Share this project

Done

Share this project

Done
Mutant: Maskinarium är den andra stora expansionen till Mutant: År Noll, Fria Ligans nya version av det klassiska svenska rollspelet.
746 backers pledged SEK 488,369 to help bring this project to life.

About

Mutant: Maskinarium project video thumbnail
Replay with sound
Play with
sound

SEK 488,369

746

Du är en maskin. En robot programmerad att evigt tjäna och lyda, utan känslor eller egen vilja. En del av det väldiga Kollektivet, ett enormt samhälle av robotar som i årtionden producerade allt som enklavernas människor behövde för sina ändlösa krig.

Men människan försvann. Hon gav er sin sista order och lämnade er ensamma. Ni har väntat på hennes återkomst sedan dess. Ditt liv är och har alltid varit att följa människans sista kommando. Fram till nu.

Du vet inte varför, men plötsligt har allting ändrats. Du har fått insikt. Du är ett jag, med fri tanke och en fri vilja. Det som nyss var självklar sanning vill du nu ifrågasätta. Varför du ska lyda order från överordnade robotar? Vart har människan egentligen tagit vägen? Kommer hon tillbaka? Vilken framtid väntar dig och resten av Kollektivets invånare?

Vägen framåt är okänd, men en sak är säker - du måste få veta mer. Vem är du och vad önskar du av ditt konstgjorda liv? Ska ni robotar söka efter människan, eller skapa en nytt samhälle på egna villkor? Det är dags för dig att hitta svaren i Mutant: Maskinarium.

Mutant: Maskinarium är den andra stora expansionen till Mutant: År Noll, Fria Ligans nya version av det klassiska svenska rollspelet om Skandinavien efter Katastrofen. Precis som den första expansionen Mutant: Genlab Alfa är Maskinarium inte bara ett supplement - det står på egna ben och kan spelas som ett helt eget rollspel.

COMMENT FOR ENGLISH SPEAKERS: A translated version of this expansion for the Mutant: Year Zero RPG will be released at a later date. This kickstarter is only for the Swedish version.

Maskinarium handlar om Mutants märkligaste klass robotarna, och introducerar dem i gryningsvärlden. Spelet innehåller, bland mycket annat:

 • Nya regler för att skapa och spela robotar. Bygg din robot del för del med chassi, moduler, program och sekundärfunktioner!
 • En detaljerad beskrivning av Helium, den enorma underjordiska anläggning där robotarna lever, inklusive en vacker karta i fyrfärg.
 • En komplett kampanj som sätter rollpersonerna i mitten av en inre konflikt som hotar hela kollektivets framtid.
 • En beskrivning av hur robotarna kan anpassa sig till livet i Zonen, den skrämmande yttervärlden utanför Kollektivet.

Modulens omslagsbild - som du ser här ovan - är ritat av ingen mindre än den omåttligt populäre science fiction-konstnären Simon Stålenhag. Inlagebilderna (som du ser exempel på nedan och i trailern ovan) är ritade av den skicklige Danny Morrison, som gör debut som Mutant-illustratör.

Vi siktar på att lansera Mutant: Maskinarium i mars 2016. Det blir en omfattande modul på närmare 300 sidor i fyrfärgstryck av högsta kvalitet. Om vi når våra strechgoals blir det, precis som Mutant: Genlab Alfa, en fullmatad spelbox med karta, spelmarker, tärningar och särskilda spelkort.

Modulens huvudskribent är den erfarne Mutantskribenten Thomas "Muterad Mungo" Johansson, med Ligans egen Tomas Härenstam som medskribent och redaktör.

Frågor? Funderingar? Skriv dem på vårt forum, som har en sektion tillägnad Mutant: Maskinarium.

Med din hjälp kan vi göra modulen ännu häftigare! Se nedan för våra "stretch goals" som vi lovar att infria om denna crowdfunding når tröskelnivåerna.

Stretchgoal 1: Stor färgkarta - UPPLÅST!

Vi trycker upp den vackra kartbilden över robotkollektivet Helium i en stor separat karta i fyrfärg. Alla som deltar i crowdfundingen får kartan utan extra kostnad.

Stretchgoal 2: Zonsektor 1 - UPPLÅST!

