Project image
)}
SEK 11,750
pledged of SEK 100,000pledged of SEK 100,000 goal
12
backers
0seconds to go
Funding Unsuccessful
The project's funding goal was not reached on Sun, April 16 2017 9:59 PM UTC +00:00
SEK 11,750
pledged of SEK 100,000pledged of SEK 100,000 goal
12
backers
0seconds to go
Funding Unsuccessful
The project's funding goal was not reached on Sun, April 16 2017 9:59 PM UTC +00:00

About

Bostadsbristen i Sverige är kanske en myt. På den svenska landsbygden finns ju hundratusentals obebodda hus. Kuriöst nog är det svårt att hitta hus för familjer som vill flytta in. Vad kan Sverige lära av kontinenten?

Här kommer Sveriges första rapport om hur landsbygden kan återbefolkas.

(ENGLISH SUMMARY BELOW)

För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag är det nästan tvärtom, 85 procent bor i tätorter. Ungefär 70 procent av folkökningen sker i de tre storstadslänen. Processen kallas urbanisering. Konsekvensen är drygt 575.000 obebodda hus i resten av Sverige. Kuriöst nog är det svårt att hitta hus för familjer som vill flytta in.

En del av de tomma husen ägs av en släkt i storstan med gammal anknytning till bygden, och befolkas några veckor under året, eller inte alls. En annan del har uppstått vid sammanslagningar av jordbruk och lämnas ofta bara till att förfalla.

Sedan klagas det över när kommunen börjar dra in kollektivtrafik och skolor och vårdcentral på grund av för litet trafikantunderlag. Och det görs reportage där man nostalgiskt minns all service som fanns på orten för 50 år sedan när bygden fortfarande var levande. Snacka om att skjuta sig i foten.

Hur kan dessa obebodda hus komma till användning? I Norge har man både boplikt och brukningsplikt, men det kan finnas andra sätt att driva fram bosättning på landsbygden, exempelvis skatt på tomma bostadshus på landsbygden.

Författaren Tobias De Pessemier håller på att skriva en bok om obebodda hus på den svenska landsbygden. Vilken statistik redovisas (inte)? Är Skatteverket involverat? Hur reagerar Boverket? Vilken roll spelar Lantmäteriet? Och framför allt: vad kan Sverige lära av kontinenten?

Boken beräknas bli klart under sommaren. Det blir Sveriges första rapport om obebodda hus / om hur landsbygden kan återbefolkas.

Fast... endast om tillräcklig många bidrar och stödjer projektet. Som du! Finns 100 personer i Sverige som vill investera en tusenlapp?

Bra att veta: man får tillbaka sina pengar ifall inte projektet genomdrivs. All or nothing! (Se även FAQ.)

SUMMARY IN ENGLISH

Urbanization has a largely ignored impact on countryside communities in Sweden as many thousands of houses stand unoccupied all year round. Oddly enough, families have difficulties in finding a place to live.

Several European countries recently laid the foundations for a long term sustainable approach to reducing the number of empty homes, and to re-populate the countryside. What can Sweden learn from them?

This kickstarter aims to finance an investigative journalism project the resulting book, written in Swedish, will include a summary in English.

(Projektbild: Obebodda hus i Ljungdalen, 5 oktober 2015, Arild Vågen [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

Risks and challenges

Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort antagandet om att alla småhus som saknar folkbokförd befolkning, används som fritidshus. SCB har dock ingen definition av obebodda hus. Jag försöker att hitta data.

I slutbetänkandet från landsbygdskommittén finns en del om bostäder, men inte ett ord om "ödehus" eller problematiken med hus som bara används ett fåtal veckor per år, som pensionssparande eller som borgen. Har dom bara inte tänkt tanken? Frågan måste lyftas, det har den ju uppenbarligen gjorts i andra länder.

Learn about accountability on Kickstarter

Questions about this project? Check out the FAQ

Support

 1. Select this reward

  Pledge SEK 250 or more About $27

  DITT NAMN I BOKEN

  Dit namn kommer att finnas i boken som investerare, och du får ett meddelande när boken är klar!

  Less
  Estimated delivery
  1 backer
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 2. Select this reward

  Pledge SEK 500 or more About $54

  EN ELEKTRONISK BOK

  Stötta projektet och få en elektronisk kopia av boken så fort den är färdig!

  Less
  Estimated delivery
  2 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.
 3. Select this reward

  Pledge SEK 1,000 or more About $108

  FÅ DEN TRYCKTA BOKEN

  Den som förbinder sig att bidra med 1000 kronor får en signerad bok när den är klar. Levererad hem till dig direkt när den lämnat tryckeriet!

  Less
  Estimated delivery
  Ships to Only Sweden
  5 backers
  SEK
  Kickstarter is not a store.

  It's a way to bring creative projects to life.

  Learn more about accountability.

Funding period

- (34 days)