Share this project

Done

Share this project

Done
Spela magisk ångpunk i tsarens rike! Det kultförklarade rollspelet Oktoberlandet är tillbaka efter tio år.
Spela magisk ångpunk i tsarens rike! Det kultförklarade rollspelet Oktoberlandet är tillbaka efter tio år.
265 backers pledged SEK 154,701 to help bring this project to life.

About

Oktoberlandet project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 154,701

265

"Och Tsaren lät i sin strålande visdom sätta vaktstenar i bergen mot öst, på det att de månde varna honom den dag vår Arfsfiende vänder åter från sin exil. Så länge stenarne glimma hela utan sprickor, är ock Landet helt, och dess feer lefva i den största sämja."

– Ur Landet efter Lejonkrigen (Kertjak, 33 e.lk.)

Oktoberlandet är en unik blandning av urban fantasy, steampunk och ryska revolutionen. Denna nya och helt omarbetade utgåva av det kultförklarade rollspelet är skriven av Christian Mehrstam (som skrev den första utgåvan för tio år sedan och även ligger bakom det prisade OSR-spelet Whitehack) och hans två vapendragare Nils Hintze och Karl Bergström. Den 256 sidor tjocka boken illustreras och formges av Johan Nohr, som tidigare designat Symbaroum och ritat zonkartorna i Mutant: År Noll. Fria Ligans Tomas Härenstam (Mutant: År Noll) står för projektledning och redaktörskap. När spelet släpps? I oktober förstås! 

I Oktoberlandet dras du in i kampen mellan en härskande Tsar och de Makter som söker störta honom. Kanske har du valt sida som hemlig polis, kultist eller revolutionär? Kanske hamnar du i trubbel som avdankad boxare, honlighetskämpe eller journalist? Oavsett vilket står varken rubler, rättvisa eller pravda att finna utanför spänningen mellan traditionella trosatser och moderna möjligheter. Du måste överleva såväl urgamla riter som ubåtsfärder och kulregn. För när spelet börjar och den första snön faller mjuk över taigans skraggar och Leongrads gator, återvänder något till Landet som hotar att påverka allas öden.

I Fria Ligans nyutgåva av spelet formar du ditt Oktoberland med utgångspunkt i berättelser, rapporter, dikter och brev. Reglerna bygger på den internationellt väletablerade spelmotorn FATE, och introduktionsäventyret Tsarens röst lägger grunden för en längre kampanj. Själva boken bryter ny mark för hur ett rollspel kan presenteras. Byt bleka britter mot fauner, råer och kobolder! Byt viktoriana mot Ryska revolutionen! Upplev ångpunk som du aldrig upplevt det förut!

I Oktoberlandet har en liten men stark FATE-motor passats in i ett klassiskt äventyrsspel av liknande sort som många svenska rollspelare vuxit upp med: Rollpersonerna är handlingskraftiga personer med färdigheter, förmågor och utrustning. De har olika tålighet mot påfrestningar. Man slår tärningar för att avgöra hur framgångsrik någon är, men rollpersonernas bakgrunder och egenskaper kan också åberopas för en extra boost via så kallade ödespoäng. Dessa kan även användas för att bestämma detaljer i spelvärlden. I gruppen väljer man om man vill spela färdiga äventyr eller bygga dem efter hand.

FATE är ett stadigt, flexibelt och modernt och regelsystem vars fjärde utgåva vann en Gold ENnie för bästa regler 2014. Oktoberlandets system bygger på ett noggrant urval. Det skiljer sig framför allt genom att man kan spela mer organiskt, utan avgränsade scener och utan ödespoäng för de flesta spelledarpersoner.

Oktoberlandet baseras på skönlitterära snarare än informerande texter. Utöver regler och färdiga äventyr finns texter från spelvärlden att tillgå, men författarna till dem är ofta fördomsfulla och sällan helt pålitliga. Spelgruppen skapar sin version av Oktoberlandet som den värld där texterna kunde ha skrivits.

