Share this project

Done

Share this project

Done
Det finns många exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön. Det är dags att vi börjar prata om det.
Det finns många exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön. Det är dags att vi börjar prata om det.
145 backers pledged SEK 95,925 to help bring this project to life.
Last updated

About

Bok om dokumenterade mirakler project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound
 • Off
  • English

Bok om dokumenterade mirakler

SEK 95,925

145

Målet är uppnått! Vad händer nu?

Insamlingen har passerat 80 000 kronor, vilket innebär att boken definitivt kommer bli av. Jag kan inte nog tacka er som gjort detta möjligt. Det är helt fantastiskt att få så många människors förtroende och att vara del av en rörelse som längtar efter en sådan här bok.

Betyder detta att insamlingen är över? Inte alls! Det går fortfarande hur bra som helst att ge ända fram till 4 maj. Varje ny givare kommer få de utlovade belöningarna i relation till nivån på gåvan. Den enda skillnaden jämfört med förut är att nu vet vi att kampanjen inte slutar i ett tråkigt antiklimax, utan boken kommer faktiskt att bli verklighet.

På jakt efter mirakel

Mitt namn är Micael, och jag tror att mirakler sker idag. Inte främst för att min religion säger att jag ”måste” tro på det, eller att jag har upplevt märkliga saker personligen - även om det förstås spelar in. Nej, den främsta anledningen till att jag tror på mirakler är för att jag har sett hållbara bevis för dem.

När jag har pratat med andra om detta har det varit svårt att övertyga dem. De dokumenterade helanden jag har studerat är svårtillgängliga och utspridda i många olika källor. Jag har länge velat kunna hänvisa till en enda bok som samlade exempel på de mest väldokumenterade, oförklarliga bönesvar vi känner till, och som visar varför det inte kan avskrivas som placebo eller skrönor.

En sådan bok finns inte idag. Så jag har beslutat att försöka skriva en sådan själv.

Hög standard på dokumentationen

Jag vill i min bok samla de mest högkvalitativa dokumenterade mirakler jag kan hitta. Det innebär mätbara förändringar efter bön som det saknas någon vetenskaplig förklaring till. Jag kommer fokusera på helande och leta efter exempel på när läkare har konstaterat att någon är sjuk, att de inte kan botas medicinskt och att de efter bön blivit friska på ett för vetenskapen oförklarligt sätt. Jag kallar dessa händelser för VOTEB - Vetenskapligt Oförklarliga Tillfrisknanden Efter Bön.

VOTEB kan inte förklaras med placebo eller psykosomatiska effekter, för då hade de inte varit vetenskapligt oförklarliga. Jag vill samla fall som både är så häpnadsväckande och väldokumenterade att ateismen kräver mer tro än kristendomen.

Jag vill också svara på invändningar såsom:

- Bryter inte mirakler mot naturlagarna? 

- Varför sker mirakler inom andra religioner? 

- Beror inte detta på naturliga fenomen som vi bara ännu inte har upptäckt? 

- Varför helar Gud vissa men inte andra?

De bästa källorna

Jag vill ta mig an den bästa litteraturen på området för att bygga en så stark grund som möjligt. Craig Keeners Miracles på 1 100 sidor, Candy Gunther Browns Testing Prayer utgiven på Harvard University Press och nytryckta The Case for Miracles av Lee Strobel är några exempel på böcker om dokumenterade mirakler som jag noggrant kommer gå igenom.

Jag kommer även läsa litteratur om vetenskapsfilosofi, David Humes argument mot mirakler, naturalism, medicinsk diagnostik och karismatisk teologi för att kunna placera de dokumenterade tillfrisknanden jag finner i rätt kontext.

Jag ser även fram emot att intervjua människor som har upplevt helanden och deras anhöriga, läkare, vetenskapsmän, filosofer och teologer. Jag vill att boken ska ha tyngd, samtidigt som jag strävar efter att paketera det på ett lättillgängligt sätt som många kan ta till sig.

Vad andra säger

”Jättespännande och högintressant bok som Micael Grenholm nu kommer att jobba med. Vi tror på en Gud som lever och är verksam i vår värld idag, och det kan skrivas ner och rapporteras.” - Stefan Swärd, pastor och författare till Inte utan korset.

