du kan namnge i enlighet med beskrivningen av Hjälte.

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • Riddare & Hjältedåd
  • Äventyrsmiljön Atlantis (A5)
  • Trolldom
  • Namnge en hjälte
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 8 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 12. Reward no longer available

  Pledge SEK 1,000 or more About US$ 104

  Prinsessa/Prins

  Som Drake, men du får namnge en prinsessa eller prins i ett eget litet rike i Masona som beskrivs i världsboken på minst en helsida. Du får en bild i helfigur på din härskare, en beskrivning av riket och en seriestripp med din kunglighet i huvudrollen, tecknad av Richard Svensson. Du får också ett certifikat som verifierar att du är en ädling av Masona.

  (namnet ska godkännas av Julia och Daniel så det passar för Äventyrs publik. Det går bra med fantasikaraktärer men även att skicka foto på en verklig person som Äventyrifieras och blir prinsessa eller prins)

  Includes:
  • Allt som Draken får
  • Ett eget prins- eller prinsessrike
  • Bild på din prinsessa/prins
  • Seriestripp
  • Certifikat som ädling
  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 10 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (40 days)