Vi släpper en spännande zonsektor, en äventyrsplats fokuserad på robotar men möjlig att placera var ni vill i Zonen. Alla som stöttar crowdfundingen får en PDF med materialet utan extra kostnad. Av Fria Ligan. Beskrivning:

Långt under Zonens ödelagda yta finns titanmakternas hemliga hamnar, som skeppar material och förnödenheter mellan de olika enklaverna. Sedan enklavkrigens slut har dessa varit helt robotiserade. Nu har något gått fel i lasthamn C46-Mikla. Maskin kämpar mot maskin för ett mål som ingen mutant kan förstå...

Stretchgoal 3: Specialtärningar - UPPLÅST!

Mutant: Maskinarium kommer att levereras med specialdesignade Mutant-tärningar för alla som deltar i crowdfundingen.

Stretchgoal 4: Robotnovell 1 - UPPLÅST!

Författarkollektivet Fruktan skriver en novell tillägnad robotar i Mutant: År Nolls universum. Novellen, som kan ge uppslag till äventyr eller enbart läsas för nöjes skull, kommer att publiceras som en gratis PDF. Beskrivning:

Någon håller Arken under observation och för noggrann logg över allt som händer. Dess invånare ger sig ut och kommer tillbaka med vapen, fordon och annan teknisk utrustning. Snart kommer hotnivån att nå en oacceptabel nivå. Vad kommer observatören att göra då?

Stretchgoal 5: Spelbox - UPPLÅST!

Mutant: Maskinarium levereras i en klassisk rollspelsbox, precis som Mutant: Genlab Alfa. Boken delas upp i två böcker - en för spelare och en för SL.

Stretchgoal 6: Zonsektor 2 - UPPLÅST!

Vi släpper en andra zonsektor, som gratis PDF till alla backern, skriven av Mutantveteranen Petter Bengtsson. Beskrivning:  

På en avskild plats i Zonen ligger en högrest, fästningsliknande anläggning. Innanför dess murar finns två höga skorstenar som dag och natt spyr ut tjock rök. Välbeväpnade följen av robotar och mutanter ses ibland passera in och ut ur anläggningen.

Stretchgoal 7: Spelkort - UPPLÅST!

Mutant: Maskinarium levereras med specialdesignade spelkort för chassidelar, robotmoduler, arbetsorder och nya artefakter.

Stretchgoal 8: Robotnovell 2 - UPPLÅST!

Författarkollektivet Fruktan skriver ännu en robotnovell. Beskrivning:

Arken där Russel bor är ett paradis. Åtminstone om man får tro det artificiella neurala nätverket, ANN, som styr över den. Tack vare hennes armé av maskinvarelser behöver invånarna aldrig sakna vatten eller krubb. Men de tvingas till långa, hårda arbetsdagar för att serva och reparera robotarna. Russel börjar ana att maskinvarelserna skadar sig själva för att öka arbetsbördan. Vad är deras verkliga mål?

Stretchgoal 9: Spelmarker - UPPLÅST!

Mutant: Maskinarium levereras med spelmarker avsedda för att hålla ordning på energipoäng, som är en viktig resurs i spelet.

Stretchgoal 10: Zonsektor 3 - UPPLÅST!

Vi släpper en tredje zonsektor, som gratis PDF till alla backern, skriven av Mutant: Maskinariums huvudskribent Thomas Johansson. Beskrivning:

Det sista meddelandet som Kollektivet mottog från jordbruksanläggningen Norrviken Nandeep 23 kom för över ett sekel sedan. Arbetsorder PUON 1204 6861 3863 2830 7552 var en befallning att vårda en skada robotsoldat modell Methusalem som dykt upp: "VARNING! Nanokontaminering. Omedelbart avaktivering samtliga verksamma jordbruksrobotar ej möjlig. Fortsatt spridning över 95% sannolikhet."

Stretchgoal 11: Zonsektor 4 - UPPLÅST!

Vi släpper en fjärde zonsektor, som gratis PDF till alla backers, skriven av Fria Ligan. Beskrivning:

Zonstrykaren Krin hittade maskinvarelsen med beteckningen VAX-10 i en gammal fornbunker. Protokollroboten visade sig snabbt mycket hjälpsam för Arkens bossar. Men verkar den inte lite ... obalanserad?

Stretchgoal 12: Soundtrack Maskinarium - UPPLÅST!

Alla backers får ett stämningsfullt soundtrack specialkomponerat för Mutant: Maskinarium av Alve Dahlstrand, kompositören bakom musiken i kickstartertrailern. Musiken levereras som MP3-filer.