”Jag kan verkligen rekommendera den kommande boken, och Micael Grenholm vet jag av gammal erfarenhet är en väldigt duktig författare.” - Simon Ådahl, evangelist och författare till Den oväntade resan.

”Den här boken är så viktig, den behöver verkligen skrivas. När jag skrev min egen bok om mirakler på 1 100 sidor gjorde jag ett grundarbete. Jag insåg, och skrev i den boken, att vad vi verkligen behöver är medicinsk dokumentation.” - Craig Keener, professor och författare till Miracles: The Credibility of the New Testament Accounts.

Foto: Kristina Sandin
Foto: Kristina Sandin

Vem är jag?

Jag är en kristen skribent, evangelist och debattör som bor i Uppsala. Jag har en teol kand från Johannelund och en fil kand i freds- och utvecklingsstudier från Uppsala Universitet. Tillsammans med Stefan Swärd har jag skrivit Jesus var också flykting, och senare i år släpps monografin Charismactivism på Ettelloc Publishing i New York.

Sedan åtta år tillbaka evangeliserar jag veckovis ute på gatorna. Jag är även engagerad som skribent och föreläsare för Svenska apologetiksällskapet (SAS) och brinner för att försvara kristen tro i debatter och samtal med människor av annan tro. I höstas talade jag på den årliga konferensen för SAS om dokumenterade mirakler som argument för Guds existens, och nämnde där att jag vill skriva en bok. Nu blir boken äntligen verklighet!

Hur du kan hjälpa till

Min bön och förhoppning är att boken ska vara till uppmuntran och hopp för dem som redan tror, och en ögonöppnare och inbjudan för dem som ännu inte tror. Be gärna med mig att boken får nå dem som behöver den och att den Helige Ande inspirerar skrivandet.

Jag uppskattar också om du vill berätta för andra om detta projektet och sprider ordet om att det finns dokumenterade mirakler! Det är dags att vi bryter tystnaden om att Gud är levande och verksam i vår värld. ”Om dina väldiga gärningars makt skall man tala, och din storhet skall jag förkunna.” - Ps 145:6.

Om du vill tipsa om någon som blivit frisk efter bön och läkarna saknar förklaring, fyll i det här formuläret.

Jag behöver även hjälp med att finansiera projektet - det är därför du läser detta på Kickstarter! Ditt stöd betyder oerhört mycket för mig, det gör att jag kan fokusera på det här projektet under resten av året utan att behöva oroa mig för hur hyran ska betalas. Som tack för att du ger en gåva vill jag ge lite tillbaka!

I sann Kickstarteranda vill jag nämligen belöna er som stöttar projektet med olika godbitar. Självklart finns ett signerat exemplar av boken med bland belöningarna, tillsammans med ”behind the scenes”-uppdateringar under resans gång, djupgående fallstudier av oförklarliga tillfrisknanden som inte får plats i boken, att ditt namn används som ett filosofiskt exempel i den, med mera!

Mer info om detta finns i högerspalten. Observera att gåvonivåerna är högre än det faktiska värdet på belöningarna - detta för att gåvorna inte bara ska gå till att bekosta belöningarna utan även själva skrivandet av boken.

Om du vill ge via Swish istället går det alldeles utmärkt! Skicka till 0730 35 05 27 och märk gåvan med "Mirakler".

Vad pengarna går till

Jag är djupt hedrad över att ha mottagit ett stipendium från Kristna Publicistförbundet på 20 000 kronor för att realisera detta bokprojekt. Tillsammans med de insamlade medlen från denna Kickstarter kommer jag om allt går väl kunna skicka ett färdigt manuskript till förlaget innan året är slut.

Research - 30 000 kr 

Inköp av litteratur | Intervjuer | Läsning

Skrivande - 30 000 kr

Knapprande på tangenter | Dricka thé | Klappa katt

Belöningar - 25 000 kr 

Inköp av böcker till förlagspris | Porto | Resor

Administrativa avgifter - 8 000 kr 

Kickstarter | Hemsida

Oväntade kostnader - 7 000 kr

Vad händer om ni det kommer in ännu mer pengar via Kickstartern? Det skulle ge mig möjlighet att:

- göra bättre research med fler intervjuer;

- sprida ordet om boken med annonser och kampanjer;

- föreläsa och debattera bokens innehåll gratis i sammanhang som inte har så stor budget;

- fixa en ordentlig releaseturné när boken släpps!