I och med att alla utgår från samma textmaterial har de flestas Oktoberländer ändå mycket gemensamt. Det handlar i grunden om en korsning mellan ångpunk och urban fantasy, där världen präglas av starka motsättningar. Tsaren styr över allt fefolk, stödd av kyrka, militär och rika bojarer. Hans välde hotas dels av ett jäsande missnöje bland de lägre samhällsklasserna, dels av tre övernaturliga Makter. De senare är i tur och ordning Baba Yaga, som rår över blodsmagi, lögner och drömmar, Koschei, som är dödens och sjukdomarnas makt, och Snöbaronen, som styr över kyla och teknologi. När spelet börjar befinner sig Baba Yaga ännu i exil i de gränsvärldar som omger Oktoberlandet.

Den teknologiska nivån liknar vårt 1910-tal, fast med arkana inslag. Fabriker, cinematografer och boxningsringar samsas med magi och folktro, och rollpersonerna kommer använda sig av saker som gengasautomobiler, skrivmaskiner och tomaspistoler. Allt är heller inte städer och byar. Större delen av Oktoberlandet består av en farlig vildmark där gamla varelser från Landets långa historia lurar. Oktoberländska äventyr är ofta omväxlande, från Leongrads storstadsmiljöer till tundrans jökel, undervattensstationer och nedsnöade bergsbyar i Vilda östern. Denna första bok täcker inte alla möjligheter, men lägger grunden för dem.

Oktoberlandet har funnits i tio år, även om den första utgåvan länge har varit ur tryck och slutsåld. Det finns ett stort material som väntar på att publiceras. Utöver denna grundbok finns färdiga eller mycket långt komna texter till följande böcker:

 • Lintovaffären (en första samling med spelvärldstexter).
 • Den trettonde najaden (del två i kampanjen Röd måne över Leongrad, som inleds i grundboken).
 • Livet i Ordning (en monsterbok).
 • Körsbärsträdet (fristående äventyr).
 • Dr Zukov (en andra samling med spelvärldstexter).
 • Faunen Radislavs försvinnande (del tre i Röd måne över Leongrad).
 • Darjas tredje kärlek (fristående äventyr).

Härutöver planeras:

 • Del 4 och 5 (avslutande) i Röd måne över Leongrad.
 • Likhetsmaskinen (en tredje samling spelvärldstexter).
 • En avancerad regelbok.

Vi hoppas därför att den här kickstartern ska lägga grunden för en långvarig och omfattande utgivning. Siktet är inställt på en spelvärld att förlora sig i, rejäla kampanjer och äventyr samt ett enkelt men kraftfullt regelsystem.

Med din hjälp kan vi göra Oktoberlandet ännu mer fantastiskt! Se nedan för våra delmål som vi lovar att infria om denna kampanj når tröskelnivåerna.

DELMÅL 1: TVÅFÄRGSTRYCK - UPPLÅST!

Om vi når detta mål kommer boken att tryckas i stilrent och snyggt tvåfärgstryck, rött och svart.

DELMÅL 2: HÅRDPÄRM - UPPLÅST!

Når vi detta mål får boken ett hårt och stadigt omslag.

DELMÅL 3: KLOTBAND - UPPLÅST!

Om vi når hit kommer bokens omslag att bli ett mycket lyxigt så kallat klotband, alltså täckt av tyg.

DELMÅL 4: SIDSNÖRE - UPPLÅST!

Når vi hit kommer boke att förses med ett elegant sidsnöre.

DELMÅL 5: HANDOUTS - UPPLÅST!

Om vi når ändå hit kommer vi att trycka snygga och praktiska handouts till introduktionsäventyret. Alla backers på nivå KULTIST och uppåt får dessa dokument.

DELMÅL 6: LINTOVAFFÄREN (TRYCKT ROMAN) - LÅST

Om vi når detta stretchgoal kommer vi att trycka upp romanen Lintovaffären, och ge den till ALLA backers på nivå ENTREPRENÖR och uppåt utan extra kostnad. 