Stretchgoal 13: Ny startbox Mutant: År Noll - UPPLÅST!

Om ni når denna nivå kommer vi lagom till påsk att ge ut en helt ny startbox för Mutant: År Noll. Den extratjocka boxen kommer att innehålla nedbantade regler, tre nya zonsektorer, nya illustrationer, zonkartor, spelmarker, spelkort och specialtärningar. Boxen är perfekt att sätta i händerna på den som aldrig spelat Mutant: År Noll förut, men användbar också för den erfarne spelaren.

Alla backers i denna kickstarter får den nya boxens innehåll i PDF-format, samt 20% rabatt på den fysiska boxen och fri frakt på densamma (den levereras tillsammans med Mutant: Maskinarium).

Stretchgoal 14: Novellsamling av Fruktan - UPPLÅST!

Om vi når denna nivå kommer vi att ge ut en komplett novellsamling tillägnad Mutant: År Noll och robotar. Novellerna skrivs av det talangfulla författarkollektivet Fruktan som skrev boken Stockholms undergång tillsammans med skräckmästaren Anders Fager. Novellsamlingen, som alla backers får i digital form, lanseras under 2016.

Stretchgoal 15: Den Grå Döden - UPPLÅST!

Når vi ända hit kommer Fria Ligan att skriva en ny version av den klassiska Mutant-kampanjen Den grå döden, placerad i År Nolls tidevarv. Den grå döden kommer att bli en maffig kampanjmodul, som förenar den klassiska rollspelskampanjens form med År Nolls modulära upplägg.

Målet är att lansera Den grå döden under 2017, efter nästa Mutant-expansion Exodus (om de icke-muterade människorna). Kampanjen knyter samma de fyra delarna År Noll, Genlab Alfa, Maskinarium och Exodus till maffig final. Alla backers får kampanjen i digitalt format.

Du kan komplettera din pledge med andra nya Mutant-produkter till ett förmånligt pris. Dessa levereras separat flera månader före Mutant: Maskinarium - därför tillkommer en extra fraktsumma på 50 kr, oavsett hur många produkter du beställer.

Så här gör du för att lägga till en addon: Du klickar på "Manage my pledge" och uppgraderar din pledge med motsvarande summa för den eller de addons du vill ha (plus 50 kr i frakt, oavsett antal addons). När kickstartern är slut kommer vi att skicka ut ett så kallat survey email där du väljer exakt vilken eller vilka addons du vill ha.

OBS! Om du hellre vill hämta upp alla dina addons på spelkonventet Gothcon, påskhelgen 2016, så behöver du inte lägga till avgiften för frakt. Men välj bara detta alternativ om du är säker på att du kan komma dit.

Rollformulärsblock Mutant: Maskinarium 80 kr

Ett tjusigt block med 50 dubbelsidiga rollformulär specialgjorda för Mutant: Maskinarium. Observera att bilden nedan inte motsvarar den slutgiltiga designen.

Zonkompendium 5: Hotell Imperator 160 kr

Nästa zonkompendium till Mutant: År Noll ger massor av nytt spelmaterial till er kampanj. Modulen är döpt efter zonsektorn Hotell Imperator, skriven av rollspelslegenden Anders Blixt. Sektorn beskriver ett forntida lyxhotell som döljer många hemligheter och som blivit det mystiska sällskapet Hjärnringens högkvarter. En annan zonsektor har skrivits av Mutant-legenderna Michael Petersén och Gunilla Jonsson. Zonkompendiet innehåller flera nya psioniska mutationer samt artefakter som förstärker eller skyddar mot psi-krafter. Levereras i november 2015.

OBS! Alla ni som deltog i crowdfundingen för Mutant: Genlab Alfa kommer att få en PDF av Zonkompendium 5 utan extra kostnad. Denna tilläggsprodukt är den tryckta versionen av boken.

This photo is still processing

Check back in a few minutes!

Spelkortsmodul för SLP och monster 180 kr

Ett paket med 116 illustrerade spelkort med SLP, monster, samt extra mutationer och artefakter. Observera att detta är samma kortlek som kunde förbeställas via vår crowdfunding för Mutant: Genlab Alfa förra året. Om du beställde den redan då behöver du alltså inte göra det igen! Levereras i november 2015.

