Share this project

Done

Share this project

Done
Kalle är en ung man med Williams syndrom som lever för att förverkliga sina drömmar. Den här boken är en sådan dröm.
146 backers pledged SEK 87,760 to help bring this project to life.

About

Kalle och hans drömmar project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 87,760

146

Short English version below.

Karl Vidar Mohammar är en ung man med Williams syndrom. Han är fenomenal på att förverkliga sina drömmar. Stora som små. Den här boken är en sådan dröm.

Den nionde maj 2014 klockan 15.08 fick jag följande sms från Kalle: 

”Hej det är kalle jag behöver Din hjälp jag vil skriva en bok titeln är Drömen att flyta till ett grupboende.” 

Och det blev ett manus med titeln ”Kalle och hans drömmar.” Det är en bok om en synnerligen klok och inspirerande ung människa som har en sällsynt diagnos med namnet Williams syndrom. I boken berättar Kalle om sitt liv, sin längtan och om vikten av att följa sina drömmar. Boken kommer att illustreras med många fina och berörande bilder tagna av fotograf Emma Mattsson, som har följt Kalle under ett helt år.

Kalle och andra med Williams syndrom är ofta befriade från att följa sociala normer, måsten och föreställningar som ofta hindrar oss ”normala" från att göra det vi allra helst vill och drömmer om. Där har Kalle mycket att lära ut.  

Boken speglar också hur det kan vara att leva med ett sällsynt syndrom, om att vara annorlunda i en tid då alla helst ska vara stöpta i samma form. 

Kalle och hans drömmar är en bok vars syfte är att lyfta fram och bredda vår förståelse för hur det är att vara människa. I det här fallet en människa som anses annorlunda, inte "normal". Att lyssna till alla människors erfarenheter, kanske i synnerhet till den som anses annorlunda, öppnar nya dimensioner och ger oss ny kunskap om livet. Kanske kan det till och med göra oss alla till lite bättre människor.

Kort fakta om Williams syndrom: 

Det föds ungefär 5-10 barn med Williams syndrom i Sverige varje år. Personer med syndromet saknar en liten bit av kromosom nummer sju vilket medför en funktionsvariation. Många med Williams syndrom är mycket sociala och behöver nära och kontinuerliga sociala kontakter för att må bra. Personer med diagnosen har ofta en stor verbal förmåga. De uttrycker sig mer avancerat än de själva förstår. Det leder till att personer med syndromet ofta tros klara av mer än de i själva verket gör. Dessa överkrav leder till oro, ängslan och depression hos den med Williams syndrom, som alltid vill vara till lags och göra sitt bästa. Väldigt många med Williams syndrom är mycket musikaliska. Har man Williams syndrom behöver man med största sannolikhet extra hjälp och stöd under hela livet.

Vår ambition med boken är:

1. Att Kalles dröm om en bok blir verklighet. Han längtar efter att få berätta om sitt liv. Dessutom vill han ha ett stort releaseparty för sig och alla sina vänner - han har många. 

2. Att sprida kunskap om Williams syndrom och skapa förståelse och intresse för hur det kan vara att leva med en diagnos.

3. Att öppna dörrar, ge nya synvinklar och på så sätt skapa en lite bättre värld där alla människor har samma värde oavsett diagnos, hudfärg, kön och så vidare. 4. Att bidra till att bryta ner normalitetsbegreppet som delar in oss människor i fack och hindrar och begränsar utveckling i alla former. Jag säger som Kalle: ”Det är många som längtar efter boken, för det är en viktig bok."

Milena Bergquist, Öllövsstrand 10/5 2018

Kalle is a young man with Williams syndrome, a rare diagnosis which brings with it certain disabilities. But that doesn’t stop Kalle. He is an expert in making his dreams come true. This book is such a dream. The book is about Kalle, about being different in a world where conformity is the rule. It’s a book about longings, about being a human being. We can learn a lot from Kalle.

Risks and challenges

Om vi lyckas med finansieringen kan vi inte se några stora hinder för att projektet ska bli verklighet. Vi har noga undersökt möjlighet och kostnader för att trycka boken och det finns en stor passion och vilja både hos Kalle och hos oss andra i projektet att detta ska bli verklighet.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About $5

  Ditt namn på hemsidan

  Ditt namn kommer med på listan över sponsorer på Kalles hemsida.

  Less
  Estimated delivery
  27 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 250 or more About $27

  Signerad bok

  Du får ett signerat exemplar av boken och ditt namn kommer med på listan över sponsorer på Kalles hemsida.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  51 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 400 or more About $43

  Releaseparty och signerad bok

  Du får en inbjudan till releasepartyt och en signerad bok. Ditt namn kommer också med på listan över sponsorer på Kalles hemsida.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  34 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About $108

  Ditt namn i boken, releaseparty och bok

  Ditt namn kommer med på en lista över sponsorer på en separat sida i boken och på Kalles hemsida. Du får också en inbjudan till releasepartyt och en signerad bok.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only European Union
  23 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (30 days)