När revolutionären Orimann Lintov flyr från Leongrad inleds en jakt som löper över halva Oktoberlandet. Spåren leder tsarpolisens utsände och hans slavfolk norrut till Arkansk, ut på tundrans vidder och till sist ner i tunnlarna under Snöbaronens förbjudna glaciärfäste. Vad gör Lintov så svårfångad? Vad vill han tillverka med Snöbaronens teknologi? Och vem är egentligen vem av jägare och byte?

Lintovaffären, skriven av Christian Mehrstam, publicerades första gången 2006 men presenteras här i reviderad nyutgåva. Jämte tsarpolisens spännande rapporter finns en uppsjö av andra oktoberländska texter – allt från poesi till predikotexter, kataloger och förhörsutrdag. Tillsammans ger de en fördjupad bild av spelvärlden och bygger vidare på "Projekt Mir" i grundreglerna. Boken utforskar gränsen mellan skönlitteratur och spel och går att läsa både som en fristående roman och som en del av rollspelet Oktoberlandet.

Fria Ligan är ett svenskt spel- och bokförlag som specialiserar sig på bordsrollspel. Våra spel har vunnit pris som årets rollspel i speltidningen Fenix omröstning 2012 (Svavelvinter), 2013 (Spelet om Morwhayle) och 2014 (Mutant: År Noll). Mutant: År Noll har även översatts till engelska och vann förra året en Silver ENnie för Best Rules.

Under 2014 gav vi även ut Simon Stålenhags hyllade bok Ur Varselklotet. Vi gör rollspel som är enkla att komma igång med, lätta att lära sig men med djup och verktyg som ger kreativ frihet till varje spelgrupp.

Risks and challenges

Som med alla större Kickstarterprojekt är leveranser och logistik en utmaning. De flesta av våra supportrar finns i Skandinavien varför det inte bör vara ett större problem. Vi har en distributör som sänder till hela världen.

En annan risk är feltryck. Vi arbetar i tätt samarbete med tryckeriet för att slutprodukten ska hålla hög kvalitet.

Strech goals som uppnås kräver efterproduktion, med då vi redan har koncepten planerade bör det inte vara ett större problem.

Vi har redan genomfört fem crowdfundings tidigare, samtliga med stor framgång.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 10 or more About $1

  TJÄNARE
  För dig som bara vill visa ditt stöd för detta projekt!

  Less
  Estimated delivery
  7 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 200 or more About $23

  REVOLUTIONÄR
  Du stödjer den digitala revolutionen och får spelet Oktoberlandet i PDF-format.

  Less
  Estimated delivery
  3 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 350 or more About $40

  ENTREPRENÖR
  Du får den tryckta utgåvan av Oktoberlandet, samt boken i PDF-format cirka en månad i förväg. Du får även ett hedersomnämnade i boken.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  56 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Select this reward

  Pledge SEK 450 or more About $52

  KULTIST
  Du får den tryckta utgåvan av Oktoberlandet, samt boken i PDF-format cirka en månad i förväg. Du får även ett hedersomnämnade i boken. Slutligen får du en separat färgkarta över Oktoberlandet, och ett block med rollformulär.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  62 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 5. Select this reward

  Pledge SEK 600 or more About $69

  BOJAR
  Du får den tryckta utgåvan av Oktoberlandet, ett hedersomnämnande i boken, samt boken i PDF-format cirka en månad i förväg. Du också en separat färgkarta över Oktoberlandet, ett block med rollformulär, ett set med snygga FATE-tärningar från Q-Workshop, samt ett set med vackra spelmarker i svart glas för att hålla ordning på ödespoängen.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  111 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 6. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About $115

  TSAR
  Du får ett numrerat och signerat exemplar av Oktoberlandet, med personlig dedikation från författaren. Du får även ett särskilt hedersomnämnande i boken, samt boken i PDF-format cirka en månad i förväg. Du också en separat färgkarta över Oktoberlandet, ett block med rollformulär, ett set med snygga FATE-tärningar från Q-Workshop, samt ett set med vackra spelmarker i svart glas för att hålla ordning på ödespoängen.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Limited 24 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (35 days)