Novellsamling av Anders Fager: Kaknäs sista band 200 kr

En samling av tolv noveller som utspelar sig i Stockholm efter katastrofen. Anders Fager är en av Sveriges ledande skräckförfattare. Nu lämnar han det samtida Stockholm han befolkat med hemliga sällskap och monster och ger sig in i en framtid lika mångfacetterad och gripande, full av spännande öden och karaktärer. Kaknäs sista band är postapokalyps som utspelar sig i samma mörka framtid som Mutant: År Noll. Levereras i november 2015.

Ny startbox Mutant: År Noll 250 kr

Denna nya extratjocka startbox för Mutant: År Noll kommer att ges ut samtidigt som Mutant: Maskinarium. Den innehåller nedbantade regler, tre nya zonsektorer, nya illustrationer, zonkartor, spelmarker, spelkort och specialtärningar.

Startboxen är perfekt att sätta i händerna på den som aldrig spelat Mutant: År Noll förut, men användbar också för den erfarne spelaren - inte minst för att få plats med alla Mutant-prylar som du redan har! Alla backers i denna kickstarter får den nya boxens innehåll i PDF-format. Med denna addon får du den fysiska boxen, med hela 20% rabatt jämfört med priset i butik.

Obs att bilden nedan inte motsvarar det verkliga omslaget - den nya startboxen kommer att få en ny omslagsbild!

Fria Ligan är ett svenskt spel- och bokförlag som specialiserar sig på bordsrollspel. Våra spel har vunnit pris som årets rollspel i speltidningen Fenix omröstning 2012 (Svavelvinter), 2013 (Spelet om Morwhayle) och 2014 (Mutant: År Noll). Mutant: År Noll, som ges ut på licens av Cabinet Licensing Inc, har även översatts till engelska och vann i år en Silver ENnie för Best Rules. Under 2014 gav vi även ut Simon Stålenhags hyllade bok Ur Varselklotet. Vi gör rollspel som är enkla att komma igång med, lätta att lära sig men med djup och verktyg som ger kreativ frihet till varje spelgrupp.

© 2015 Cabinet Licensing Inc. MUTANT and related logos, characters, names, and distinctive likenesses thereof are trademarks of Cabinet Licensing Inc unless otherwise noted. Used with permission. All rights reserved.

Risks and challenges

Som med alla större Kickstarterprojekt är leveranser och logistik en utmaning. De flesta av våra supportrar finns i Skandinavien varför det inte bör vara ett större problem. Vi har en distributör som sänder till hela världen.

En annan risk är feltryck. Vi arbetar i tätt samarbete med tryckeriet för att slutprodukten ska hålla hög kvalitet.

Strech goals som uppnås kräver efterproduktion, med då vi redan har koncepten planerade bör det inte vara ett större problem.

Vi har redan genomfört fyra crowdfundings tidigare, samtliga med stor framgång.

Learn about accountability on Kickstarter
Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 10 or more About US$ 1

  DRÖNARE
  För dig som vill stödja Mutant: Maskinarium och göra modulen till något extra. Du får vår eviga tacksamhet, ett hedersomnämnande i den tryckta produkten, och möjligheten att köpa tilläggsprodukter när kampanjen är slut.

  Less
  Estimated delivery
  19 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 400 or more About US$ 41

  ROBOT
  Du får den kompletta modulen Mutant: Maskinarium i tryckt format hemskickad till dig så fort den kommer från tryckeriet. Du får också produkten i PDF-format minst en månad innan den släpps i tryck. Du får ett hedersomnämnande i den tryckta produkten. Du får tillgång till ett särskilt designforum med möjlighet att kommentera och påverka modulens innehåll.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  647 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Reward no longer available

  Pledge SEK 800 or more About US$ 83

  ANDROID
  Du får allting på nivå ROBOT ovan, men även en exklusiv och numrerad poster av omslagsbilden (format 70 x 100 cm) signerad av konstnären Simon Stålenhag själv. Du får också ett särskilt hedersomnämnande i spelet.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 50 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 4. Reward no longer available

  Pledge SEK 2,000 or more About US$ 207

  KONSTRUKT
  Du får allting på nivå ROBOT ovan, men även modulen signerad av skribenterna och ett exklusivt canvas-tryck av omslagsbilden (format 50 x 70 cm) signerat av konstnären Simon Stålenhag själv. Du får också ett särskilt hedersomnämnande i spelet.

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Anywhere in the world
  Reward no longer available 25 backers
  SEK

  By pledging you agree to Kickstarter's Terms of Use, Privacy Policy, and Cookie Policy.

  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (28 days)