Risks and challenges

Det finns många utmaningar att ta hänsyn till i ett sådant här projekt. Ett är att vara konsekvent. I journalistikens värld brukar man skoja: ”Om du har en riktigt bra historia, kolla inte upp den.” Jag tänker göra det motsatta. Jag vill återvända till dokumenterade helanden jag tidigare hört om och granska om det verkligen stämmer. Jag vill ringa upp läkare som jag läser om i litteraturen och dubbelkolla att de står fast vid att något oförklarligt har skett.

Jag är medveten om risken att inte vilja kolla upp en riktigt bra historia, att godtroget lita på allt jag läser. Men för att detta ska vara ett kraftfullt argument för Guds existens måste det vara väl underbyggt. Utmaningen ligger i att jag ska vara lika skeptisk som den mest inbitna ateist under granskningens gång, för att sedan kunna presentera riktigt starka belägg för att mirakler sker idag.

En annan utmaning ligger i att bli klar i tid. Jag är en mångsysslare med många järn i elden, men har redan börjat skära ner på annat för att kunna prioritera skrivandet. Genom att sätta upp delmål och genom att ha en kontinuerlig dialog med förlaget hoppas jag kunna lägga upp mina veckor väl så att projektet inte drar ut på tiden.

Det här är första gången jag gör en Kickstarter. Det känns spännande men också nervöst. Som ni kanske vet funkar Kickstarter så att om vi inte når insamlingsmålet 4 maj så betalas inga pengar ut. Vilket är jättebra för er - ni slipper bränna stålar på sånt som inte blir av - men det gör det hela lite extra pirrigt för mig. Jag hoppas verkligen att vi är tillräckligt många som ser värdet av en sådan här bok för att vi ska komma ända i mål!

Om du kan tänka dig att stödja, sprida och be för detta blir jag verkligen otroligt glad! Min bön är att denna bok ska få ära Gud och uppmuntra både kristna och ickekristna att söka hans kraft och kärlek.

Gud välsigne dig!

Micael

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 50 or more About US$ 6

  Supportern

  Uppdateringar under resans gång om människor jag möter och mirakler jag upptäcker.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 100 or more About US$ 11

  Tjuvkikaren

  Det ovanstående plus att du får tidig tillgång till de två viktigaste kapitlen: om dokumenterade tillfrisknanden efter bön och varför det inte håller att skylla det på okända naturliga processer.

  Less
  Estimated delivery
  10 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 200 or more About US$ 21

  Dokumenteraren

  Allt ovanstående plus en elektronisk kopia av VOTEB-dokumentet som innehåller alla exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön som jag stöter på.

  Less
  Estimated delivery
  7 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 300 or more About US$ 31

  Läsaren

  Allt ovanstående plus ett signerat exemplar av boken!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  65 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About US$ 52

  Klubbmedlemmen

  Allt ovanstående plus ditt namn längst bak i boken och exklusiva utdrag från intervjuer med forskare, läkare och människor som blivit friska.

  Less
  Estimated delivery
  30 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About US$ 104

  Evangelisten

  Allt ovanstående plus en extra bok att ge bort och personlig rådgivning från författaren om hur vi kan tala om mirakler med skeptiker.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  10 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 7. Select this reward

  Pledge SEK 2,000 or more About US$ 207

  Karaktären

  Allt ovanstående plus ett särskilt tack i förordet och ditt namn blir ett filosofiskt exempel i boken! Såsom ”Ett mirakel är exempelvis att Sarah ber om att få en fluffig hundvalp, och plötsligt uppstår en fluffig hundvalp framför henne."

  Less
  Estimated delivery
  Limited 4 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 8. Select this reward

  Pledge SEK 5,000 or more About US$ 516

  Väckelsespridaren

  Wow, tack! Du får allt ovanstående plus fem böcker till att exempelvis skänka till församlingen och en föreläsning med författaren om oförklarliga tillfrisknanden efter bön. Du väljer helt själv om den ska ske privat hos dig för familjen eller kompisgänget, eller om den ska ske offentligt i en kyrkobyggnad, på ett universitet eller liknande. Vi planerar och arrangerar det tillsammans!

  Less
  Estimated delivery
  6 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (31 days)