Share this project

Done

Share this project

Done
Upplev Nils Gullikssons legendariska bilder från Drakar och Demoner och andra klassiska rollspel i denna konstbok av Orvar Säfström.
1,016 backers pledged SEK 738,867 to help bring this project to life.

Ett ord från Orvar

Posted by Fria Ligan (Creator)
27 likes
Grundplanen kom sig rätt naturligt. Jag satt på en massa Nils Gulliksson-original efter arbetet med boken om Äventyrsspel och det allra vanligaste frågan Jimmy och jag fick på olika signeringar var ”Finns det mer Nisse-material?”
 
Så jag började leta mer. Gräva i samlingar, kolla med nyckelpersoner, hetsa Nisse själv. Det blev uppenbart att det fanns mängder av original räddade, uppskattningsvis 90-95% av alla klassiska Gulliksson-illustrationer, och utöver det en stor mängd opublicerade bilder, skisser och alternativa versioner.
 
Jag pratade med flera tänkbara förlag, alla bra och seriösa. Men i slutändan var det Fria Ligan som kändes helt rätt. De har visat hur snygga konstböcker de gör med Stålenhags två volymer och de fattade verkligen storheten i Nisse. Det var extra viktigt för mig. Den här boken handlar lika mycket om att lyfta fram min generations viktigaste, svenska illustratör ur skuggorna. Inte minst på Bokmässan blev det uppenbart hur otroligt mycket han betytt för dagens tunga namn i branschen. De som lärde sig rita genom att kalkera Nisse-bilder på smörpapper i sin ungdom.

Sen var det ju då frågan hur stort intresset skulle vara? Ville ni ha en ren Nisse-bok? Skulle ni tycka att bilderna i Äventyrsspel-boken räckte gott? Vi satte ett mål på 100 000 kr i Kickstarter-kampanjen. Jag är född skeptiker och PM-bombade Fria Ligans Tomas Härenstam kvällen innan launch med funderingar kring vad vi kunde göra om ingen hoppade på. Sen började det ticka igång. De fem DRAKE-paketen gick på nolltid, och målet på 100 000 nådde vi före lunch. Vi fick lägga till fler stretch goals och nu i slutändan satt vi bara och stirrade på skärmen medan summan, och antalet backers bara ökade och ökade.

Boken ska nu färdigställas och skickas till tryck. Jag vill tacka alla, precis alla som varit inblandade än så länge. Fria Ligan, alla vänner och kollegor som pushat för kampanjen, alla ni som varit med och lagt in pengar och sist, men absolut inte minst (snarare den störste) Nils Gulliksson själv. Du är kungen, och kommer alltid att vara för mig.

/Orvar Säfström
 
Boulderdash, Mattias Cedervad, and 25 more people like this update.

Comments

Only backers can post comments. Log In
  1. PA Sweden on

   Grattis Nils, Grattis Orvar och Grattis Fria Ligan till en bra Kickstarter.

  2. Boulderdash on

   Fint och personligt skrivet - jag vill gärna passa på att framföra det inte råder någon som helst tvivel om att boken och hela projektet verkligen är, om uttrycket tillåts, "a labor of love". Det är likaledes lika givet, tycker jag, att du förvaltar konstskatten Nils Gulliksson på ett ansvarstagande, omvårdande och framförallt hedrande vis. Jag tror jag talar för alla Kickstarter-finansiärer då jag hävdar att projektet är en av årets viktigaste kulturgärningar.

   Grattis till framgången; den är tveklöst välförtjänt!